- Kampen mot Norge blir den tøffeste i EM

Spanias U21-trener undervurderer ikke Norge.

MØTER SPANIA: Stefan Johansen, Håvard Nielsen og Abdisalam Ibrahim fra gårsdagen trening  i Tel Aviv. Lørdag spiller Norge semifinale mot Spania i U21-EM i fotball i Israel.Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
MØTER SPANIA: Stefan Johansen, Håvard Nielsen og Abdisalam Ibrahim fra gårsdagen trening i Tel Aviv. Lørdag spiller Norge semifinale mot Spania i U21-EM i fotball i Israel.Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

• Fotballstudio kl. 17.30 i morgen: Spania - Norge

(Dagbladet): I morgen møtes Spania og Norge til semifinale i U21-EM i Israel.

Spania gikk gjennom hele gruppespillet uten å tape en eneste kamp, og uten å slippe inn noen mål. De vant sin gruppe etter å ha slått Nederland 3-0 i den siste gruppespillkampen.

Norge spilte uavgjort i åpningskampen mot Israel, men slo England 3-1, og spilte uavgjort mot Italia, noe som ga de andreplassen i gruppe A.

- Vår vanskeligste kamp I morgen klokken 17.30 skal det avgjøres hvem som går videre til finalen.

- Den neste kampen blir den vanskelig i dette mesterskapet fordi vi møter et vanskelig lag, som i til det siste minuttet i kampen mot Italia lå an til å vinne gruppen, og det gjør det vanskelig for oss. Det blir en tøff semifinale, og det vet vi, så neste kamp blir den vanskeligste for oss, sier den spanske treneren Julen Lopetegui, ifølge Cuatro.

- Norge er et fysisk lag, farlige på dødballer, og gode på å vente på kontringsmuligheter, skriver avisa As på sine fotballsider.

Oppmerksomhet i Spania C More-ekspert Petter Veland ser stor interesse for U21-mesterskapet i de spanske avisene.

- Det har vært overraskende bra dekning av dette mesterskapet. Fotball har blitt et fristed for spanjolene, hvor de slipper å tenke på de sosiale og økonomiske utfordringene i landet. Det er mye optimisme når det kommer til fotball, og de trykker den til sitt bryst, sier Veland.

- Jeg tror nok dekningen av U21 vil bli litt mindre nå som kontinentcupen starter, og Spanias A-lag skal spille på mandag, men mange ser på de unge talentene i U21 som framtiden. Det er litt som i Norge, hvor U21-laget har blitt mannen i gatas kjæledegge. Det har vel ikke vært så mye oppmerksomhet rundt et aldersbestemt lag på 10-15 år. Samtidig så er Spania allerede gode i de sportene som betyr noe for dem.

Veland har også bitt seg merke i at de spanske avisene ikke undervurderer det norske laget, men har en stereotypisk beskrivelse av Skulleruds menn.

- De ser fortsatt på det norske laget som et primitivt lag som slår lange baller, søker kontringer, og er gode på dødball. Selv med litt småjusteringer, så skal det nok litt mer til enn to-tre gode kamper før de forandrer den meningen. Men både trenere, støtteapparat og de meningsbærende journalistene respekterer det norske laget, og er opptatt av at de ikke undervurderer dem.

Koster mer Fotballeksperten tror det spanske laget må slite mer for enn seier mot Norge, enn de har måttet gjøre tidligere i mesterskapet.

- Det kommer til å gjøre vondt. De er ganske innstilt på at det vil koste mer i denne kampen enn i gruppespillet, selv om Norges U21-lag på papiret ikke ser like sterke ut. Men Spania har vært gode over lang tid, og de regner med å ta det her.

Han tror vi får se store forskjeller i spillestilen til de to lagene.

- Det er helt klart ballbehandlingen som blir den største forskjellen. Når det kommer til pasningsspill og taktikk er det klasseforskjell. Jeg tror ikke vi vil få en ny 5-2-kamp som vi hadde tidligere i år. Norges lag er forsterket, og har fått mer kamptrening. Det vil bli jevnere enn det var da, men Spania vil dominere ballinnhavet. Norge må utnytte mulighetene sine, og de vil muligens bevisst ligge lavt, men ved brudd må de velge riktig overganger.

- Spania vinner Selv om Veland har tro på det norske laget tror han det er Spania som går til finalen i U21-EM.

- Jeg tror Spania vinner 2-0.

C More-ekspert og tidligere fotballtrener Lars Tjærnås er enig med Veland i at Spania kommer til å dominere store deler av kampen.

- Hva er største forskjellen på spillestilen til Norge og Spania?

-  Den største forskjellen er hvor tidlig en tenker gjennombrudd i angrep. Spania er mer tålmodig og bruker lenger til og flere pasninger enn oss. Det er også noen små forskjeller i forsvar, der Norge tenker mer sone enn Spania, sier Tjærnås.

- Det er liten tvil om at Spania vil spille ball mest og styre kampen. Det er deres filosofi, og de er gode nok til å mestre det. Vår sjanse ligger i overganger og dødballer.

Han tror også at det er Spania som går seirende ut av morgendagens kamp.

- Jeg tror dessverre Spania vinner 3-1.

Vet hva de møter De norske spillerne er klar over hva de må gjøre for å overliste Spania i morgendagens kamp.

- De liker å vinne ballen tilbake veldig fort. Når de mister ballen, kommer de med tre-fire mann. Klarer vi å spille vekk det første pressleddet, finner vi rom andre steder. Vi må ha roen i et par sekunder når de har mistet ballen. Da kan vi må noen gode kontringer. Her er det absolutt muligheter, sier høyreback Omar Elabdellaoui til NTB.

Kaptein Stefan Strandberg drar fram en klassisk norsk variant.

- Selvfølgelig har de svakheter de også, som alle andre. Spesielt kanskje på dødball. Der bør vi ha bra mulighet. Der skal vi være sterkere enn dem. Vi skal nok komme opp med en god plan, sier Rosenborg-stopperen til NTB.

MØTER NORGE: Målscorer Alvaro Morata  klemmer Pablo Sarabia etter at Spania vant den siste gruppespillkampen mot Nederland 3-0. I morgen møter de Norge. 
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
MØTER NORGE: Målscorer Alvaro Morata klemmer Pablo Sarabia etter at Spania vant den siste gruppespillkampen mot Nederland 3-0. I morgen møter de Norge. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer