Kan bli frikjent

SEVILLA (Dagbladet): Dopingsjef Arne Ljungqvist i IAAF tror at de som er dopingavslørt for nandrolon, kan ha fått det i seg gjennom kosttilskudd. Slike uttalelser kan få Merlene Ottey frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kaos og dopingfrykt preger VMs åpningsdag. Lengdehopper Heike Dreschler (34) fra Tyskland og hekkeløper Tony Jarrett (31) fra Storbritannia trakk seg i går fra mesterskapet.

Angivelig er det skader som får dem til å holde seg hjemme. Merlene Ottey (39) og Linford Christie (39) er de to største navnene som i løpet av få uker er dopingtatt for det anabole steroidet nandrolon.

Fire andre topputøvere er også avslørt. I går kom sprinteren Troy Douglas (37) fra Nederland som den siste. Nå sår Arne Ljungqvist i IAAF tvil om dopingavsløringene er reelle.

- Vi lærer mer og mer om dette, og det kan synes som det stammer fra kosttilskudd med nandrolon som bestanddel, sier han, og frykter raset av høyprofilerte dopingavsløringer kan bli utfordret med suksess i rettsvesenet.

- De kan ha tatt stoffet uten å ha visst det, sier han.

Vinner i retten

Den høye og plutselige frekvensen av dopingtilfeller med nandrolon er overraskende. Steroidet har vært tilgjengelig i flere tiår og mulig å spore i mange år.

Det blir i kroppen hele seks måneder etter inntak. Derfor har Ljungqvist finstudert de nyeste typene kosttilskudd på markedet. Han frykter produktene mangler tilstrekkelig merking.

- Den tilsynelatende epidemiske spredningen kan forklares med at nandrolon finnes i kosttilskuddene, sier Ljungqvist.

IAAF-talsmann Giorgio Reineri tror tvilen kan gi de avslørte betydelige juridiske fordeler.

- Det kan medføre juridiske og lovmessige problemer om utøverne ikke har visst at de tar noe forbudt, og at produktet ikke er merket.

- De kan hevde at de ikke gjorde noe galt, sier han.

Veteranfelle

Ljungqvist blir ikke overrasket om det dukker opp flere nandrolon-saker i VM. Han mener dessuten at det usedvanlig høye antallet avslørte veteraner, kan være et resultat av eldre utøveres behov for kosttilskudd for å forlenge karrieren. Til avisa Expressen spådde eks-høydehopper Patrick Sjöberg for tre dager siden dette:

- Jeg regner med flere dopingtilfeller i VM, og flere kommer til å trekke seg.

Til Dagbladet spådde supersprinter Ato Boldon for to dager siden dette:

- Jeg tror kanskje vi får se mange utøvere som ikke presterer så bra fordi de ikke ønsker å være blant medaljevinnerne.

<B>BLIR RENVASKET? Merlene Ottey (39) er avslørt som jukser. Hun benyttet angivelig stoffet anandrolon. Nå mener doping-sjef Arne Ljungquist at hun kan ha fått det forbudte stoffet gjennom umerket kosttilskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer