Super League:

- Kan bety slutten

Tirsdag kveld raknet hele «Super League-prosjektet», og alle engelske lag trakk seg ut. Det kan bety slutten for de amerikanske klubbeierne i engelsk fotball, mener fotballforsker.

UTSKJELT: Manchester Uniteds amerikanske eiere, Avram og Joel Glazer er utskjelt. Nå kan planene om «Super League» bli deres endelikt spår fotballforsker. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX
UTSKJELT: Manchester Uniteds amerikanske eiere, Avram og Joel Glazer er utskjelt. Nå kan planene om «Super League» bli deres endelikt spår fotballforsker. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kristiansunder med et bredt, nesten barnslig smil, og to tynnhåra amerikanere står på bildet over i lett passiar.

Ole Gunnar Solskjær hadde kort tid i forveien fått jobben som Manchester United-manager permanent, og fikk besøk av sine to sjefer, brødrene Avram og Joel Glazer, før Champions League-kvartfinalen mot Barcelona i april 2019.

Det var en stor anledning den gang, og de to amerikanerne ønsket seg flere slike kamper i åra framover. Men den usikkerheten som man i et prestasjonsbasert yrke hele tiden lever med passet ikke dem. Derfor var de med på å opprette «Super League» som ble kunngjort sent søndag kveld.

I timene og døgnene som har gått siden da, har motstanden mot planene vært enorme. Et nærmest unisont Fotball-Europa har vist sin forakt.

Tirsdag kveld trakk Chelsea, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Liverpool og Tottenham seg ut av Super League. Turneringen kom selv med en pressemelding der de skriver at de revurderer prosjektet.

- Vanskelig å tjene penger

Hallgeir Gammelsæter er professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde. Han har forsket en del på fotball de siste åra og er overrasket over at «Super League»-planene ikke har materialisert seg tidligere.

- Det er en utvikling som har beveget seg mot et slikt sluttpunkt. Grunnen er at en god del av eierne som har kommet inn, spesielt de amerikanske har forstått at den europeiske modellen gjør det vanskelig å tjene penger, forteller Gammelsæter til Dagbladet og fortsetter:

- Da er løsningen å lage en lukket liga hvor de selv kan kontrollere kostnadene, og ikke må kvalifisere seg. Det er mindre risiko, og klubbene er garantert et overskudd selv om de blir sist i ligaen.

Et upublisert dokument fra grunnleggerne underbygger Gammelsæters teori om at «money, money, money» er grunnen bak planene. I dokumentet som The Guardian har fått tak i, argumenterer de med blant annet:

  • Verdien av TV-rettigheter er stagnerende eller synkende.
  • Fotballen har ikke klart å omstille seg for å møte behovene til supporterne.
  • Den nye generasjonen søker underholdning på en måte som ikke eksisterte for ti år siden.
FÅ DET BORT: Ståle Solbakken om Super League. Video: Rødt Kort. Vis mer

Spår slutten

Nå som samtlige av de engelske klubbene har trukket seg, ser det vanskelig ut for de radikale planene.

At hele prosjektet nå ser ut til å falle i grus, mener professoren kan få store konsekvenser. Han spekulerer i at det kan bety slutten for amerikanske eiere i europeisk fotball.

- Det vil være et kraftig skudd for baugen for dem. Det er selvfølgelig ingen som vet hva de tenker, og de har vært lenge inne, men får de det ikke til nå kan være at det tærer på tålmodigheten deres, spekulerer Gammelsæter.

I dag har både Manchester United, Liverpool og Arsenal eiere med amerikansk pass.

- Nå er det veldig kaotisk. Men hvis det går virkelig ille med initiativet, kan det være at eierne som sitter i Manchester United, Liverpool og Arsenal vil trekke seg ut av europeisk fotball, spår fotballforskeren.

Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham trekker seg fra Super League. Det bekreftes sent tirsdag kveld. Vis mer

- Gir håp

Om Gammelsæters spådom viser seg å stemme, vil det bli tatt godt imot av United-supporterne varsler ansvarlig redaktør i United.no, Dag Langerød.

- Det er ingen United-supportere som har vært fornøyd med Glazer-familien. Men at de trekker seg høres veldig vanskelig ut, selv om uttalelser som dette gir håp, sier Langerød til Dagbladet.

Misnøyen mot de amerikanske eierne har vært der siden inntoget deres i 2005. Den gang brøt flere supportere ut og kom aldri tilbake til Drømmenes Teater. Men nå mener Langerød forholdet til eierne er på sitt aller laveste nivå.

- Dette er en skamplett på klubbens renommé. Alle som har godtatt Glazers har vanskelig med å godta dette. Det får begeret til å renne over. At grådigheten kan være så stor er vanskelig å fatte og begripe. De bryr seg ingenting om supporterne. Jeg håper de ikke lykkes, avslutter Langerød.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer