Kampfiksingssaken: Fortalte ikke om Sverige-tur i ti måneder, så snudde han

Fortalte heller ikke kona hvor han var.

(Dagbladet): Sverige-turen til Uddevalla fem dager før de to fotballkampene Østsiden-Follo og Asker-Frigg er et sentralt tema i kampfiksingssaken.

Tiltalte Saif Haydar Jafar valgte å holde tett om turen.

Aktoratet bygger mye av tiltalen opp mot turen der fire av de tiltalte fotballspillerne skal ha møtt en medtiltalt gambler.

Vedkommende er tiltalt for å ha satt 79.500 kroner på de to fotballkampene hos Norsk Tipping etter møtet på en restaurant i Uddevalla.

Onsdag fortalte tiltalte Drin Shala at han og hans venn medtiltalte Alban Shipshani hadde mottatt 15.000 kroner hver i honorar for informasjon.

- Jeg hørte aldri noe om det, svarte Jafar  på spørsmål om han hadde hørt om pengegaven.

Endret forklaring om EM-kamp Saif Haydar Jafar holdt turen til Sverige hemmelig i de fem første avhørene. I hans forklaringer står det at han så gruppespillkampen mellom Sverige og Frankrike under EM 2012, som ble spilt den aktuelle kvelden, hos en kompis.

Han endret forklaring i det sjette avhøret.

Det første var 26. juli 2012, mens det sjette avhøret foregikk i mai 2013.

Det er på det rene at Saif Haydar Jafar var en av de fire tiltalte som reiste til Sverige fem dager før de to fotballkampene Østsiden-Follo og Asker-Frigg ble spilt.

Hemmelig for kona Han fortalte ikke kona om Sverige-turen, mens den pågikk.

Dette kommer fram i utdrag av sms-trafikken mellom Jafar og hans kone denne kvelden og natta.

Aktor:

- Først forteller du din kone at du skal se kampen hos en venn kl. 19.09. Så skriver din kone og spør« hvor er du nå?» kl. 00.23. Du svarer: «Er på vei fra Asker. Er på Lysaker. Blir kjørt av en venn.»

- Jeg skrev Asker. Men jeg kan ha ment Askim. Og med Lysaker kan jeg ha ment Langhus, sa tiltalte til aktor.

Medaktor Christian Stenberg spør om det er greit å lyve for kona si.

- Det er en privatsak mellom meg og kona mi. Uansett hva jeg hadde skrevet, ville hun vært misfornøyd, sa Jafar til latter fra rettsalen.

Hørte ingenting Han ble spurt om hva han hørte av samtalen mellom Shipshani, Shala og storspilleren på restauranten i Uddevalla.

Det er under denne samatalen aktoratet mener at kampfiksingen ble avtalt.

- Jeg hørte ingenting. Samtalen gikk delvis på albansk og svensk. Det forstår jeg ikke. Og jeg var bare interessert i å se kampen, fortalte Jafar.

Tiltalte hevder han fikk beskjed om å holde tett om Sverige-turen.

Aktor spør om Shipshani, Shala og han ble enige om å samkjøre forklaringen.

Dette benektet Jafar.

- Truet med svensk mafia Tiltalte Saif Haydar Jafar påstår at en politietterforsker truet ham med svensk mafia, den såkalte Kobraligaen.

- Det kom en etterforsker inn mot slutten av det andre avhøret, etter at jeg hadde overnattet på glattcelle og hadde sittet i avhør hele dagen. Vedkommende sa at om Kobraligaen skulle komme etter meg, ville ikke politiet beskytte meg.

Aktor spør:

- Truet han deg med Kobraligaen?

Tiltalte svarer:

- Ja.

Aktor spør:

- Hvorfor truet han deg?

Tiltalte svarer:

- Du samarbeider ikke, sa etterforskeren til meg. Jeg fikk beskjed at jeg skulle slippe unna om jeg fikk Mendy (medtiltalt) inn til avhør.

Jafar sier det er underlig at det ikke står noe om dette i politirapporten fra avhørene.

HOLDT IGJEN SANNHETEN: I fem politiavhør holdt Saif Haydar Jafar tett om at han hadde vært på Sverige-tur fem dager før kampen mot Østsiden.
HOLDT IGJEN SANNHETEN: I fem politiavhør holdt Saif Haydar Jafar tett om at han hadde vært på Sverige-tur fem dager før kampen mot Østsiden. Vis mer