- Kan bli tidenes hoppsesong

Vinteren for to år siden var tidenes dårligste for norsk hoppsport. Nå er det annerledes.

- I 1981/82 tok vi ni verdenscupseirer. Hittil i vinter har vi seks. Og sesongen er ennå ikke halvveis. Jeg ser ikke bort fra at dette blir tidenes hoppsesong, sier sportssjef Jan-Erik Aalbu til Dagbladet.

59 seirer

Verdenscupen er inne i sin 25. sesong. To ganger er det blitt norsk sammenlagtvinner: Vegard Opaas i 1986/87 og Espen Bredesen i 1993/94.

59 ganger har nordmenn vunnet v-cuprenn: Roger Ruud 9, Espen Bredesen 8, Vegard Opaas 7, Ole Bremseth og Sigurd Pettersen 6, Per Bergerud og Ole Gunnar Fidjestøl 4, Roar Ljøkelsøy 3, Kristian Brenden og Erik Johnsen 2 og Rolf Åge Berg, Steinar Bråten, Dag Holmen Jensen, Tom Kristiansen, Jon Inge Kjørum, Bjørn Einar Romøren, Hroar Stjernen og Johan Sætre én hver.

Matti Nykänen topper v-cuplista med 46 seirer, Jens Weissflog på andreplass har 33.

Østerrikeren Toni Innauer vant det aller første verdenscuprennet i Cortina i desember 1979. Årvoll-gutten Tom Kristiansen var første nordmann som gikk til topps i et v-cuprenn, i St.Nizier i februar 1980.

Ole Bremseth har vunnet seks v-cuprenn på én og samme sesong (1981/82). Roger Ruud tok fem seirer i 1980/81, Vegard Opaas og Espen Bredesen fire seirer i 1986/87 og 1993/94.

20 pallplasseringer

Rekordvinteren 1981/82 ble det ni seirer, sju andre- og fire tredjeplasser. Foruten seks seirer til Ole Bremseth, ble det to førsteplasser til Roger Ruud og én til Per Bergerud.

To ganger har det vært vintrer uten én eneste nordmann på pallen i verdenscupen: I 1991/92 og 2001/2002.

- De ni seirene fra 1981/82 er en rekord det går an å slå. Sigurd Pettersen er tilbake i bra slag etter å ha stått over Liberec forrige helg, og vil ende i toppen igjen. Han har også sjansen til å vinne verdenscupen sammenlagt, selv om det ikke er noen prioritert oppgave i år, sier Jan-Erik Aalbu.

Så langt i vinter har Sigurd Pettersen fire v-cupseirer (Kuusamo, Oberstdorf, Garmisch og Bischofshofen). Foran helgas renn i Zakopane er han 102 poeng bak Janne Ahonen (658 mot 556 poeng). Roar Ljøkelsøy på fjerdeplass er 247 poeng bak finnen med steinansiktet.

Etter rennene i Zakopane reiser Sigurd Pettersen og resten av hoppgjengen videre til Hakuba og Sapporo.

- Det er en lang og slitsom tur. Japan-reisa er også grunnen til at Sigurd sto over forrige helg. Selv om han måtte se Ahonen gå forbi seg på v-cuplista, tror jeg ikke han tapte noe på å være hjemme. Totalt sett vil han sanke flere v-cuppoeng med det opplegget han har valgt, sier Jan-Erik Aalbu.

Hjem til NM

Mandag 26. januar er hopperne hjemme igjen, døgnville og slitne. Søndag 1. februar er det storbakke-NM i Kollen. Helga 7. og 8. februar går vinterens første skiflygingsrenn, i Heini Klopferbakken i Oberstdorf. To uker seinere er det skiflygings-VM i Planica, hvor Matti Hautamäki fløy 231 meter sist vinter.

NRK1 sender direkte fra helgas v-cuprenn i Zakopane. Arne Scheie og Espen Bredesen kommenterer.

SPORT PÅ TV

Hopp

I ettermiddag NRK1 kl. 17.15

HOPPJUBEL: For 11 dager siden vant Sigurd Pettersen hoppuka som niende nordmann, og ble kastet i været av elleville lagkamerater.