- Kan bli pinlig

Norske fotballeksperter mener Østerrike ikke bør undervurdere det norske laget i kveld. Selv med hele 13 debutanter kan Norge gjøre kvelden pinlig for østerrikerne mener Erik Thorstvedt.

ADVARER: Norske fotballeksperter advarer Østerrike mot Mats Møller Dæhli og de andre på «nødlandslaget». Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB
ADVARER: Norske fotballeksperter advarer Østerrike mot Mats Møller Dæhli og de andre på «nødlandslaget». Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB Vis mer
Publisert

Norge – Østerrike onsdag kl. 20.45:

På flyet fra Gardermoen til Wien tirsdag tok nydøpt landslagstrenervikar Leif Gunnar Smerud med seg sitt «nødlandslag» for å gi VM-drømmen en siste sjanse for denne gang.

Blant disse 18 spillerne som har stilt opp for Norge i en krisesituasjon er det bare fem med landskamper fra før. Den desidert mest erfarne er «evigunge» Mats Møller Dæhli med 23 kamper med flagget på brystet.

Oppgaven er klar og tydelig, men likevel ikke lett å løse. Norge må slå Østerrike med 2–1 eller mer for å vinne Nations League-gruppa. Da rykker man opp til nivå A før neste utgave av landslagsturneringa og får en play-off-sjanse på en plass til VM i Qatar.

Og nettopp at de norske spillerne er i en så spesiell situasjon, trekker norske fotballeksperter fram som en fordel for Norges del.

- De kan senke skuldrene og den «ingenting-å-tape» holdninga har vi sett tidligere kan gjøre voldsomme utslag. Alle synes nok dette er veldig stas og kjemper man hardt samt har litt flaks, er ikke dette en umulighet, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt til Dagbladet.

- Presset er på Østerrike. Taper de denne kampen blir det så pinlig og slakten så massiv at en viss frykt kan snike seg inn på spillerne. Gjør den det kan det svekke dem en god del, fortsetter den gamle keeperkjempen.

Fordel med ungdommer

Tidligere forsvarssjef på 90-tallet Rune Bratseth mener dette er en gylden mulighet for de nest beste til å vise seg fram.

- Nå får de muligheten til å vise seg fram på en helt spesiell måte. Det er mange som forsvinner litt vekk fra radaren når man drar utenlands, og hvis de virkelig benytter seg av denne muligheten, kan de melde seg på igjen, sier Bratseth til Dagbladet.

KLAR: Ruben Gabrielsen er klar for landslaget. Her ankom han Gardermoen. Reporter: Henrik Ljosland / Rødt Kort. Vis mer

Den tidligere Werder Bremen-profilen trekker fram noe av det samme som Thorstvedt, at ungdommelig pågangsmot faktisk kan vise seg å bli en norsk fordel.

- De har ingenting å tape og så er nok ungdommene flinkere til å ikke tenke konsekvenser. De har ikke noe press på seg og har på en måte ikke noe ansvar for det som skjer. De kan bare gå ut der og kose seg, mener Bratseth.

Østerrikes landslagstrener Franco Foda (54) tar ingenting for gitt og er klar over den norske trusselen.

- Jeg tror mange av spillerne ser på dette som en mulighet til å vise seg fram. Så vi er godt forberedt, sier Foda til Dagbladet.

- Veldig svekket!

En annen tidligere landslagshelt, Kjetil Rekdal, mener kallenavnet «nødlandslaget» ikke passer til troppen som nå møter Østerrike og påpeker at nivået på norske spillere er ganske jevnt.

- Vi har absolutt en sjanse, men Østerrike hadde vært favoritter uansett om vi kom med vårt beste lag eller ei. Jeg mener det bare er seks mann er en selvfølgelighet i en vanlig norsk tropp. Det er ganske jevnt og mange av dem som kommer inn nå er på samme nivå som de som vanligvis er med, minner Rekdal om.

Men, som Rekdal også sier, så kommer man til å savne stjerner som Erling Braut Haaland mot Østerrike. Det er TV 2s Jesper Mathisen klar på, samtidig som han minner om at dette ikke er en gjeng amatører.

- Hvor svekket er vi kontra et toppet norsk A-landslag?

- Veldig svekket! Det er en del spillere som er umulig å erstatte. Spesielt på spissplass er vi kraftig svekket. Vi har en del spennende typer, men de er ikke verdensklasse som Norge normalt har i Braut Haaland, sier Mathisen til Dagbladet, men minner om:

- Det er ikke akkurat breddefotballspillere dette. Det er en gjeng med solide ferdigheter som er plukket ut. For flere her er dette den eneste muligheten til å spille med flagget på brystet. Så jeg forventer en ekstra skjerpet, topp motivert tropp, fortsetter fotballeksperten.

Onsdag kveld kommer svaret på hvordan de norske reservene klarer seg mot verdensstjerner som David Alaba.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer