Kamphaner i keeperduell

- Jeg tror det blir rein amerikansk uttakning, sier Thomas Myhre. Både han og Frode Olsen tror de står i mål i Norges åpningsskamp mot Spania i EM.

Thomas Myhre eller Frode Olsen? Erik Thorstvedt er fortsatt taus om keepervalget. I 1994 var han sjøl klart førstevalg under VM i USA. I 1998 var Frode Grodås like klart førstevalg under VM i Frankrike. For første gang deltar Norge i et sluttspill med jevn og beinhard konkurranse mellom to jevngode keepere. Thorstvedt sier som Semb har sagt ei god stund:

- Den som står mot Italia står første kampen i EM mot Spania.

Dagbladet stilte de to kamphanene ti likelydende spørsmål:

1. Hva er din beste egenskap som keeper?

2. Hva er Thomas'/Frodes beste egenskap som keeper?

3. Hvem tror du står i mål mot Spania?

4. Hvorfor?

5. Bør Semb velge keeper for hele EM eller bare en kamp av gangen?

6. Hvordan føles det å være reservekeeper?

7. Beskriv Thomas/Frode som person?

8. Kan Semb noe som helst om keepere?

9. Hvor store hansker bruker du?

10. Hvem er verdens beste keeper?

Slik svarte de:

Frode Olsen:

1. (...lang tenkepause): - Jeg har et kaldt hode. Det ligger i spillemåten min. Jeg prøver å få siste stikk i en-mot-en situasjoner. Dessuten er jeg reaksjonssterk og begynner å bli rutinert.

2. Noe av det samme. Vi er ganske like. Om jeg er et hakk kvassere på skudd, så er Thomas noe bedre i feltarbeidet.

3. Jeg tror det blir meg.

4. Om ikke jeg hadde trodd det, så hadde jeg ikke giddet å trene. Jeg har skikkelig tro på at det blir meg. Det har gitt meg et ekstra løft. Om ikke jeg hadde trodd dette, så hadde jeg trent på falsk inspirasjon. Med meg er den ekte.

5. Det bryr jeg meg ingenting om. Om jeg står to minutter eller 90 minutter betyr ingenting for min trygghet. Slik har det alltid vært.

6. - Å være reservekeeper er som å være veldig tissetrengt, mens det er opptatt på toalettet. Man bare venter på at vedkommende skal åpne døra.

7. Jeg kjenner ikke Thomas veldig godt. I fotballmiljøet er han omgjengelig, positiv og glad. Vi blir nok bedre kjent under EM.

8. Det kan han helt sikkert. Egentlig har jeg ikke peiling.

9. Jeg bruker størrelse 10 (litt stort, red.anm.)

10. Akkurat nå er det Victor Baia (keeper for Porto og Portugal, red.anm).

Thomas Myhre:

1. Tror jeg er en rimelig god allroundkeeper uten store svakheter. Jeg har alltid fått høre at jeg er bra teknisk. Dessuten har jeg bra rekkevidde. Det er selvfølgelig på grunn av fysikken.

2. Frode er reaksjonssterk og en jevnt over god allroundkeeper. Han er svært sterk psykisk.

3. Jeg må tenke positivt. Derfor tror jeg det blir meg. Men jeg velger egentlig å si at jeg håper det blir meg.

4. Fordi jeg mener at jeg er en bedre keeper. Det ville være en usedvanlig negativ innstilling å være en av konkurrentene og føle at den andre var bedre.

5. Jeg tror vi keeperne må innfinne oss med situasjonen. Den er ikke ideell for laget. Det hadde blitt mer trygghet om det var et klart førstevalg. Jeg tror det blir amerikansk uttakning før hver kamp.

6. På klubbnivå har jeg først opplevd det i år. Det er veldig stor forskjell på å spille og sitte på benken. Som natt og dag. Utespillere kan få noen minutter her og der. For keepere er det et endelig valg. Man er med i troppen, men ikke så mye som de som spiller.

7. Frode er en artig person. Han er laidback, en humørspreder. Han er ofte den som står fram på en artig måte uten at det blir anstrengt.

8. Semb? Kan og kan. Jeg tror Erik (Thorstvedt) kan mye mer, men Semb har bestemte meninger om hvordan en keeper skal spille, og dem står han ganske beinhardt på. Sammen kan Erik og Nils Johan mye om keepere.

9. Jeg bruker størrelse 12 (skikkelige vaffeljern, red.anm.)

10. Over det siste tiåret har Peter Schmeichel vært den beste.