EN GJENG HALVPROFFER: Sarpsborg 08 trener på ettermiddagene fordi så godt som alle spillerne har jobb eller studier ved siden av fotballen. - Da slipper vi å tenke på den neste kampen på søndag. Når andre lag har en dårlig opplevelse sitter det kanskje i mye lenger, mener spissen Øyvind Hoås. På bildet gliser Martin Wiig etter å ha sendt Fredrikstad ned til Adeccoligaen i fjor høst. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX .
EN GJENG HALVPROFFER: Sarpsborg 08 trener på ettermiddagene fordi så godt som alle spillerne har jobb eller studier ved siden av fotballen. - Da slipper vi å tenke på den neste kampen på søndag. Når andre lag har en dårlig opplevelse sitter det kanskje i mye lenger, mener spissen Øyvind Hoås. På bildet gliser Martin Wiig etter å ha sendt Fredrikstad ned til Adeccoligaen i fjor høst. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX .Vis mer

Kan bli eneste lag i Tippeligaen uten proffer

Sarpsborg 08 var et kvarter unna konkurs i 2009. Nå er de én kamp unna historie.

(Dagbladet): Hele Sarpsborg står på hodet foran søndagens thrilleravslutning i Adeccoligaen.

Samtlige 5000 billetter er revet vekk til den avgjørende hjemmekampen mot Alta, som ikke har noe å spille for.

Med seier kan ingen nekte Sarpsborg 08 opprykket til Tippeligaen. Med uavgjort eller tap går storebror Fredrikstad - de har i hvert fall vært regnet som storebror i alle år - forbi med seier i sin bortekamp mot Bryne.

- Følelsen er veldig god, og det har den vært hele uka. Vi har spilt 5-6 kamper på rad uten tap, og vi vet vi er gode på hjemmebane. Der har vi bare tapt én gang i år, og én gang det siste halvannet året. Men vi har hatt problemer med Alta før. Såvidt jeg vidt har vi ikke slått de noen gang, sier lagets største profil, Øyvind Hoås.

Lærer og fengselsbetjent
I likhet med flere av de andre gutta på laget, som Martin Wiig, Michael Røn og Michael Trulsen, har han en fortid i Fredrikstad. I fjor var det nettopp Sarpsborg som sendte laget fra Plankebyen ned én divisjon.

I år kan de snyte Fredrikstad igjen, og det med fasiliteter, budsjett og ressurser som ikke kan måle seg med rivalen fra nabobyen.

Mens de fleste spillerne i Fredrikstad er profesjonelle, trener Sarpsborg på ettermiddagene etter at jobb eller studier er unnagjort. Klubbens konsept er at ingen skal drive med fotball på fulltid. Ingen er i nærheten av å tjene en halv million.

I dag finnes det blant annet en lærer, en barnevernspedagog, en fengselsbetjent, en fysioterapeut, en blivende tekstforfatter og flere studenter i A-lagsstallen.

Og sånn skal det også bli dersom laget rykker opp i Tippeligaen.

- Vi tror det er fullt mulig, og at mange andre kommer til å gjøre det samme i årene som kommer.  Produktet er ikke godt nok til at markedet er villig til å betale for det, det er ikke nok snille onkler og vi får knapt solgt en spiller. Det er enkel logikk, sier daglig leder Cato Haug til Dagbladet.

- Hva synes spillerne om det?

- Vi tror spillerne har godt av det. Som klubb ønsker vi å fortelle en 19-åring at det er et liv etter fotballen, at han skal jobbe i kanskje 40 år etter at han er ferdig med karrieren.

Går med overskudd
I fjor sommer var klubben 15 minutter unna skifteretten, ifølge Haug. Denne sesongen er de én av fire klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen som går med overskudd.

- Vi havner på 18-19 millioner på inntektssida i år. Kostnadene ligger godt under det. Det har vært en fantastisk snuoperasjon på kort tid, hvor alle har bidratt, også spillergruppa. De har ikke gått ned så betydelig i lønn, men vi har justert bonuser og så videre og fått mer forutsigbarhet. Så har vi fått høyere overføringer fra Norsk Toppfotball etter flere TV-kamper, vi har flere treff på hjemmesida vår, og tilskuersnittet kan bli på nesten 3000 mot de 1250 vi hadde budsjettert med.

- Hvordan blir budsjettet neste år?

- Vi har lagt et femårsbudsjett. For 2011 skal det være cirka det samme som i år. Om denne spillergruppa går opp i Tippeligaen mener vi de er gode nok til å holde plassen. Det kan fort bli et par, tre forsterkninger, men vi har ikke tenkt å svi av noe særlig penger der. Det er ikke penger vi har, sier han.

Har sagt nei til alle klubber
Øyvind Hoås har hatt flere tilbud fra tippeligaklubber det siste året, både etter kvalikkampene i fjor høst og i sommer, der han både kunne tjent mer og drevet med fotball på heltid. Likevel vil han aldri forlate Sarpsborg 08.

- Jeg blir i denne klubben så lenge jeg er god nok til å være her. Jeg kommer ikke til å flytte uansett.

- Ville du sagt nei om for eksempel Vålerenga eller Brann hadde bedt deg komme?

- Helt klart. Jeg vil være her på livstid, sier Hoås.

- Føler du at dere er klare for Tippeligaen?

- Jeg føler klubben er mer klar nå enn i fjor. Det passet egentlig bra at vi ikke rykket opp da, det var mer nerver i administrasjonen da. Jeg tror faktisk de synes det var en befrielse at vi ikke rykket opp. I år var målsettingen kvalik, at vi skulle ende mellom 3. og 5. plass. Nå er vi i posisjon til å rykke rett opp. Og klubben har forberedt seg på det, sier han.

Spiller ambisiøst
Hoås sier han knapt kan bevege seg på gata i Sarpsborg om dagen uten at folk kommer bort for å snakke fotball. Hockey-byen Sarpsborg er plutselig blitt en fotballby.

- Jeg tror Fredrikstad har mer nerver enn vi har. Jeg tror egentlig alle håper at begge lag rykker opp, det ville vært det morsomste.

Sarpsborg har fått mye skryt for den ambisiøse fotballen de legger opp til, litt som Vålerenga i Tippeligaen i år. Ifølge sarping Raymond Kvisvik ønsket både Vålerenga og Odd Grenland å spille treningskamp mot Sarpsborg før sesongen nettopp for å trene mot en motstander som spiller ballbesittende og pasningsorientert.

- Når vi spiller fint, spiller vi veldig fint. Vi spiller offensiv fotball der vi tar en del sjanser. Det blir ikke alltid så godt tatt imot her, i kamper hvor det har gått trått har vi fort fått høre fra tribunen at vi må dunke ballen opp, flirer Hoås.

Men så lenge Alta slås på søndag er det nok ingen som bryr seg hvordan det gjøres.

Bare det blir gjort.

VIL BLI I SARPSBORG 08 RESTEN AV KARRIEREN: Øyvind Hoås er ikke interessert i å spille for andre klubber, selv om klubber som Vålerenga eller Brann skulle ta kontakt. Her sammen med samboer Ida Kristine Bolsø.
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
VIL BLI I SARPSBORG 08 RESTEN AV KARRIEREN: Øyvind Hoås er ikke interessert i å spille for andre klubber, selv om klubber som Vålerenga eller Brann skulle ta kontakt. Her sammen med samboer Ida Kristine Bolsø. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer