- Kan avsløre jukserne

Dopingjegeren Jim Stray-Gundersen tror ikke noen bloddopere blir avslørt i Salt Lake City-OL. Nå håper han på et møte med IOC-president Jacques Rogge for å få antatt sin testmetode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale olympiske komités (IOC) øverste leder har mottatt to brev fra idrettspresident Kjell O. Kran om Stray-Gundersens test. Rogges svar er at han gjerne vil møte norsk-amerikaneren, som sammen med nestformann i FIS' medisinske komité, Inggard Lereim, vil ha Stray-Gundersens bloddopingtest i Salt Lake City. IOC har fortsatt ikke bestemt seg for om de skal fortsette med EPO-testen som ble utviklet i forkant av Sydney-OL. Norsk-amerikaneren mener den ikke er god nok.

- Avslører alle

- Slik Sydney-testen er, vil ikke IOC fange noen av bloddoperne. De kan også risikere at enkelte utøvere med for høye, naturlige hemoglobin-verdier blir tatt for doping, sier Stray-Gundersen til Dagbladet.

Hans såkalte SAFE-test innebærer både en EPO-detektering og at hemoglobinnivået blir målt. Det beste er at testen finner EPO lenge etter at stoffet er injisert i utøverens kropp.

Slik skal han gi indirekte bevis av alle typer bloddopere. Men IOC er livredde for å havne i rettssak mot en uskyldig dopingdømt utøver. Derfor vil de aller helst ha en urintest som står seg sjøl i en rettssal, og ikke i kombinasjon med en blodprøve. Og selv om Stray-Gundersen hevder hans test er bunnsolid, er ikke alle enig.

Kritisk

For dersom Rogge forespør Peter Hemmersbach, seksjonssjef ved Aker dopinglaboratorium og medlem i IOCs medisinske komité, vil han ikke få det samme svaret.

- Jims test er ikke den supertesten vi ønsker. SAFE er en screeningtest som krever en påfølgende bekreftelse. Den dagen urintesten er så god at den kan forsvares alene, er det mye lettere å anvende en effektiv screeningtest som for eksempel SAFE, sier Hemmersbach til Dagbladet.

Det betyr at Stray-Gundersens test ikke vurderes som juridisk vanntett. Han mener likevel det er på tide med et skritt videre fra Sydney.

- Dersom IOC bruker denne testen, tror jeg flere dopere vil avstå fra å ta ulovlige midler, o g dermed har vi oppnådd en fair idrett for alle, sier Stray-Gundersen, som understreker at hans test uansett kan diskvalifisere en utøver fra å starte.

VIL STOPPE DOPING: Jim Stray-Gundersen har ikke tro på EPO-testene til IOC. - Med min test tror jeg flere dopere vil avstå fra å ta ulovlige midler, sier Stray-Gundersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer