Kan bli julefotball i Norge

Det kan bli aktuelt med eliteserie-kamper i romjula i år.

KAN BLI REALITET: Fans på vei til kamp på Boxing Day, fotball-Englands 16. mai. Kampene 2. juledag er stor tradisjon. I år kan vi få kampene i Norge også. Foto: NTB
KAN BLI REALITET: Fans på vei til kamp på Boxing Day, fotball-Englands 16. mai. Kampene 2. juledag er stor tradisjon. I år kan vi få kampene i Norge også. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det bekrefter administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball - interesseorganisasjonen til toppklubbene i Norge – til Dagbladet etter et møte med eliteklubbene.

- Vi lytter til klubbene før vi diskuterer med forbundet. Meldingene derfra er at de ønsker å fullføre sesongen i år. Det kan også være aktuelt å benytte romjula. Vi har fått aksept for det av klubbene, forteller direktøren.

- Så Norge kan få sin Boxing Day på 2. juledag som i England?

- Det er akkurat det som har blitt trukket fram av klubbene. Klubbene ser positivt på en slik løsning. Det kan bli alternativet om vi ikke kommer i mål før jul. Vi ser på terminlista i helga, forteller Øverland.

- Hva skal til for at det blir jule-fotball i Norge?

- Om klubber eller flere spillere må i karantene i ti dager, kan nok det framtvinge en slik løsning, svarer Øverland.

VELKJENTE SCENER: Fotball-supportere i England på vei til kamp på 2. juledag, den såkalte Boxing Day. Nå kan corona-pandemien føre til julefotball i Norge også. Foto: NTB
VELKJENTE SCENER: Fotball-supportere i England på vei til kamp på 2. juledag, den såkalte Boxing Day. Nå kan corona-pandemien føre til julefotball i Norge også. Foto: NTB Vis mer

Etter planen skal Eliteserien avsluttes 19. desember. NTF hat fått aksept for en annen detalj av klubbene:

De to siste serierundene trenger ikke, som normalt, å spilles samtidig. Bare kampene i den siste kreves å bli spilt på samme tid.

- Dette gir oss litt større fleksibilitet, sier Øverland.

- Påvirker ikke

Nyheten om mulig romjulsfotball kommer uavhengig av fredagens nyhet om at tre eliteserie-spillere fra landslagstroppen er corona-smittet.

- Det som har skjedd i dag, er ikke spesielt dramatisk. Vi har hatt smitte-tilfeller i toppklubbene siden sesongstart, og det har ikke ført med seg utsettelser, minner Øverland om.

- Da vi dro i gang seriespillet og toppfotball-protokollen i juni, hadde vi ett mål: at vi ikke skulle få smitte fra toppfotballen ut i samfunnet. Det har vi klart. Av smittesporingen som er gjort, har det heller ikke vært tilfeller blant publikum. Det er motiverende, sier Øverland.

Ti smittede

Direktøren forteller – på Dagbladets spørsmål – om ti smittetilfeller totalt blant norske toppspillere til nå i år. På totalt 789 kamper.

Klubbene NTF betjener, er de i de tre øverste divisjonene blant mennene og de to øverste blant kvinnene.

De ti smitte-tilfellene fordeler seg på tre Brann-spillere i Eliteserien, en spiller i henholdsvis Viking og Strømsgodset, en i Jerv og Grorud i Obosligaen, en spiller i Arna Bjørnar i Toppserien for kvinner, en spiller i Moss i Post Nord-ligaen, samt en spiller i Grei i 1. divisjon for kvinner.

Norsk Toppfotball oversendte i dag oversikten over smittede i toppfotballen til Kulturministeren og Idrettspresidenten.

- Tallene viser hvor flinke klubbene har vært. Dette er fasiten: de har klart å takle pandemien. De har fikset den! At Kulturministeren og Idrettspresidenten får denne oversikten som viser det lave smittetrykket toppfotballen representerer, vil de nok sette pris på. For de har nok fått mye kjeft for at de lot oss spille i det hele tatt under pandemien, sier Øverland.

DIREKTØREN: Leif Øverland er administrerende direktør i Norsk Toppfotball. Foto: NTB
DIREKTØREN: Leif Øverland er administrerende direktør i Norsk Toppfotball. Foto: NTB Vis mer

I perioden mai til oktober da smittepresset i Norge var relativt lavt, ble bare fire smittetilfeller registrert i toppfotballen.

De siste ukene har smitten økt i Norge. Det gjenspeiles også i klubbene, men på et lavt nivå. I november har det vært seks smittetilfeller fordelt på fem klubber, i følge Norsk Toppfotballs egne tall.

Det er ikke bekreftede tilfeller av smittespredning i lag eller mellom lag på de 789 kampene.

- Sju-åtte av de ti smittede spillerne har vært nærkontakter til andre smittede, gjerne fra samme familie, forteller Øverland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer