FAVORITT: Selv om Therese Johaug prøver å prate favorittstempelet over på andre, er det få som tar henne seriøst. I dag går jentene 15 kilometer fellesstart i Tour de Ski. En Johaug-oppvisning er ventet. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Selv om Therese Johaug prøver å prate favorittstempelet over på andre, er det få som tar henne seriøst. I dag går jentene 15 kilometer fellesstart i Tour de Ski. En Johaug-oppvisning er ventet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kan avgjøre Tour-en i dag

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

LENZERHEIDE (Dagbladet): I går kranglet Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg om hvem av dem som var den største favoritten i årets Tour de Ski.

Den krangelen tapte Therese Johaug klart.

Uansett hvor mye hun prøvde å prate sine egne sjanser ned - og Flugstad Østbergs opp - prellet det av som vann på den berømte gåsa.

- Det er lett å prøve å legge favorittstempelet på meg etter en sprintdag. Men i sammendraget er jeg sjanseløs. Allerede i dag vil vi se store forskjeller, Therese er jo helt rå på distanse og rekkefølgen vil endre seg veldig etter 15-kilometeren i dag, sier Flygstad Østberg.

Etter tredjeplassen på skøytesprinten i går, har hun 48 sekunders forsprang på Therese Johaug før dagens fellesstart over 15 kilometer.

Skikkelig jobb - Jeg fikk en bra start og skal gå alt jeg kan. Men som sagt, dette tar Johaug fort inn sier Flugstad Østberg.

Therese Johaug derimot, er - i alle fall utad - ikke fullt så skråsikker på det.

- Skal jeg vinne dette, har jeg en skikkelig jobb foran meg. Ingvild har gått veldig bra på distanse i år, og dessuten er det en sprint til i årets Tour. Slik jeg ser det er hun like stor favoritt som meg, sier Johaug - uten å bli tatt helt seriøst.

Uansett, svaret kommer litt før kvart på to i dag. Da er jentene ferdig med sin 15 kilometer fellesstart i klassisk.

Northug angriper? Årets Tour de Ski er kontruert på en helt annen måte enn tidligere. Ekspertene mener at starten i Lenzerheide er mye viktigere enn foregående år.

Resultatene den første helga vil bli langt mer avgjørende enn tidligere år, på grunn av at den lange etappen mellom Cortina og Toblach er byttet ut med en ti-kilometer.

Petter Northug vet han må ha et forsprang på Martin Johnsrud Sundby før den avsluttende «monsterbakken» i Val di Fiemme neste søndag, og dessto før han får det, dessto bedre.

I dag går gutta ei knallhard tremil fellestart i ei tøff løypa, og Northug må angripe og jakte bonussekunder om han skal sette det presset på Johnsrud Sundby som han ønsker.

Også for speningen i Tour de Ski er det viktig at noen følger Martin Johnsrud Sundby til døra i dag.

- Martin kan avgjøre alt i dag. Går han som han har gjort hittil i vinter, kan Tour-en være avgjort allerede i kveld, sier Emil Jönsson til Expressen.

Det nekter selvsagt Martin Johnsrud Sundby å være med på.

- Jeg aner ikke hvordan kroppen er i dag, eller hvordan jeg reagerer på sykdommen i romjula. Men jeg er fullstendig klar over at jeg må gå fort også i dag for å henge med sammenlagt. Slik årets Tour de Ski er lagt opp, må en være med fra første renn, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

*Petter Northug har åtte sekunder å hente inn på Martin Johnrsud Sundby for å ta ham igjen i sammendraget. Gutta går klassisk tremil i ei hard løype klokke 15.00 i dag.

 

UTFORDRER: Petter Northug  har åtte sekunder å hente inn på Martin Johnsrud Sundby. Han vil prøve å komme på skuddhold i løpet av tremila i Lenzerheide i dag. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRER: Petter Northug har åtte sekunder å hente inn på Martin Johnsrud Sundby. Han vil prøve å komme på skuddhold i løpet av tremila i Lenzerheide i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer