Russisk stjerne ut mot krigen:

- Kan bli drept

Den tidligere kapteinen for Russlands fotball-landslag, Igor Denisov (38), går hardt ut mot den russiske krigføringen i Ukraina.

TIDLIGERE STJERNE: Igor Denisov var i mange år kaptein for det russiske fotballandslaget. Foto: NTB
TIDLIGERE STJERNE: Igor Denisov var i mange år kaptein for det russiske fotballandslaget. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et YouTube-intervju med Nobel sier Denisov at han er fortvilet og knust.

- Disse hendelsene er en katastrofe. De gir meg fullstendig skrekken. Jeg vet ikke, kanskje jeg blir fengslet eller drept for disse ordene, men jeg forteller det som det er, sier han.

Denisov forteller også at han har sendt et brev til Russlands president Vladimir Putin der han sier at han er klar til å «knele» foran ham for å stoppe krigen. Han spilte også inn en appell og sendte til media, uten at den ble publisert noen steder, sier han.

BISLETT GAMES: Ukrainske Viktorija Tkatsjuk og Hanna Ryzjykova delte hvordan de opplever invasjonen av hjemladet. - Hjerteskjærende, sier Amalie Iuel. Video: NTB. Vis mer

Denisov var kaptein for Russlands landslag fra 2012 til 2016, og regnes som en kjær idrettshelt som var frittalende under karrieren.

I intervjuet, referert av blant andre Politico og Goal.com, sier Denisov at han ikke lenger har noen stolthet over å være russisk.

Uttalelsene anses som svært oppsiktsvekkende, ettersom få russiske idrettsstjerner har ytret seg om krigen. Tvert imot har russiske idrettsstjerner blitt brukt aktivt i propagandaen, som da president Putin holdt en seremoni for OL-medaljevinnere i vår.

Denisovs uttalelser er oppsiktsvekkende av en annen grunn også. Russiske borgere risikerer fengselsstraff for å fordømme krigen i Ukraina, etter at det russiske parlamentet vedtok en lov som gir fengselsstraffer på opptil 15 år for alle som sprer «falske nyheter» eller «utfører offentlige handlinger som vil diskreditere Russlands militære aksjon.»

VG omtalte denne saken først i Norge.

I det to timer lange intervjuet snakker Denisov om hvordan man bør snakke med barn om det som skjer i Ukraina. Han forteller også at han har et hus i Spania han kan flykte til om han får trusler etter intervjuet han har gjort.

- Utestengelsen av Russland fra idrettsturneringer er riktig, sier han og peker på hvorfor han mener «hver enkelt av oss russere har skylden nå». Han refererer til tausheten til mange russere etter krigsutbruddet, og frykten for å si fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer