Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampklar Riise må passes på av sin nye trener: - Han er smågal

John Arne Riises overgang til AaFK startet som en spøk. Nå er AaFK-treneren forberedt på å holde igjen Riise på treningsfeltet.

(Dagbladet): John Arne Riise har vunnet Champions League, har flest landskamper for det norske landslaget og har oppnådd legendestatus i så vel Liverpool som Roma.

Ålesunderen hadde kanskje ikke den blendende teknikken som fikk folk til å måpe og spå ham en stor internasjonal karriere. Men med et enormt treningstalent, guts og gode holdninger har Riise skapt en karriere som konkurrerer om å være tidenes beste av en nordmann.

Det startet i AaFK, og nå skal Riise avslutte karrieren i AaFK. Denne sirkelgangen er en forhøyet sirkel, for begge parter har tatt store steg siden sist de spilte på samme lag.

Mens Riise har gått fra å være en merittløs unggutt til en av tidenes norske spillere, har AaFK gått fra å være en halvhjertet 1. divisjonsklubb med laber interesse og dårlige fasiliteter til en Tippeliga-klubb som er gjennomsyret med profesjonalisme på alle nivåer.

Da Bjørn Helge Riise returnerte til AaFK i sommer og begravde stridsøksa mellom Riise-familien og AaFK, sendte Fredriksen en fleipete SMS til John Arne Riise om ikke han også skulle komme til AaFK.

På det tidspunktet virket det helt usannsynlig. Men nå har fleipen blitt en realitet.

- Haha, ja, det var bare en fleip der og da. Det var jo helt urealistisk. Men en spøk kan føre til så mangt. Jeg begynte å få troa da vi var sammen på Malta. Det er helt fantastisk at John Arne nå er tilbake i klubben, sier AaFK-trener Trond Fredriksen til Dagbladet.

- Løper mindre enn før Til helga håper Riise å spille sin første Tippeliga-kamp i karrieren. I går gjennomførte Riise sin første trening i et forsøk på å overbevise sin tidligere lagkamerat og nye trener, Trond Fredriksen.

- Jeg ser at John Arne fortsatt er en god fotballspiller, men også at han har en del å jobbe med for å bli kampklar. Han løp ikke like mye på treningen i dag som han gjorde i Liverpool- og Roma-tiden, sier Fredriksen.

- Vi må jobbe med å få ut den løpskapasiteten som vi vet Riise har når han er i form. Han har ikke spilt ordentlig fotball på en stund, så det er naturlig at toppformen er et stykke unna. Når det er sagt, har han holdt seg bra ved like.

Storebror Riise ble ikke klar til serieåpningen mot Stabæk forrige fredag, men kan spille borte mot Haugesund på lørdag om Fredriksen vurderer ham som god nok til kamptroppen.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar å få ham i kampform. Det kan ta én uke, to uker eller tre uker. Vi får se. Han er aktuell til å spille mot Haugesund, men jeg har ikke tatt ut troppen ennå. Men det kan fort hende at han blir en joker med sin evne til å avgjøre kamper, forteller AaFK-treneren.

Får ikke spille venstreback Riise har selv ytret et ønske om å være med som innbytter mot Haugesund og starte hjemme mot Brann i den påfølgende runden. Fredriksen vil avvente med å ta denne beslutningen, men er tydelig på at den tidligere Liverpool-spilleren ikke kommer til å spille i sin velkjente venstrebackposisjon.

- Jeg ønsker å bruke Riise i en offensiv rolle, enten på kanten eller sentralt. Det kan fort hende at vi bruker brødrene Riise sentralt sammen. Men vi får se. Begge to er veldig fleksible, sier Fredriksen.

- John Arne har stor erfaring, løpskapasitet og en fot som kan avgjøre kamper. Han har også utviklet en god spilleforståelse. Det er helt fantastisk å ha ham i gruppa. Han har erfaring som er viktig for ungguta. Og han gjør interessen og engasjementet rundt AaFK større. Det er gull verdt for oss.

- Smågal og må holdes igjen Han hyller treningsproduktet Riise.

- John Arne er ingen Ronaldo eller Messi, men han har kjempet seg frem hele karrieren og oppnådd fantastiske resultater. Han er en lagspiller som er klar for å gi alt for AaFK. Det har han lovet meg, forteller Fredriksen.

Han er ikke redd for at Riise skal trene for lite, snarere tvert imot.

- John Arne har lovet å legge ned en enorm innsats. Utfordringen blir heller å roe ham ned. John Arne er smågal på det området og må holdes litt igjen på treningsfeltet. Det samme gjelder Bjørn Hege. De har begg et enormt konkurranseinnstinkt. Det er kjempebra, men vi må passe på slik det ikke blir for mye, sier Fredriksen.

- Det skal ikke bli noe problem å ha Riise-brødrene i stallen, tvert imot. Vi trenger deres lederegenskaper i stallen. Det er gull verdt, mener AaFK-treneren.

Han spilte sammen med Riise i AaFK på slutten av 90-tallet, før landslagslegenden dro utenlands. Sakte, men sikkert mistet de en del av den gode kontakten. Nå skal magien gjenskapes.

- Jeg besøkte John Arne litt da han var i Monaco, men det har vært lite etter det. Han har tross alt vært vekke fra byen i 18 år. Men vi kjenner jo hverandre fortsatt. Det er godt å ha ham tilbake, avslutter Fredriksen.