Landslagsstjernene skeptiske til bruk av hunder i fluorjakten:

- Kan bli en parodi

Emil Iversen er motstander, Martin Johnsrud Sundby mener forbudet kompliserer jakten på jukserne.

SLIK KAN DET SKJE UTEN HUND: Etter flere saker i Dagbladet om hvor farlig fluor-smøring potensielt kan være, har FIS nå valgt å vedta et forbud mot middelet fra neste sesong. Seniorforsker Martin Schlabach i NILU viser hvilke muligheter forbundet har for å identifisere og stanse eventuelle juksere. Video: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

RUKA (Dagbladet): Forrige helg vedtok det internasjonale skiforbundet, FIS, et totalt forbud mot bruk av fluor i skiidretten fra og med neste sesong.

I løpet av den tida må FIS få stablet på beina en testmetode som avslører juks med fluorholdig skismøring, som på gitte fører er helt overlegen alle andre smøringer.

Dagbladet kunne i dag fortelle om ideen med å bruke spesialtrente hunder i jakten på juksere, om ikke testmetodene blir mer effektive enn det Martin Schlabach og Norsk Institutt for Luftforskning har kommet opp med så langt.

Likt for alle

Tanken på å ha fluorhunder løpende rundt i startområdet overrasker de norske landslagsløperne som denne helgen åpner verdenscupen i finske Ruka.

- Det er mye rart nå, altså! I dag måtte jeg gå med et gult bånd sammen med smøreren min for at han skulle få være med meg, og så måtte vi levere det inn igjen etter at vi hadde testet ski, sier Therese Johaug til Dagbladet, og forteller altså om den praktiske konsekvensen av de nye restriksjonene for skitesting i verdenscupen.

Når det gjelder neste sesongs fluorforbud, er Johaug opptatt av at juks må kunne avsløres.

- De må bare ha vanvittig gode testmetoder for at folk ikke skal jukse. Det er det jeg er opptatt av. Jeg er veldig for at man skal bli kvitt fluor, men jeg er ikke for det om Per og Pål jukser og ikke blir tatt. Da stiller vi ikke på like vilkår, så det er opp til FIS å finne de beste løsningene. Det kan ikke være sånn at det kanskje funker, det må være sånn at man blir tatt om noen gjør noe, sier hun.

- Hva er sanksjonene

Damelandslagstrener Ole Morten Iversen vil helst ikke kommentere ideen om bruk av hunder, men klarer ikke helt å dy seg overfor Dagbladet.

- Det har kommet et vedtak og et forbud, og da forventer jeg at det blir gjort det som skal gjøres med tanke på testrutiner og at reglene kommer på plass til rett tid. Men jeg håper jo at de finner noe bedre enn hunder. Jeg blir veldig skuffet om de i 2020 ikke har noe bedre verktøy enn det.

Herrenes landslagstrener, Eirik Myhr Nossum, har også en haug med spørsmål han gjerne skulle hatt svar på i god tid før forbudet trer i kraft.

Spørsmålene dreier seg ikke om fluorhunder.

- Dette er noe jeg ikke var klar over, og jeg vet ikke om det funker i det hele tatt. Men i og med at det er et forbud som kommer, så er vi jo avhengige av at vi er trygge på at du ikke blir tatt for noe du ikke har gjort, og motsatt. Og hva er sanksjonene? Det er det vi spør oss om. I vanlig doping er det ditt eget ansvar som utøver om du blir tatt, så kanskje alle må smøre skiene sine selv nå?, sier han til Dagbladet.

- Hva ville vært en rimelig sanksjon?

- Jeg vet ikke.

Motstander av forbudet

- For min del er jeg mot det fluorforbudet som er kommet. Jeg syns det kom altfor fort. Jeg har nesten ikke hørt noe om det, og så er det plutselig bestemt. Jeg vet ikke hvem som har bestemt det, sier Emil Iversen.

Etter nok en god dag og pallplass i verdenscupen, med tilsvarende gode ski, er Iversen redd for at fluorforbudet skal bli en parodi.

- Selvfølgelig, fluor er ikke bra for helsa, men det fins kunnskap om hvordan man skal unngå å få det i blodet og puste det inn, så jeg syns det virker litt forhastet. Det er ikke noen plan for hvordan man skal passe på det, og da kan det bli en parodi. Sånn sett vil jeg si at jeg foreløpig er mot det, men jeg har ikke en dritt jeg skulle ha sagt, sier han.

Landslagsveteran og lagkaptein Martin Johnsrud Sundby, er enig i at forbudet kom litt brått på:

- Akkurat sånn som vi ser på situasjonen nå, så er det en veldig ideologisk fin beslutning å forby dette her. For å plassere en glorie over sitt eget hode umiddelbart, så er jo det kjempesmart. Vi er alle veldig spente på hvordan dette skal håndheves. Vi sliter med å kvitte oss med juks i idretten på generelt grunnlag, og dette tror jeg kompliserer alt ganger ti. Så får vi se hvordan dette skal løses. Men totalt sett, ideologisk, så er jo dette tipp topp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer