El Clásico, Real Madrid, Barcelona

- Kan bli et av de største dramaene noensinne

Oppgjørene mellom Real Madrid og Barcelona anses som kanskje klodens største. Denne helgen kan oppgjøret fort bli enda litt større enn vanlig.

KAMPHANER: Det er ofte høy temperatur når Barcelona og Real Madrid møtes i spansk fotballs aller heteste kamp. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
KAMPHANER: Det er ofte høy temperatur når Barcelona og Real Madrid møtes i spansk fotballs aller heteste kamp. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer
Publisert

Vanligvis skulle det som er den største attraksjonen i spansk fotball vært spilt foran tusenvis av supportere på enten Camp Nou eller Santiago Bernabéu.

Lørdagens megaoppgjør spilles på lille Estádio Alfredo di Stéfano, som ligger lokalisert på Valdebebas, treningsanlegget til Real Madrid.

Selv om omgivelsene på ingen måte vitner om det, så er det fort sesongens absolutt største kamp som skal spilles når erkerivalene Real Madrid og Barcelona møtes.

Det er nemlig bare tre poeng som skiller de tre øverste lagene i LaLiga denne sesongen etter 29 serierunder spilt. Dermed er lørdagens El Clásico fort en av kampene som kan avgjøre utfallet av sesongen 2020/2021.

Gjenoppstandelsen

Et av de mer interessante aspektene ved Barcelonas sesong er hvordan hele klubben ser ut til å ha funnet en ny giv i at den kontroversielle presidenten Josep Bartomeu er avsatt, og inn har helten Joan Laporta kommet.

Bartomeu måtte gå i oktober 2020, og da man skrev 31. desember på kalenderen stod Lionel Messi med totalt syv mål for Barcelona på 15 kamper.

Siden årsskiftet har Messi levert 16 scoringer på 13 kamper i ligaen for Barcelona, og er med det ligaens suverene toppscorer igjen.

- Den korte forklaringen her er at Messi har fått det litt som han vil, sier V Sports Spania-ekspert Petter Veland på spørsmål hva som har gjort at den argentinske superstjernen nå stråler.

Han forsetter:

- I løpet av høsten var han som et gissel i eget hjem. Han ville ikke være i Barcelona, men så kom kontroversene som gjorde at Bartomeu trakk seg. Da virket det som en tung bør forsvant fra Messis skuldre. Det var plutselig stang inn, kontra stang ut.

DUOEN: Lionel Messi og trener Ronald Koeman har fått mye til å stemme i Barcelona den siste tiden. REUTERS/Marcelo Del Pozo
DUOEN: Lionel Messi og trener Ronald Koeman har fått mye til å stemme i Barcelona den siste tiden. REUTERS/Marcelo Del Pozo Vis mer

Faktisk må vi helt tilbake til 5. desember 2020 for å finne sist gang Barcelona tapte en kamp i LaLiga. 1-2-tapet for Cádiz har siden blitt fulgt av 19 strake kamper uten tap, og inn mot El Clásico står Ronald Koemans lag med seks strake seire, og ligger poenget bak Atlético Madrid.

FÅR NOK: Lionel Messi har fått nok av de som omkranser bilen hans. Det gir han tydelig beskjed om. Video: Rødt Kort. Vis mer

De gamle er eldst

De regjerende seriemesterne har tidvis vaklet denne sesongen, og i oktober var det mange som ville ha trener Zinedine Zidanes hode på et fat da hjemmetap mot Cádiz ble etterfulgt av tap mot Shakhtar Donetsk i Champions League.

Oppgjøret som mange hevder kan ha reddet Zidane var 3-1-seieren borte mot Barcelona i El Clásico tidligere denne sesongen. Siden har Madrid jobbet seg vei opp på tabellen.

Det er uansett mange som hevder at er på tide at franskmannen, som returnerte til Real Madrid i 2019, etter å ha gått året i forveien etter tre strake Champions League-titler mellom 2016 og 2018, igjen trer fra sin stilling.

- Hva angår Zidane er det nok ikke bare resultatene som avgjør hans fremtid. Jeg tror ikke Madrid-president Florentino Pérez sparker ham på bakgrunn av en sesong uten trofeer, forteller Veland.

KRITISERT: Zinedine Zidane og Vinícius Júnior kunne smile bredt etter kampen mot Liverpool. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
KRITISERT: Zinedine Zidane og Vinícius Júnior kunne smile bredt etter kampen mot Liverpool. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

- Det er en støyt Pérez må ta selv, for han bestemte at klubben ikke skulle bruke penger. Han ga Zidane den samme troppen som i fjor og da er ansvarsfordelingen litt delt.

Faktisk var det bare Martin Ødegaard som var som et nytt ansikt å anse i Real Madrid-troppen denne sesongen, og han har siden forsvunnet til Arsenal på lån.

Veland uthever også situasjonen rundt kaptein Sergio Ramos, som ennå ikke er løst. Det har seg nemlig sånn at Madrids stolte kaptein er på utgående kontrakt, og partene har enda ikke funnet noen løsning.

Løsning har uansett Zidane funnet i gamle travere som Luka Modric, Toni Kroos og Casemiro, samt angrepsstjernen Karim Benzema. Det har gjort at man nå ligger tre poeng bak Atlético Madrid, og to poeng bak erkerival Barcelona. De har nå gått 12 strake kamper i LaLiga uten tap, der de blant annet sikret seg et 1-1-resultat mot nettopp Atlético Madrid.

I den hvite delen av Madrid kan man også slå i bordet om at drømmen om nok et Champions League-trofé lever i beste velgående etter 3-1-seier i den første kvartfinalen mot Liverpool.

Korthuset

Skulle Real Madrid eller Barcelona vinne seriegullet i Spania denne sesongen, så vil ikke historien i like stor grad handle om at en av de to, på ny, vant seriegull.

Denne gangen vil det i langt større grad handle om hvordan Atlético Madrid kastet bort seriegullet.

Erling Braut Haaland kan være på vei til Real Madrid, skal vi tro spanske aviser. Video: Ljosland Vis mer

Diego Simeones menn har nemlig hatt et eventyrlig forsprang på sine motstandere i store deler av sesongen. Grunnet corona-pandemien har lagene gjerne hatt kamper utsatt og flyttet, hvilket f. eks betød at da Real Madrid og Barcelona begge hadde spilt 18 seriekamper, så hadde Atlético Madrid kun spilt 15.

Med tre kamper færre spilt enn sine argeste rivaler ledet fremdeles Atlético Madrid med ett poeng ned til Barcelona, og tre poeng ned til Real Madrid.

Ikke før i serierunde 11 tapte Atlético Madrid en kamp, som til gjengjeld var bortekamp mot nettopp Real Madrid. Til tross for tapet, Atlético Madrid hadde kun sluppet inn fire mål totalt hele sesongen.

Setter man opp tabellen etter hvor alle de tre stod etter 21 spilte kamper, hadde tabellen sett slik ut:

1. Atlético Madrid - 54 poeng
2. Barcelona - 43 poeng
3. Real Madrid - 43 poeng

Siden har korthuset ramlet over for Simeone og hans menn. De siste syv kampene har resultert i kun tre seire. Det har også resultert i to uavgjort, samt to tap, det seneste kom forrige serierunde mot Sevilla, som ligger på fjerdeplass.

- Hva skal man si om dem, egentlig? Fortiden innhenter dem. Det gjør nå er veldig typisk Atlético Madrid. Før Simeone snakket man heller om at det var plass i europacupene som røk, mens her er det snakk om ligatittelen ryker, forklarer Veland.

FJELLVEGGEN: Atlético Madrid og Luis Suárez sliter med å få ting til å stemme. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
FJELLVEGGEN: Atlético Madrid og Luis Suárez sliter med å få ting til å stemme. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

- Dette er et slags gufs fra fortiden, og det understrekes veldig dersom de blir det laget som har gitt fra seg en av de største ledelsene i ligaens historie. Det vil være en kollaps av uante dimensjoner dersom de ikke vinner seriegullet nå.

Det gjør at man nå snakker om at sesongen 2020/2021 kan bli et drama for historiebøkene.

- Dette er tre lag som har nogenlunde samme vanskelighetsgrad på resterende kampprogram og som har samme poengsnitt til nå. Så jeg har stor tro på at dette varer helt inn, og kan bli et av de største dramaene i LaLiga noensinne, oppsummerer Veland.

På det spanske fotballspråk har man et begrep som heter «Hay Liga». Direkte oversatt blir det noe sånt som «Det finnes Liga». Dette er et begrep som gjerne brukes når tittelracet virket tetner seg til, og det er ny spenning i toppen av tabellen.

Det er et begrep man ikke har sett nødvendigheten av i spansk fotball i store deler av denne sesongen. Men med helgens kamper å se frem til, og med spenningen som nå brer seg i Spania, har man igjen kastet frem begrepet som rister løs i sommerfuglene i den kollektive spanske fotballmage.

Hay Liga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer