Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge G19, EM-kvalifisering 2018

Kan bli EM-klare for første gang på 15 år

Med seier mot Skottland, samtidig som Nederland avgir poeng mot Tyskland, er Norge G19 klare for EM.

HERJET: Moldes 17 år gamle spisstalent Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen. Arkivfoto: BILDBYRÅN
HERJET: Moldes 17 år gamle spisstalent Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen. Arkivfoto: BILDBYRÅN Vis mer

(Dagbladet): Norges G19-landslag tok seg greit videre sammen med Ukraina fra det innledende kvalifiseringsspillet i høst. I den pågående eliterunden havnet de norske talentene i en knalltøff gruppe sammen med Tyskland, Nederland og Skottland. Disse fire kjemper om én av totalt åtte EM-plasser.

Samtlige fire lag i Norges gruppe i elitespillet står med tre poeng etter to kamper. Norge åpnet med 1-6-braktap mot Nederland, men reiste seg mesterlig og slo Tyskland 5-2 på lørdag. Bare gruppevinneren går videre til EM, som spilles i Finland 16.-29. juli.

- Det er veldig dedikerte spillere med stor læringshastigheten og stor kunnskap om fotball. De tar det taktiske veldig raskt og har en veldig fin utviklingskurve. Mange av disse spiller mye for sine seniorlag allerede, både i Eliteserien og OBOS-liga. De er i en alder hvor det er ganske viktig, sier G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Dagbladet.

Yngre nøkkelspillere

To av nøkkelspillerne til G19-landslaget er ett år yngre enn sine lagkamerater. Stabæks Hugo Vetlesen og Moldes Erling Braut Håland har begge markert seg med svært positivt fortegn mot eldre gutter.

- Vi har en god kombinasjon av ulike ferdigheter i laget, blant annet tekniske spilleretyper og rå dødballstyrke og fysikk. Vi var faktisk det laget som scoret mest i Europa i fjor og har veldig mange spennende offensive spillere på gang, fortsetter Johansen.

Både Vetlesen og Braut Håland kommer fra 2000-årgangen. En annen fra den årgangen med mye erfaring fra toppfotballen, Starts Tobias Christensen, er foreløpig på G18-landslaget og ikke G19. Årsaken til at han ikke er flyttet opp ett nivå i likhet med Vetlesen og Braut Håland, forklarer landslagstreneren slik:

- Bare de som er fast i G19-elleveren blir flyttet opp når de er underårig. Da gir vi dem heller spilletid på den aldersgruppen de tilhører. De gjelder å gå trinnene, mener Johansen.

- To gode lag

Skottland fikk bank av Tyskland i sin første kamp, men fulgte opp 0-3-tapet mot tyskerne ved å slå Nederland 2-0 på lørdag.

- Jeg forventer en tett og jevn kamp mellom to gode lag som kommer til å ha ballen omtrent like mye, sier Johansen om kampen mot Skottland.

Hvis Norge kvalifiserer seg, vil det være for første gang på 15 år at vi har med et lag i G19-EM. Norge var med i 2002, 2003 og senest i 2005, og ble slått ut i gruppespillet samtlige tre ganger.

Kampen spilles i den tyske byen Lippstadt, og har avspark klokka 18 tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling