Kan bli verdensener i dag

Magnus Carlsen (17) rykker fra verdenseliten.

(Dagbladet.no): 17 år gamle Magnus Carlsen feier all motstand av bordet i superturneringen Aerosvit 2008.

I dag vant han lett over den tidligere europamesteren Liviu-Dieter Nisipeanu fra Romania etter 37 trekk. Etter all sannsynlighet kommer 17-åringen til å vinne turneringen Aerosvit 2008 på Krim-halvøya i Ukraina.- Han har startet denne turneringen som en rakett, og feid all motstand av bordet. Og denne raketten gjør at han suser oppover på rankingen, sier Norges første stormester i sjakk Simen Agdestein til Dagbladet.no.

Verdens beste

Men Magnus kan gjøre mer enn å vinne i Ukraina. Før turneringen var Maguns rangert som nummer fem. Med en seier i morgen over amerikanske Alexander Onischuk som ligger dårligst an i turneringen, vil han toppe den uoffisielle verdensraitingen.

- Hvis han vinner i morgen får han 2799 ratingpoeng. Da går han ett poeng forbi verdens-eneren Viswanathan Anand, opplyser Eirik T. Gullaksen, formann i Bergen Schakklub.

Det er det ingen før ham som har oppnådd i så ung alder.

- Kasparov var 23 år da han ble verdensmester. Han dominerte sjakksporten i 20 år. Etter at han ga seg har det vært tett, og man har ventet på nestemann som skal bli en ener. Magnus Carlsen med sine prestasjoner er en soleklar favoritt. Det interessante er egentlig ikke at han inntar en uoffisiell ledelse på rankingen, men at han tar spranget fra å være i verdenseliten til rykke i fra verdenseliten, sier Agdestein.

- Veldig sterkt

VANT IGJEN:  Magnus Carlsen (17) slo i dag  tidligere europamesteren Liviu-Dieter Nisipeanu. I morgen kan han være verdens beste sjakkspiller. Foto: www.ukrchess.org.ua
VANT IGJEN: Magnus Carlsen (17) slo i dag tidligere europamesteren Liviu-Dieter Nisipeanu. I morgen kan han være verdens beste sjakkspiller. Foto: www.ukrchess.org.ua Vis mer

Med unntak av de fire høyest rangerte sjakkspillerne er hele sjakkeliten representert i Aerosvit. Siden de fire beste ikke deltar vil deres ranking stå stille, mens Magnus øker sin raiting. Men den offisielle ratingen oppdateres ikke før 1. juli.

- Magnus har fått seks poeng av sju mulige i de sju første rundene. Han har vunnet fem kamper og spilt bare to remis. Det er veldig sterkt. På dette nivået blir det veldig ofte remis, fordi alle er så flinke, iføge Gullaksen.

- Det er helt formidabelt. Det er en veldig hard konkurranse, sier Agdestein.

Kan bli  verdensener i dag
UNG: En seier i morgen vil gjøre Magnus Carlsen til den yngste spilleren som har toppet verdensrankingen - om enn uoffisielt.