OMFATTENDE: - Etterforskningen tar lengre tid enn hva vi så for oss, sier Gro Smogeli, leder av finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OMFATTENDE: - Etterforskningen tar lengre tid enn hva vi så for oss, sier Gro Smogeli, leder av finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

- Kampfiksingssaken større enn vi trodde

Politiet er ferdig med etterforskningen tidligst etter påske.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet):  Først en gang mellom påska og sommeren håper politiet å være ferdig med etterforskningen i kampfiksingssaken.
 
Opprinnelig regnet de med å levere en innstilling til statsadvokaten i høst, nærmere bestemt i månedsskiftet oktober/november. Men denne tidsplanen sprekker fullstendig.

- Dette tar lengre tid enn hva vi så for oss. Årsaken er at saken har utviklet seg. Vi får stadig mer informasjon. Saken er større enn det vi trodde i sommer, sier Gro Smogeli, lederen av finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Omfattende
Offisielt er ni personer siktet i kampfiksingssaken, som startet i juni. Tre av dem spiller på Follo, to på Asker. Begge klubbene var forrige sesong i 2. divisjon.

I tillegg er det tatt ut siktelser mot en tippefunksjonær, og en person som har bidratt med å betale de siktede spillerne. Også to personer i et svensk gamblermiljø er siktet.

- Innhentingen av bevis er ganske omfattende. Og vi ser at saken utvikler seg. Men en gang mellom påska og sommeren bør vi ha landet etterforskningen, sier Smogeli til Dagbladet.

Hun vil ikke gå i detaljer av hensynet til politiets arbeid.

- Det er ikke bare vi som bestemmer framdriften. Vi er også avhengige av myndighetene i andre land, sier hun.

Sensasjon
Saken eskalerte etter to kamper 24. juni. I den ene snudde Østsiden 0-3 til 4-3 mot Follo på sensasjonelt vis. I den andre kampen vant Frigg 7-1 mot Asker. Et såkalt dobbeltspill på disse to kampene ga gevinst så det monnet.

Politiet jobber ut fra en teori om at bakmenn betalte spillere for å manipulere resultatene. Da en av spillerne ikke fikk betalingen han var lovet, gikk han angivelig videre med informasjonen.

Etter det Dagbladet forstår, er det naturlig for politiet å se på om de siktede spillerne har vært innblandet i flere kamper der resultatet er fikset.

- Hva har dere av innrømmelser i saken?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det gjenstår en del avhør og tilleggsavhør, svarer Smogeli.

Trist
Fotballpresident Yngve Hallén sier:

- Vi gir all informasjon vi har til politiet. Så får de koordinere hva de vil gå ut med. Antakelig har det dukket opp nye momenter med forgreininger til andre land. Det er trist at idretten opplever dette.

Kulturminister Hadia Tajik la i går fram en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i idretten. Norges Fotballforbund er én av organisasjonene som samarbeider om grepene som nå tas.

Hallén erkjenner:

- Vi har vært litt naive, og ikke så koordinert som vi burde vært.

- Kampfiksing er en trussel på linje med doping. Når en kamp er fikset, er det ikke idrett. Det er teater, sier Tajik.