Kan bli NHL- dommer

Tor Olav Johnsen (32) fra Manglerud/Star kan bli en av de første europeiske ishockeydommerne i NHL - med årslønn på 1,5 millioner kroner.

- Tanken er forlokkende, og blir jeg spurt, skal jeg vurdere tilbudet nøye. I så fall vil jeg søke permisjon fra jobben et par år for å prøve meg, sier Johnsen til Dagbladet.

For å bli NHL-dommer, må man gå karrierestigen. Etter å ha vært prøvedommer noen sesonger, får de beste kontrakt. Millionlønna kommer etter noen år - når han kan kalle seg seniordommer. Til sammenlikning har han 750 kroner per eliteseriekamp her hjemme. Overstiger honoraret 2000 kroner per klubb, skal han skatte av beløpet.

Forskjellen mellom NHL og norsk eliteserie illustreres med lønnsnivået. De best betalte spillerne tjener like mye i året som alle eliteserieklubbenes budsjett til sammen.
Skal europeere slippe til som NHL-dommere, vil de helst «snike litt i køen».

- Jeg vil slippe prøvestadiet og få kontrakt med en gang. Det er dumt å ta risken på å bli vraket etter to-tre år. Men ja, det hadde vært moro å prøve, sier Tor Olav Johnsen.

M/S-dommeren har dømt i 16 år - de 12 siste som internasjonal. I går kveld ledet han lokaloppgjøret mellom Furuset og Vålerenga.

På NHL-seminar

- Jeg er ikke kommet så langt at jeg ikke kan glede meg over slike kamper også.

I september var Johnsen uttatt som én av fire europeiske dommere til et seminar i NHL-regi i Toronto. De var med som kommende karrieredommere, gutter det internasjonele ishockeyforbundet (IIHF) ønsker å satse på de neste åra.

Sammen med en dommer fra Finland, Sverige og Slovakia ble Tor Olav Johnsen tatt ut på bakgrunn av sensorrapporter, innsats i internasjonale turneringer og karriereplan.

Stolt

- Jeg er både stolt og overrasket over at jeg fikk være med. Det er ikke enkelt å gjøre dommerkarriere når du kommer fra Norge, sier Johnsen.

Men 32-åringen har gjort det så bra at han sist sesong ble uttatt til VM i Sveits. Han var også en av sju europeiske dommere som var påtenkt en OL-jobb i Nagano. Fordi flere NHL-dommere ble tatt ut, måtte Johnsen se OL fra TV-stolen.

- Jeg har opplevd det meste en ishockeydommer kan tenke seg, men mangler OL. Det er et mål for framtida, det også, sier Tor Olav Johnsen.