Champions League kan ryke:

Kan bli snytt selv om de når fjerdeplassen

Kompliserte regler i kan bli avgjørende for Solskjærs Champions League-muligheter.

SLUTT PÅ STORKAMPENE? Manchester United kan ikke gjøre mange feil før Champions League-plassen er utenfor rekkevidde. Her fra Champions League-kampen mot Barcelona, som kan ha vært den siste på ei stund. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB Scanpix
SLUTT PÅ STORKAMPENE? Manchester United kan ikke gjøre mange feil før Champions League-plassen er utenfor rekkevidde. Her fra Champions League-kampen mot Barcelona, som kan ha vært den siste på ei stund. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB ScanpixVis mer

Det nærmer seg en sesonginnspurt som ser meget spennende ut flere steder på Premier League-tabellen. Både kampen om topp fire og ligagullet lever fortsatt, og Manchester United må aller helst vinne de siste kampene om de skal klare å kvalifisere seg for neste sesongs Champions League.

Foreløpig ligger Ole Gunnar Solskjærs menn på en sjetteplass med et tre poengs gap opp til Chelsea, som ligger på fjerdeplass per dags dato. Situasjonen er vanskelig, med tanke på at Chelsea har best målforskjell, noe som i praksis betyr at United bør kappe innpå med fire poeng til Chelsea.

Fjerdeplass kan miste CL-plassen

Men om United skulle ende opp på fjerdeplass, trenger ikke det nødvendigvis å bety at de er klare for Champions League-spill. For hva som er nytt de siste åra, er at Champions League og Europa League kan spille stor rolle for hvilket lag som ender opp i det gjeve selskapet.

For om ting er som «vanlig», så blir de fire beste lagene i Premier League klare for Champions League. Men så har vi tre lag som er i fare for å havne utenfor topp fire som kjemper om triumf i Europa League og Champions League - Altså Chelsea, Arsenal og Tottenham.

Dette kan være dårlig nytt for Solskjær, fordi om Arsenal eller Chelsea skulle vinne Europa League og Tottenham vinner Champions League, kan fjerdeplassen miste sin plass i Champions League om de nevnte lagene havner utenfor topp fire.

Tottenham kan ødelegge

Et eksempel på et scenario:

Tottenham havner på femteplass i Premier League, Arsenal havner på sjetteplass, men begge lagene vinner henholdsvis Champions League og Europa League. Da vil plassen gå til førsteplass, andreplass, tredjeplass og de to nevnte lagene.

Fordi reglene sier at et lag i Premier League kan maks ha fem lag i Champions League. Dermed mister altså fjerdeplassen sin plass om dette scenarioet inntreffer.

Hvis United havner på fjerdeplass og Chelsea eller Arsenal vinner Europa League, men havner utenfor topp fire, vil Premier League ha fem lag i neste års Champions League. Altså da vil United også være en del av det gode selskap.

Samtidig må det poengteres at det ikke er en selvfølge at fem lag går til Champions League. For hvis et lag innenfor topp fire vinner en av de to turneringene, vil det fortsatt bare være de innen topp fire som får plass i Champions League.

Så med andre ord: Det er bare om et lag utenfor topp fire vinner Champions League eller Europa League at England vil få fem plasser i turneringen neste sesong.

Dermed kan man konkludere med at Solskjær må klare topp fire for å ha sjans til å nå Champions League. Og den sjansen kan minke betraktelig i kveld mot Manchester City.

Kilde: premierleague.com