Kan bryte for Aserbajdsjan - og bli norsk igjen etterpå

OL-håpet Signe Marie Fidje Store (20) vurderer å ta en pause som norsk statsborger. Det er faktisk fullt mulig.

VURDERER UTFLYTTING:  Signe Marie Fidje Store er OL-klar for Norge, men vurderer å bryte for et øst-europeisk land i framtida. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VURDERER UTFLYTTING: Signe Marie Fidje Store er OL-klar for Norge, men vurderer å bryte for et øst-europeisk land i framtida. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Etter at Fidje Store skaffet Norge en OL-plass i 69-kilos klassen i bryting, har hun skapt oppsikt med sin ramsalte kritikk av Norges Bryteforbund.

Signe Marie Fidje Store sier rett ut forbundet diskriminerer jentene, at de ikke blir satset på, og at det derfor er vanskelig å få ut potensialet sitt.

- Om det er det som skal til for å bli best, så bryter jeg for en annen nasjon, sier hun.

Og det kan hun faktisk gjøre. I Øst-Eruopa satses det langt mer på jentebryting enn i Norge. Ressursene er større, og opplegget langt mer tilrettelagt og bedre, ifølge Fidje Store.

Det er heller ikke uvanlig at disse landene «kjøper» utenlandske brytere og innvilger dem statsborgerskap. Aserbajdsjan er et slikt eksempel.

Om Signe Marie Fidje Store velge å bryte for Aserbajdsjan må hun si fra seg sitt norske statsborgerskap.

- Jeg har ikke sjekket så formelt rundt dette, men skjer dette, så er jo planen selvsagt å bli norsk igjen etter karrieren, sier hun.

Og det er faktisk fullt mulig ifølge UDI.

Det finnes nemlig en egen klausul som omhandler personer som tidligere har vært norske statsborgere og ønsker å gjenoppta dette etter å ha vært «utflagget» i en periode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer