- Kan bli sånn hvis han røyker

Ifølge en kampanje John Arne Riise stiller opp for. Prøv den sjokkerende trynevrengeren.

(Dagbladet.no): I kampen mot røyk trekkes nå fotballstjernene på banen i England.

En av de som bokstavelig talt stiller sitt kjente ansikt til disposisjon, er Liverpool-stjerne og sunnmøring John Arne Riise.

Ved hjelp av en digital trynevrenger på nettsidene til Anti-Tobacco Youth Campaign (ATYC) oppfordres folk til å sjekke hvordan Riise - eller de sjøl - kan bli seende ut etter mange år med 40 sigaretter om dagen.

- Jeg synes det er positivt at han stiller opp for en god sak, og anti-røyk er noe han brenner for, sier Riises rådgiver, Jan Kvalheim, til Dagbladet.no.

Reagerte med latter

Virkemidlene er knallharde, noe organisasjonen heller ikke legger skjul på.

- Resultatet er sjokkerende, men forhåpenligvis vil det gjøre at budskapet kommer fram, sier Charly Southern (17), en av ATYCs aktivister, til lokalavisa Liverpool Echo.

Men hvordan reagerte så Riise sjøl da han fikk se bildet til høyre ovenfor? (et bilde som er laget av ungdommer i ATYC).

- Kan bli sånn hvis han røyker

Med latter, skal vi tro Echo.

Under en rundtur hos Roy Castle Lung Cancer Foundation i går fortalte den norske landslagsspilleren at han er spesielt opptatt av å redusere røyking fordi faren hans døde av lungekreft. Dette ifølge både Echo og Liverpools offisielle hjemmesider.

- Opplevde ikke press

- Røyking er et alvorlig problem, og unge mennesker synes ofte at det er kult å røyke. Men for en profesjonell fotballspiller er det vikig å ha en god livsstil, sa Riise.

Deretter delte han noen minner fra barndommen med ungdommene som var til stede.

- Da jeg vokste opp, var det noen venner som røyket. Men de respekterte mitt karrierevalg, og jeg følte aldri noe press, fortalte han.

I England har kampen mot røyking først kommet ordentlig opp de siste åra. Blant annet er det innført røykeforbund på alle fotballarenaer, og forbudet nevnes hyppig av speakerne.

Det siste som har skjedd, i går, er at myndighetene har gjort det ulovlig å kjøpe røyk for borgere som er under 18 år (før var aldersgrensa 16 år).

SJOKKERENDE: Sånn kan John Arne Riise ende opp hvis han røyker 40 om dagen over lang tid. Det mener en kampanje som fotballstjernen har stilt opp for. Foto: ATYC/LIVERPOOL ECHO/DAGBLADET.NO
SJOKKERENDE: Sånn kan John Arne Riise ende opp hvis han røyker 40 om dagen over lang tid. Det mener en kampanje som fotballstjernen har stilt opp for. Foto: ATYC/LIVERPOOL ECHO/DAGBLADET.NO Vis mer

(John Arne Riise har mediefri dagen før mesterligamøtet med Marseille og kan ikke besvare Dagbladet.nos henvendelse i kveld)

- Kan bli sånn hvis han røyker