- Kan bli kroken på døra

Therese Johaug stresser ikke, men er tydelig på hva konsekvensene i verste fall kan bli om hun får corona. Heidi Weng skulle helst gått alle skirenn i Norge.

CORONAFOKUS: Therese Johaug og de øvrige langrennsjentene har stort fokus på å unngå corona. Foto: Bjørn Langsem
CORONAFOKUS: Therese Johaug og de øvrige langrennsjentene har stort fokus på å unngå corona. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Langrennseliten er samlet på Beitøstølen foran den nasjonale langrennsåpningen som går fra fredag til søndag.

Samtidig som kvinnene og herrene endelig får testen formen i skisporet, ligger coronaviruset og ulmer i bakhodet til mange. Det er nærmest umulig å ikke tenke over pandemien, når både utøvere og journalister bader i antibac og går rundt med munnbind.

Therese Johaug (32) er en av de mest populære intervjuobjektene denne torsdagen, og går pliktoppfyllende fra bord til bord for å snakke med pressens utsendte. Hun stresser likevel ikke, verken her eller over sesongen.

- Jeg føler for min del så har jeg litt åpne ermer og prøver å ikke bruke så mye krefter på ting. Man må bare forholde seg til hvordan samfunnet er og smitten er ikke noe verken vi eller folk i skiforbundet får gjort noe med. Det viktigste er at det er forsvarlig hvis vi går skirenn, at det er innenfor de rammene som er tillatt, sier Johaug til Dagbladet.

Risikabelt

I verste fall kan utøvere som får covid-19 risikere hele langrennskarrieren, hvis en løper får nedsatt hjerte- og lungekapasitet. Det er tilfeller der personer har fått varige skader av viruset.

Landslagslege Øystein Andersen sa blant annet til Dagbladet onsdag at «vi må være ekstremt forsiktige».

- Det er ingen av oss som har lyst å få det der, fordi det kan bli kroken på døra for karrieren, sier Johaug klart og tydelig.

Kvinnetrener Ole Morten Iversen (61) sier følgende til Dagbladet om saken:

- Det er det som er hele poenget, vi vet ikke ettervirkningene. Det er mye som tyder på at for de aller, aller fleste så er det ikke dramatisk, men så er det noen som får noe og vi har ingen oversikt over hvem det er. Det er det vi vil unngå, i tilfelle det er noen innad i landslagssystemet som kan få noen ettervirkninger som er langvarige.

TRENER KVINNENE: Ole Morten Iversen. Foto: Geir Olsen / NTB
TRENER KVINNENE: Ole Morten Iversen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Vanskelig

Skiskytterprofil Sebastian Samuelsson har tidligere uttalt at han forstår lite av at Det internasjonale skiforbundet (FIS) forsøker å gjennomføre en vanlig langrennssesong, samtidig som skiskytterne har tilpasset sesongen. Johaug har på sin side ikke noe imot det.

- Det er vanskelig å skulle begynne å ... Du vet ikke hvordan smittesituasjonen er i landet du skal gå i, eller verden totalt på det tidspunktet. Nå er det vanskelig å skulle avlyse renn, sier Johaug, som peker på at verdenscuprennene på Lillehammer ble utsatt selv om alt lå til rette for at det skulle gå av stabelen.

- Så jeg tror det er viktig å ha det litt åpent og prøve å få det til på de plassene man kan stå inne for de smittevernreglene som er satt da. Jeg har ikke noe imot det, sier Johaug.

- Ekstremt kjipt

Mens Johaug har på seg munnbind, har Heidi Weng (29) på seg munnbind, briller og hansker for anledningen. For som hun selv sier:

- Jeg vil helst ikke bli smitta iallfall.

29-åringen forteller at hun ble litt overrasket over at det ble skirenn på Beitostølen.

SMITTEVERN: Heidi Weng hadde på seg munnbind, briller og hansker. Foto: Kristoffer Løkås
SMITTEVERN: Heidi Weng hadde på seg munnbind, briller og hansker. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er ekstremt kjipt at Lillehammer ble avlyst og generelt hvordan verden er akkurat nå. Jeg er nok kanskje litt overrasket over at det er skirenn. Vi så skal være glad for at vi får muligheten, for det er ikke sikkert det blir så mange skirenn i år, sier Weng til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg er litt spent på det som skal skje. Vi i Norge har vært spesielt heldige, fordi vi har fått lov til å trene i marka. Jeg tror vi skal være veldig takknemlige, fordi vi har gjort det vi hadde sett for oss at vi skulle få gjort i år, og få lov til å være ute.

Planen for verdenscupen denne sesongen er at det skal arrangeres langrenn i totalt sju land. Weng hadde gjerne sett at det kun var i ett av dem.

- Jeg skulle ønske alle skirenn var i Norge. Jeg vil helst være hjemme, sier Weng.

VIL BLI HJEMME: Heidi Weng skulle gjerne gått alle renn i Norge. Foto: Bjørn Langsem
VIL BLI HJEMME: Heidi Weng skulle gjerne gått alle renn i Norge. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Surrealistisk

Ragnhild Haga (29) er også spent foran sesongen og er forberedt på at det kan komme endringer.

- Jeg har veldig tillit til at støtteapparatet vårt og FIS vurderer de store rammene rundt da, men det er klart man følger med på nyheter og smittetall og tenker på en måte at det er veldig spesielle tider, sier Haga til Dagbladet og fortsetter:

- Noen ganger det det surrealistisk at man skal gå skirenn, det må jeg innrømme. Det er jo det normale for oss. Hvis folk mener at det er trygt, så stiller jo jeg. Man er forberedt på at ting kan bli avlyst og at veldig mye vil skje, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer