Kan bli tidenes yngste europeer med 100 landskamper

Podolski kan feire med å sende Danmark ut av EM i kveld.

GLASS OG RAMME: Ingen europeere har vært så unge som Lukas Podolski - 27 år og 13 dager - på det tidspunktet de har spilt sin 100. landskamp. Trøya «Prinz Poldi» bruker i jubileet, vil han ramme inn. Foto: AP Photo/Frank Augstein
GLASS OG RAMME: Ingen europeere har vært så unge som Lukas Podolski - 27 år og 13 dager - på det tidspunktet de har spilt sin 100. landskamp. Trøya «Prinz Poldi» bruker i jubileet, vil han ramme inn. Foto: AP Photo/Frank AugsteinVis mer

Følg kveldens kamper i Fotballstudio. Portugal - Nederland (20.45), Danmark - Tyskland (20.45)

KIEV (Dagbladet): Han er i rute til å sette mange rekorder, Arsenals nye spiller. Lukas Podolski - eller «Prinz Poldi», som han ofte blir kalt i Tyskland - står med 99 landskamper og 43 mål før den siste gruppekampen.

Den spilles mot Danmark i Lviv i kveld. Tyskland trenger bare ett poeng for å gå til kvartfinalen som puljevinner. Podolski er fast i Joachim Löws startellever, men har ikke satt preg på EM så langt, og landslagssjefen har signalisert at han kan komme til å gi nye fjes sjansen.

- Så, får Podolski feire sitt jubileum?

LAGET SIST: Slik stilte Tyskland mot Nederland i forrige kamp: Philipp Lahm, Thomas Mueller, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger, Mesut Øzil, Holger Badstuber, Manuel Neuer, Mats Hummels, Mario Gomez, Sami Khedira og Jerome Boateng. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT
LAGET SIST: Slik stilte Tyskland mot Nederland i forrige kamp: Philipp Lahm, Thomas Mueller, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger, Mesut Øzil, Holger Badstuber, Manuel Neuer, Mats Hummels, Mario Gomez, Sami Khedira og Jerome Boateng. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT Vis mer

-Ja, Podolski vil nå 100 tyske landskamper, sier Tysklands assistenttrener Hansi Flick.

-Men om det blir mot Danmark gjenstår å se.

Nærmer seg Polen
Det er fortsatt en teoretisk sjanse for at Tyskland kan ryke ut. Hvis de taper for eksempel 0-1 eller 1-2 for Danmark, og Portugal slår Nederland, er sjokket et faktum. Da må to av Europas tre beste nasjoner si takk for seg allerede ved utgangen av gruppespillet.

Men de fleste tror på kvartfinale for de hvite og sorte. Etter tre gruppespillkamper i Ukraina venter det dem i så fall en polsk arena i neste runde.

Det gleder spesielt Lukas Podolski. Han er født i Polen, har dobbelt statsborgerskap, og likte ikke helt EM-trekninga før jul i fjor. For det første havnet Tyskland i den verste gruppa - for det andre:

- Det er dumt at vi må spille alle gruppekampene i Ukraina, sa han i et intervju med FourFourTwo før EM.

Han omtaler Polen som sitt hjemland. Siden Podolski var sentral i landslaget allerede da VM gikk i Tyskland i 2006, kan han få oppleve noe som er ytterst få forunt: To fotballsluttspill på hjemmebane...

- Jeg har fortsatt en stor familie og mange venner i Polen. Jeg tror vi vil gå videre, og det betyr at vi får spille i Polen, fastslår han.

Trøya opp
Podolski kan tangere legenden Franz Beckenbauers beholdning på 103 landskamper før EM er over. Det er langt igjen til nasjonsrekordholder Lothar Matthäus på 150, men selv det er ikke uoppnåelig.

I tillegg er han en naturlig kandidat til å sette scoringsrekord for Tyskland. Den har Gerd Müller (68) - med Podolskis EM-kompis Miroslav Klose rett bak (63 - for øvrig polskfødt han også).

Men først - jubileet. Som de fleste tyske journalister tror kommer i kveld, enten han starter eller kommer innpå.

- Det er ubeskrivelig å nå 100 landskamper. Den trøya skal jeg ramme inn på veggen, sier Podolski fra den tyske EM-basen.