Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool slått ut av FA-cupen i ellevill fotballkamp

Kampen som hadde alt: VAR-kontroverser, annullerte mål, straffebom og spektakulære scoringer

Kristisk Pardew: - Hvis dette er framtida, håper jeg det blir bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Liverpool - West Bromwich 2-3 (1-3)

(Dagbladet): Kampen mellom Liverpool og West Bromwich var aldeles spinnvill fra start til slutt. Bare de første 45 minuttene hadde vært nok til å illustrere et leksikon om moderne fotball.

Både dommeren, spillerne og kommentatorene slet med å henge med i svingene, for det gikk sjelden mange minuttene mellom de oppsiktsvekkende hendelsene.

Spesielt VAR stjal fokus, noe West Bromwich-manager Alan Pardew ikke var fornøyd med.

- På sidelinja var det bisart fordi vi ikke hadde noen bevis for hva som hadde skjedd. Det er ikke som i tennis, der ballen er inne eller ute. Vi var uvitende, helt uvitende. Er det et mål eller ikke?

- To av spillerne våre røyk hamstringen i den første omgangen. For man går fra arbeid i høyt tempo til å bokstavelig talt vente på avgjørelsen. Hvis dette er framtida, håper jeg det blir bedre. For jeg likte ikke dette, uttalte han til BBC.

Allerede etter fem minutter kom den første av fire scoringer i kampens første omgang.

KONTROVERSER: VAR kom i fokus i kampen mellom Liverpool og West Bromwich. Foto: Reuters/Jason Cairnduff
KONTROVERSER: VAR kom i fokus i kampen mellom Liverpool og West Bromwich. Foto: Reuters/Jason Cairnduff Vis mer

Rodriguez' første

Først spilte Chris Brunt en veik pasning i retning egen keeper, men Johnny Evans feilberegnet og trodde ballen ville nå fram. Han har tydeligvis ikke fulgt med på hvor rask Mohamed Salah faktisk er.

For lynvingen spurtet forbi Evans og nådde fram til ballen. I møte med Ben Foster klarte han ikke å avslutte forbi målvakten, men returen gikk til Roberto Firmino. Brasilianeren var iskald og chippet ballen lekkert via stanga og inn.

Kun ett minutt seinere svarte West Bromwich på kontant vis. Liverpool mistet ballen på egen banehalvdel, og Hal Robson-Kanu spilte gjennom Jay Rodriguez. Spissen har vært mye plaget med skader, men har tidligere vist at han kan score mål.

Først kom han seg forbi Liverpools rekordsignering Virgil van Dijk, og så hamret han ballen utakbart i vinkelen. En fantastisk avslutning av Rodriguez, som på langt nær var ferdig for kvelden.

Mål eller ikke?

For kun drøye fire minutter seinere scoret han igjen. Denne gangen var avslutningen av det enklere slaget, men med like stor verdi på resultattavla. Grzegorz Krychowiak spilte ballen ut på venstrekanten til Kieran Gibbs, som slo hardt og presist inn i feltet langs bakken.

Der ventet Rodriguez som bredsidet ballen bak Simon Mignolet, som nok en gang var sjanseløs. Dermed sto det 1-2 til gjestene allerede etter elleve minutter på Anfield.

Tilskuerne hadde neppe begynt å kjede seg, men måtte vente hele åtte minutter før den neste scoringen kom. Denne gangen var det Craig Dawson som steg til værs på en corner og nikket ballen i mål.

Men mål er ikke alltid mål i moderne fotball.

Annullert for offside

West Bromwich-spillerne jublet over Dawsons scoring, men VAR ville ha et ord med i laget. Videodømming har vært kontroversielt siden det først ble innført i fotballen, og denne gangen var det bortelaget som fikk merke konsekvensene av det nye systemet.

Dommer Craig Pawson fikk meldinger på øret og etter å ha risset ut en firkant i lufta med pekefingrene for å markere for videodømming, annullerte han målet. Reprisene viste at Gareth Barry hadde stått i offside og forstyrret Mignolet i det headingen fant veien mot mål.

Straffebom

Underholdningen var på ingen måte over og kun tre minutter seinere kom VAR i fokus igjen. Salah, som befant seg liggende på gresset inne i West Broms 16-meter, ropte og slo ut med armene i fortvilelse. Egypteren mente at regelverket var blitt brutt og nok en gang fikk dommeren en konsultasjon med videodommerne.

Hele seansen ble smått komisk da Pawson først fikk meldinger på øret, mens spillerne sto rundt ham og kom med sine personlige meninger. Deretter bevegde dommeren seg bort til noen skjermer ved siden av banen for å se situasjonen på nytt selv.

Nesten fire minutter etter at spillet først ble stoppet, pekte Pawson på straffemerket, og West Bromwich fikk nok en gang merke VARs vrede.

Firmino hadde vært iskald da han satt inn 1-0 scoringen, og fra straffemerket fikk han muligheten til å sette sitt andre for kvelden. Chippen i starten av kampen hadde gått via stanga og inn, straffen gikk via tverrliggeren og ned på feil side av mållinja.

Uten VAR kunne det stått 3-1 på Anfield. Med VAR hadde Liverpool sjansen til å gjøre 2-2, men mislykkes.

Overtidsscoring

Med tanke på antall minutter brukt på VAR og tid brukt på bytter på grunn av skader, burde det kanskje blitt lagt til rundt åtte minutter etter første omgang. De fire minuttene som fjerdedommeren valgte å legge til var likevel nok for West Bromwich.

To minutter på overtid satt Rodriguez inn sitt tredje mål for kvelden, og etter nok en runde via VAR godkjente Pawson scoringen. West Brom-fansen følte seg likevel snytt for flere scoringer og sang «It should have been four» på tribunen da lagene fant veien til garderobene.

De ulike hendelsene skapte naturligvis store diskusjoner på Twitter også, og ekspertene virket ikke å være helt enige i om VAR er genialt eller katastrofalt:

Nok en annullert scoring

VAR-datamaskinene hadde heldigvis fått 15 minutter til å kjøle seg ned gjennom pausen, for kun tre minutter inn i andre omgang fikk Pawson VAR-hjelp nok en gang.

De behøvde imidlertid ikke mange sekundene på å bestemme seg.

En feilberegnet volley gikk høyt opp i lufta og kom dalende ned over Mignolet. Keeperen tapte duellen om ballen med Dawson, men midtstopperen hadde stått i offside i det skuddet ble avfyrt. Det var for øvrig fire-fem andre West Bromwich-spillere også, og det framsto litt uklart hvorfor VAR måtte konsulteres i akkurat den situasjonen.

Muligens burde VAR tatt en kikk på Ahmed Hegazys takling på Firmino i starten av omgangen. Egypteren traff stygt med knottene på angriperens ankel, men slapp unna uten gult eller rødt.

Salahs 25. mål

Der den første omgangen hadde vært et fyrverkeri uten sidestykke, roet det seg litt ned de siste 45 minuttene.

Det betydde imidlertid ikke at omgangen var komplett hendelsesløs, for sjanser ble skapt begge veier. Liverpool jaktet redusering, og etter 77 minutter satt den for Salah.

Etter litt kluss i feltet, spratt ballen Salahs vei. Han bredsidet ballen i det lengste hjørnet - hans 25. mål for sesongen. Dermed gikk det mot en hektisk avslutning på kampen.

Liverpools forsøk på å utlikne ble imidlertid forgjeves. Gjestene maktet å holde unna, og hjemmelaget er slått ut av FA-cupen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!