Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om norsk toppfotball: - Ingen ønsker å gå til retten for å få løst dette

Frykt for at NFF og NTF vil endre maktbalansen bak lukkede dører.

(Dagbladet): Det siste kvartalet har to representanter for Norges Fotballforbund (NFF) og to representanter for Norsk Toppfotball (NTF) møttes ukentlig.

Målet: Å bli enige om en forlengelse og revisjon av den såkalte hovedavtalen som fordeler inntekter fra medierettigheter og ligasponsorer mellom partene.

Fotball Media i spill Enige er man ennå ikke.

Og etter det Dagbladet forstår, er det nå bekymring innad i NFF for at NTF i den nye avtalen er i ferd med å sikre seg selve skattekista: en overførsel av de kommersielle rettighetene til de to øverste ligaene (nåværende Tippeliga og OBOS-liga) til toppklubbene selv. Med andre ord ta kontrollen over salg og forvaltning av navn, sponsorater, tv-rettigheter og så videre.

Bakgrunnen er kompromisset som ble inngått i 2008, da selskapet Fotball Media ble opprettet som fredsverktøy i drakampen om hvem som faktisk eier disse rettighetene. Toppklubbene mener det er dem, forbundet mener de tilhører hele fotballnorge.

NFF og NTF eier 50 prosent hver i Fotball Media, som siden den gang har solgt og forvaltet de kommersielle rettighetene.

Nå er det, etter det Dagbladet kjenner til, en reell mulighet for at Fotball Media nedlegges, og at krangelen om eierskapet er kommet til overflaten igjen - med endring av maktbalansen som potensielt utfall.

Henger etter Europa - Faktum er at hovedavtalen går ut, og da må den enten avsluttes eller fornyes. Begge parter ønsker å revidere, og det er det det nå jobbes etter, sier adm. dir. i NTF, Leif Øverland til Dagbladet.

- Vi opplever at vi på begge sider har et fellesskap om fotballen. Vi er enige om at bredde og topp henger sammen. Men utviklingen skjer i klubbene og denne avtalen har over tid blitt mer en fredsavtale enn en utviklingsavtale. Norsk fotball har blitt hengende etter det som skjer ute i Europa, sier Øverland.

- I Europa har det vært en voldsom utvikling i forholdet forbund vs liga. Ligaene har ansvaret for ligaene. Det er klart vi også blir påvirket av det. Da søker man å flytte på noen stolper i avtalen. Samtidig ønsker ingen å gå til retten for å få løst dette. Våre klubber ønsker en enighet knyttet til hovedpunktene, sier direktøren.

Frykten i NFF er at deres posisjon vil svekkes, for eksempel ved klubbene gis anledning til selv å styre terminlister og spilleplan. At NTF går fra å være interesseorganisasjon til et slags forbund på siden av NFF, som konkurrerer om den samme oppmerksomheten i markedet, og at resten av fotballnorge vil rammes. At NFF sier fra seg en plass ved forhandlingsbordet - også når det blir snakk om en ny tv-avtale fra 2022.

- Jeg kan ikke kommentere det konkrete innholdet i forhandlingene i det hele tatt, sier NTF-forhandler Erik Espeseth til Dagbladet.

- Når to parter sitter og forhandler, så skal det være litt krevende. Men det har vært gode samtaler mellom fornuftige personer, og vi har god tro på at vi skal komme i mål i løpet av rimelig tid, sier Espeseth.

- Ingen grunn til frykt Fotballpresident Yngve Hallén representerer NFF i forhandlingene med NTF. Han avviser at noen har grunn til bekymring.

- Det er ingen grunn til frykt, sier Hallén til Dagbladet.

På spørsmål om det er aktuelt med nedleggelse av Fotball Media, eller om f.eks terminlistene kan havne under NTFs styre, sier han:

- Jeg går ikke inn i konkrete biter i forhandlingene, det er en del av den respekten vi må ha for hverandre. Våre mål er de samme: å styrke norsk fotballs utvikling. Da har man respekt for hverandres synspunkter, og jeg tror vi er veldig omforent om en løsning selv om ingenting er ferdig før alt er ferdig.

FORHANDLER: NFF og NTF, her ved fotballpresident Yngve Hallén og administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FORHANDLER: NFF og NTF, her ved fotballpresident Yngve Hallén og administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Klubbene leverer infrastruktur, stadion, arrangementer, aspekter om er helt avgjørende for TV-produktet. Vi er viktige for hverandre. Bakteppet for dette er også avtalen vi har underskrevet med Discovery, med de føringene som ligger der. Medielandskapet i dag er et helt annet enn for ti år siden, og vi vet ikke hvordan det vil se ut om ti år, sier Yngve Hallén.

- Forstår du dem som er bekymret for at NFF er i ferd med å gi fra seg viktige rettigheter til NTF?

- Vi i forhandlingsutvalget forhandler, men på begge sider har vi hatt sonderinger «bak ryggen» vår. Våre posisjoner er forankret godt i forbundsstyret. Samtidig har jeg aldri vært med i en endringsprosess det det ikke har oppstått noen form for bekymringer. I næringslivet har jeg opplevd at det har vært helt nødvendig med endringer for overlevelse, likevel er folk bekymret for endringene, sier Hallén.

- NTF sier alternativet til enighet her er en rettssak om eierskapet, hva gjør det med forhandlingsklimaet?

- Partene er omforente om å gjøre det på denne måten. Vi kunne hatt mandat om å prøve dette for å få en avklaring, det kunne også begge parter ha bestemt seg for. Men det mandatet har vi ikke, sier Hallén.

Avtale bak lukkede dører Bekymringen i NFF er todelt. Frykten for å miste makt over de edleste divisjonene er en ting, en annen er prosessen bak.

Utfallet av forhandlingene skal ikke opp på helgas fotballting, og et reelt scenario er at en topartsavtale vil bli undertegnet og vedtatt i det nye forbundsstyret uten at tinget blir hørt.

Det har vært en tydelig formaning fra organisasjonsutvalget at tinget i større grad skal involveres i viktige saker. Kilder Dagbladet har snakket med påpeker at en hel eller delvis overføring av eierskap åpenbart er en slik sak.

Men med blikk på valgkomiteens nylige innstilling til nytt forbundsstyre, ser mange på maktbalansen som vippet i NTFs favør.

- Det vil være opp til det nye forbundsstyret å avgjøre behandlingen av avtalen når den er i havn. Jeg har orientert tinget årlig i mine taler, og når hovedavtalen stort sett videreføres med små justeringer, er jeg rimelig sikker på at alle vil bli fornøyde, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media