SÅ GLADE:  er kanadiske ishockey-kvinner som tar OL-gull på hjemmebane - her etter 2-0 seieren i finalen mot USA i natt. Men IOK-president Rogge truer med å stryke kvinnehockey fra OL-programmet.  FOTO: JULIE JACOBSON, AP/SCANPIX.
SÅ GLADE: er kanadiske ishockey-kvinner som tar OL-gull på hjemmebane - her etter 2-0 seieren i finalen mot USA i natt. Men IOK-president Rogge truer med å stryke kvinnehockey fra OL-programmet. FOTO: JULIE JACOBSON, AP/SCANPIX.Vis mer

Kan bli sparket ut av OL etter nytt gull

Canadas og USAs kvinnelag for suverene, mener IOK-presidenten.

|||

Canadas kvinnelag sikret vertsnasjonen ishockeygull i OL på hjemmebane.

OL-laget for menn og legenden Wayne Gretzky var blant tilskuerne da USA ble slått 2-0.

Norske Aina Høve var finaledommer.

Herrelaget tapte for USA i gruppespillet, men håper å få revansj i OL-finalen.

Kvinnene ordnet opp med amerikanerne allerede i første forsøk, takket være to mål av Marie-Philip Poulin og strålende keeperspill av Shannon Szabados.


Truer med å fjerne

 ØL OG SIGAR:  Hockey-feiring på kanadisk etter OL-gull på hjemmebane: Marie-Philip Poulin og Tessa Bonhomme tar en pause fra idrettens sunnhetsidealer. FOTO: GETTY/AFP/SCANPIX.
ØL OG SIGAR: Hockey-feiring på kanadisk etter OL-gull på hjemmebane: Marie-Philip Poulin og Tessa Bonhomme tar en pause fra idrettens sunnhetsidealer. FOTO: GETTY/AFP/SCANPIX. Vis mer

Canada tok sin tredje OL-tittel på rad, ved å beseire de to siste års verdensmester.


Canada og USA har vært de andre OL-deltakerne så overlegne at IOK-president Jacques Rogge torsdag truet med å fjerne sporten fra vinterlekene.

Canada og USA har vunnet alle de 15 VM- og OL-titlene siden 1990, og de har møtt hverandre i finalen 14 av de 15 gangene. Canada vant torsdag for 12. gang.


Punktert

Canada hadde nettopp greid seg gjennom et drøyt halvminutt i spill tre mot fem da Poulin ble spilt fram av Jennifer Botterill og satte inn ledermålet bak USA-keeper Jessie Vetter.

Snaut tre minutter senere scoret hun igjen på pasning fra Meghan Agosta i spill fire mot fire.

Da Canada igjen greide å ri av en tre mot fem-situasjon tidlig i 2. periode, forsto nok de fleste hvilken vei det bar.

 JENTE I RØYKEN:  Meghan Agosta tar en æresrunde på isen med gullmedalje, øl og sigar. FOTO: AP/SCANPIX.
JENTE I RØYKEN: Meghan Agosta tar en æresrunde på isen med gullmedalje, øl og sigar. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Resten av kampen var det defensiv dominans i Canada Hockey Place.


Reddet alle 28 skudd

Særlig imponerte Szabados, som reddet alle 28 skudd hun fikk mot seg. Hun drev amerikanerne til fortvilelse i en ellers jevn kamp.


Selv om hun ikke scoret i finalen, satte Agosta OL-rekord med ni mål i turneringen. Hun ble kåret til mest verdifulle spiller.

Szabados og Poulin kom også på stjernelaget, sammen med den amerikanske trioen Angela Ruggiero, Jenny Potter og Molly Engstrom. (NTB-AFP).