- Kan danke ut Molde

TRONDHEIM (Dagbladet): Med tabelltopp i 1. divisjon og semifinale i cupen er Aalesund i siget. Og nå får klubben uventet støtte av Rosenborg-trener Nils Arne Eggen. Han tror nemlig Aalesund har potensial til å danke ut Molde som regionens største klubb.

Eggen følger 1. divisjon med stor interesse. I går kunne han registrere at Aalesund gikk til topps på tabellen etter en sterk 4- 1-seier over Åsane.

Dagbladet hadde en lengre prat med Rosenborg-treneren før helga. Da luftet han noen av tankene han har om framtida i norsk fotball.

Byen er større

Eggen provoserer trolig Kjell Inge Røkke og andre moldensere når han sier at Aalesund har potensial til å ta over Moldes rolle som storklubben i Møre og Romsdal.

- Det er veldig stor interesse rundt 1. divisjon, og norsk fotball vil trolig få nye vekstsentra i løpet av neste tiårsperiode. Ett av dem kan bli Aalesund, som bør ha større muligheter enn Molde på lengre sikt. Byen er større, og vi vet jo alle hvor viktig det er med rekruttering innen fotballen, sier Eggen.

Ved siden av Aalesund tror han Sandefjord og Fredrikstad er klubber som kan etablere seg i toppen. Eggen håper også at Tromsø kommer tilbake.

- For fotballens del er det viktig med geografisk spredning. Dessuten er det moro når nye klubber lykkes, det gir en ekstra gnist i lokalmiljøene, sier Eggen.

Lysår unna

Og det kan Aalesund-trener Ivar Morten Normark skrive under på. Fotballinteressen i byen er enorm.

Aalesund har allerede kvalifisert seg til semifinale i cupen, og møter Vålerenga 21. september. I tillegg kan det altså gå mot eliteseriespill neste sesong.

Til tross for suksessen tror Normark det går mange år før Aalesund eventuelt passerer Molde.

- Jeg skjønner Eggens poeng, men per i dag er det lysår igjen før vi er i nærheten av Molde. Samtidig er det rammebetingelser iAalesund som helt klart tilsier at vi kan etablere oss i toppen, sier Normark.

Han peker først og fremst på befolkningsgrunnlaget. Aalesund har nærmere 40000 innbyggere, mens om lag 24000 bor i Molde.

Normark mener også at klubben har det som trengs av infrastruktur og trenings- og kampanlegg, og gleder seg over at fotballinteressen i næringslivet er stor.

- Men noen rik onkel har dere ikke?

- Nei, og det kan vi heller ikke gjøre oss avhengige av. Det vi ønsker, er å skape et produkt som er så godt at andre vil kjøpe det - og da tenker jeg både på publikum og næringsliv. Hvis vi rykker opp i år, kommer vi ikke til å gå av skaftet ved å kjøpe inn masse spillere og sprenge budsjettet, sier Aalesund-treneren.

Tøff avslutning

Normark opplyser at årets budsjett er på drøyt 10 millioner kroner.

Aalesund får en tøff sesongavslutning. I tur og orden skal lagene møte Skeid (b), Strømsgodset (h), Haugesund (h) og Tromsø (b), før det hele avsluttes med det som kan bli en ren seriefinale 27. oktober. Da kommer Sandefjord på besøk.

JUBLER PÅ TOPPEN: Tromsø feilet hjemme mot HamKam, og dermed kunne Aalesund-spillerne juble over tabelltopp i 1. divisjon etter gårsdagens seier over Åsane. Bildet er fra kampen da de banket Tromsø.