HARD MEDFART: Brann - her ved Birkir Sævarsson - har fått en vanskelig start på årets tippeligasesong. Mot Viking var det helsvart da bergenserne ble sendt hjem med ydmykende 0-4 i bagasjen.Foto: Digitalsport
HARD MEDFART: Brann - her ved Birkir Sævarsson - har fått en vanskelig start på årets tippeligasesong. Mot Viking var det helsvart da bergenserne ble sendt hjem med ydmykende 0-4 i bagasjen.Foto: DigitalsportVis mer

- Kan bli en kamp for å overleve i Tippeligaen

Supporterleder etterlyser innsatsvilje hos Brann-spillerne.

||| (Dagbladet): Det knytter seg vanligvis høyere forhåndsforventninger til Sportsklubben Brann enn noe annet lag i norsk klubbfotball.

Men denne sesongen har den sedvanlige bergenske entusiasmen blitt overskygget av klubbens anstrengte økonomiske situasjon og mangelen på klare forsterkninger i en spillerstall, som er langt tynnere enn hva som var tilfellet da Bergens fotballstolthet endte 44 år med ørkenvandring høsten 2007.

Selv om det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner bare to serierunder ut i 2010-sesongen, har Brann gjort lite eller ingenting i løpet av  180 tippeligaminutter for å overbevise skeptikerne om at de blir en faktor å regne med i tetstriden denne sesongen.

Etter 0-4 i vestlandsduellen mot Viking i Stavanger, klarte ikke Brann-trener Steinar Nilsen å skjule sin store skuffelse over prestasjonene.

- Den verste opplevelsen jeg har hatt som fotballtrener, var Nilsens oppsummering overfor Dagbladet.

- Alle spilleren vet hvordan man skal vinne kamper i Tippeligaen. Da må man være klare til å gjøre den jobben som kreves, og slutte å tøve med alle slags unnskyldninger, som ikke hører hjemme noe som helst sted. Tippeligaen har startet, og da får vi for pokker være til stede på jobben når kampen starter, sa tromsøværingen til Branns tv-kanal.

- PinligBranns trofaste supporterskare, Bataljonen, hadde en like traurig tur til Stavanger som hovedtreneren. Supporterleder Frode Hellebø, er ikke nådig i sine karakteristikker av innsatsen de rødkledde la for dagen.

- Dårlig innsats, planløst, pinlig og katastrofalt, er noen av betegnelsene Hellebø bruker om Brann-spillernes forestilling på Viking Stadion søndag kveld.

Selv om han på ingen måte vil felle noen dom over Brann på nåværende tidspunkt, mener han at det er grunn til å engste seg for fortsettelsen om tegnene på bedring ikke kommer til syne snart.

- Det er ikke lett å lese hva laget har tenkt til å ta seg til. I går handlet det ikke om enkeltspillere som ikke gjorde jobben sin, men en katastrofal kollektiv svikt. Dersom man ikke våkner opp, vil de få en tøff oppgave med å klare seg. Da vil det handle om å overleve i Tippeligaen, understreker Hellebø, som mener det først og fremst er spillerne og administrasjonen som må ta seg i nakkeskinnet - og ikke trener Steinar Nilsen.

Slaktet på direktenTV 2-anker Davy Wathne tok et rivende oppgjør med måten klubben drives på i gårsdagens FotballXtra. Den engasjerte Brann-patrioten var sterkt kritisk til måten klubben har drevet på siden seriegullet i 2007.

- Det er et totalt fravær av kompetanse, fravær av strategi, fravær av måldefinering, fravær av vurderinger om hva man har og hva man mangler. De har en dårlig sammensatt spillerstall, en dårlig mix av ferdigheter og mangel på lederskikkelser i alle lagdeler. Dette mannskapet er ikke homogent, de er ikke samkjørt, de har ikke fart, de har ikke ferdigheter, de har ikke klasse, de har ikke format, de har ikke sult, de har ikke holdninger, sa Wathne.

Ingen forsterkningerDa Steinar Nilsen forlot Tromsø for å avløse Mons Ivar Mjelde på uriasposten ved foten av Ulriken, var det med lovnader om tilgjengelige midler til å sette sitt eget preg på Brann-stallen. Halvannet år etterpå er det vanskelig å finne spor av Nilsens signatur i mannskapet.

Foran årets sesong er den hjemvendte Erik Mjelde eneste nyervervelse på Brann Stadion, og en erstatter for midtstopper Kristjan Örn Sigurdsson i et allerede tynt forsvars befolket forsvar, har ennå ikke kommet på plass - én uke før overgangsvinduet stenger.

- Jeg ble fortalt at jeg skulle få muligheten til å hente spillere, og forme mitt eget lag. Sånn har det ikke blitt, sa den tidligere Italia-proffen i går.

Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther er likevel av den oppfatning at Nilsen kunne fått mer ut av mannskapet han råder over, og er uenig i noen av de taktiske disposisjonene som er gjort.

- Brann mangler løpskraft sentralt, og må innrette spillet sitt deretter. Først og fremst trenger Eirik Bakke mer hjelp slik at han oftere får spille på sine sterkeste sider; det vil si som ballfordeler offensivt og som ballvinner når det er trangt defensivt. Sannsynligvis betyr det omlegging til tre spillere sentralt på midten, sier Sæther.

- Bergenserne er nødt til å forsvare seg dypere fordi forsvarsrekka mangler fart på en side og klokskap på den andre. Da gjelder det i hvert fall i utgangspunktet å gi motstanderne mindre plass, fortsetter han.

- Ikke aleneHellebø er også inneforstått med klubbens begrensede muligheter til å forsterke laget, men poengterer at Brann på ingen måte er i noen unik posisjon i norsk toppfotball, som fortsatt lider under etterdønninger av finanskrisa i form av stadig fallende inntekter.

- Brann er på ingen måte alene om å ha røde tall i regnskapet og begrenset med ressurser. Derfor hadde jeg også et godt håp om at de skulle klare å henge med i toppen i år.  Når det er sagt, er ikke Brann alene blant medaljekandidatene om å ha hatt en dårlig sesongstart. Molde står med null poeng, og Rosenborg har tidligere vunnet serien selv om de har åpnet svakt, sier Hellebø, som også trekker fram at Brann har hatt for vane å gå på en stor smell i løpet av en lang sesong, som da laget tapte 1-6 mot Lyn i gullsesongen for tre år siden.

PS! Da Brann returnerte til Bergen i morgentimene i dag, bar det rett fra Flesland til et to og et halvt time langt oppvaskmøte på Brann Stadion, melder TV 2 Sporten.

- Vi har aldri hatt et så langt møte tidligere, men vi hadde behov for å snakke, sier Brann-trener Steinar Nilsen til TV 2 Sporten.