Kampene du ikke kan gå glipp av

Det behøver ikke å bli skilsmisse av EM. Sjekk lista!

(Dagbladet.no): Du vet det blir mye fotball de neste tre ukene, men noen kamper er viktigere enn andre.

Hvis du ennå ikke har advart familie, partner og venner om hva som skal skje de neste tre ukene, er du sent ute. Allerede lørdag sparkes fotball-EM i gang i Portugal.

Med så mye fotball på tre uker kan det være greit å prioritere litt. Om kjæresten din begynner å bli grinete, du ikke på død og liv få med deg alle kampene.

Selv om det selvfølgelig er fristende.

Likevel er det enkelte godbiter som ikke kan prioriteres bort. Her er kampene Dagbladet.no mener du bør få med deg:

 • Åpningskampen mellom Portugal og Hellas lørdag klokken 18 er et must. Ikke bare fordi Portugal er et av landene som kan vinne turneringen, men fordi det er åpningskampen.

  Enhver fotballidiot med respekt for seg selv får med seg åpningskampen i et mesterskap. Å se Rui Costa og Deco leke seg med grekerne er bare en bonus.

  Den aller største


 • Dagen etter, søndag 13. juni, spilles den største kampen av dem alle. Mektige Estadio La Luz i Lisboa tar i mot Frankrike og England til en kamp som har alt.

  Verdens beste spillere er kledd i Frankrikes kledelige blåfarge. Verdens største fotballstjerne er kledd i Englands hvite. Zidane, Henry, Pires, Beckham. Trenger du flere grunner til å se fotball?

  Frankrike - England starter klokken 20.45 norsk tid. De to neste timene er fredet.

  Rydd planen 14. juni


 • 14. juni bør kvelden settes helt av til fotball. Da spiller både Sverige og Danmark sine åpningskamper i EM, og som gode naboer er vi opptatt av hvordan det går.

  Klokken 18 har du mulighet til å få en forhåndskikk på Norges VM-kvalik-motstander Italia. Danskene skal måle krefter mot et av de mest stjernespekkede mannskapene Europa kan tilby akkurat nå.

  Danmark - Italia blir også en nøkkelkamp i gruppa.

  20.45 spiller Sverige mot Bulgaria. Svenskene er optimister før EM, og åpningskampen vil vise hvor de står. Denne kampen Sverige vinne om de skal ha en realistisk sjanse til å gå til kvartfinalen. Det borger for gøyal angrepsfotball med Henke Larsson og Zlatan i forventede hovedroller.

  Pause


  Etter 14. juni er det mulig å ta en liten pause fra fotballen. Vi glemmer ikke storkampen mellom Tyskland og Nederland 15. juni, men et tysk lag på hell er du strengt tatt ikke nødt til å få med deg.

  Går det som det ofte gjør i mesterskap, får du uansett sjansen til å se både Tyskland og Nederland senere i sommer.

  Strengt tatt, og med hard prioritering, trenger du ikke se fotball-EM før fredag 18. juni. Da er det Sveriges tur til å møte Italia. Kampen starter klokken 20.45, og må ses. Spesielt om begge lagene har vunnet åpningskampene.

  Danmark spiller mot Bulgaria klokken 18 samme dag.

  Avgjørende kamper


  Fra 18. og utover kan det bli travle kvelder. 19. juni avgjøres sannsynligvis gruppe D når Nederland møter Tsjekkia. Sportslig sett er dette en av de virkelige godbitene i gruppespillet. Begge lagene har kapasitet til å vinne hele turneringen, og spillermaterialet er en fryd selv for øyne som er småplaget av grå stær.

  Kampen starter 20.45.

  20. juni kan du få med deg mer øyesnop. Klokken 20.45 spilles de siste kampene i gruppe A. Godbiten? Spania mot Portugal. Denne kampen er som Norge mot Sverige i et fotballsluttspill. Bare med mer kvalitet.

  Så kan du ta deg en velfortjent hviledag fra fotball-EM mens du lader opp til slaget om Skandinavia. Og denne datoen kan du merke med rødt i alle almanakker og kalendre du har:

  Tirsdag 22. juni, klokken 20.45, spiller Danmark mot Sverige i den siste kampen i gruppe C. Sannsynligvis blir det en ren cupkamp hvor vinneren går til kvartfinalen. Det blir bare ikke bedre enn dette.

  Finalerundene


  Trenger du å roe nervene etter kvelden før, spiller Tyskland mot Tsjekkia i avgjørende kamp 23. juni. Men kampen inngår ikke i må-se-lista vår.

  Det gjør derimot samtlige kampdatoer etter dette. 24., 25., 26., og 27. juni spilles kvartfinalene. De ses av ren plikt og glede.

  Så er det to dager fri før semifinalene går av stabelen 30. juni og 1. juli.

  Finalen spilles som kjent 4. juli klokken 20.45. Etter det kan du ta en sårt tiltrengt sommerferie. Og pleie familien igjen.

  PS! Du kan diskutere fotball-EM på den nyopprettede diskusjonen på Blink.

BENNY GULLFOT: Det er en ren nytelse å se David beckham skyte fra 25 meter og inn. Søndag 13. juni spiller han mot Frankrike.
MÅ SES: Zinedine Zidane er verdens beste fotballspiller. I tre uker framover skal han trille ball i Portugal.
TILBAKE FOR Å GLEDE: Henke Larsson skal skyte Sverige til kvartfinale i EM. Det ses, spesielt i kampen mot Danmark.