FORSØKTE Å FIKSE KAMP: Kampfiksere forsøkte å fikse Liverpool-kamp. Her har David Ngog scoret i det motsatte oppgjøret mot Debrecen Foto: REUTERS/Laszlo Balogh/NTB scanpix
FORSØKTE Å FIKSE KAMP: Kampfiksere forsøkte å fikse Liverpool-kamp. Her har David Ngog scoret i det motsatte oppgjøret mot Debrecen Foto: REUTERS/Laszlo Balogh/NTB scanpixVis mer

- Kampfiksere forsøkte å fikse Liverpool-kamp

Men det gikk ikke helt etter planen.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Europol gjennom 18 måneder har drevet en grundig etterforskning av kampfiksing. De kunne fortelle at 380 kamper i 15 forskjellige land er under mistanke, og det samme er omtrent 425 dommere, spillere, ledere og kriminelle.

Kamper spilt i både Champions League, EM- og VM-kvalifiseringer og toppfotball i hele Europa er berørt. Det skal være to kamper fra Champions League som er under mistanke, èn spilt i England. Hvilken kamp det dreier seg om skal ikke ha vært kjent - før nå.

Danske Ekstrabladet melder nemlig at det dreier seg om kampen mellom Liverpool og Debrecen 16. september 2009. Kilder i Europol bekrefter overfor avisa at et ungarsk lag er involvert. Senere i samme gruppespill taper Debrecen 3-4 for Fiorentina, og den kampen skal også ha vært fikset.

Det skal i hovedsak dreie seg om at keeperen til Debrecen ble bestukket i den aktuelle kampen mot Liverpool. Den ungarske keeperen Vukasin Poleksic ble etter alt å dømme bestukket til å slippe inn mål for å sikre at det ble scoret minst tre mål i kampen. Veddemål på at det scores over 2,5 mål i fotballkamper er veldig populært, og tilbakebetalingen er som regel god.

MISTENKT: Keeper Vukasin Poleksic ble i 2010 utestengt fra all fotball i to år for ikke å ha rapportert om forsøk på bestikkelse. Foto: AP Photo/MTI, Tibor Illyes/NTB scanpix
MISTENKT: Keeper Vukasin Poleksic ble i 2010 utestengt fra all fotball i to år for ikke å ha rapportert om forsøk på bestikkelse. Foto: AP Photo/MTI, Tibor Illyes/NTB scanpix Vis mer

Liverpool var sløve med avslutningene denne kvelden, og det engelske laget scoret bare ett mål i kampen. Dirk Kuy var eneste målscorer, så ting gikk ikke etter planen for kampfikserne. Det skal sier at Liverpool hadde ni skudd på mål denne kvelden, ifølge BBC.

Utestengt Opplysningene fremgår av den nederlandske boka «Fotball mafia». I forbindelse med avlytting av en trafficking-sak kommer det plutselig smser fra nederlenderen Paul R og kroaten Marijo C som omhandler kampfiksing av Liverpool-kampen.

- Gerrard burde avsluttet bedre, skal blant annet Marijo C skrevet i en sms etter kampen.

Den aktuelle keeperen, Vukasin Poleksic, ble i 2010 suspendert i to år for ikke å ha meldt ifra om at han ble forsøkt bestukket ved tre anledninger. Ungareren skal ikke ha takket ja til bestikkelsene, men reglene til UEFA er strenge, og sier at det skal meldes fra i slike tilfeller.

Alvorlig Informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Svein Graff, ser alvorlig på saken som er under opprulling.

- Det er en svært alvorlig sak med et stort omfang. Det er mange kamper, personer og land involvert. Det viktigste er at det nå har kommet et gjennombrudd innen kampfiksing, sier Svein Graff i NFF til Dagbladet.

ENESTE MÅLSCORER: Dirk Kuyt scoret kampens eneste mål mot Debrecen. Foto: AP Photo/Tim Hales/NTB scanpix
ENESTE MÅLSCORER: Dirk Kuyt scoret kampens eneste mål mot Debrecen. Foto: AP Photo/Tim Hales/NTB scanpix Vis mer

Det er foreløpig ingen tegn som tilsier at norske lag skal være involvert i kampfiksingsskandalen.