- Kan det tenkes at vi har mistet noe av ydmykheten?

Aambø oppsummerer OL.

PRAGELATO (Dagbladet.no): Tradisjon tro oppsummerte toppidrettssjef Jarle Aambø Norges OL-innsats på lekenes siste dag. Fasiten ble 2 gull, 8 sølv, og ni bronser på nordmennene, mens målet var 25 medaljer.

Statistikken skriker det vi alle er i stand til å se, nemlig at det er gullfangsten som har sviktet.

- Vi er ikke best når det gjelder lenger, og selv om det ligger forklaringer bak, er det klart at det handler om mentale ting, sier Aambø.

Fra toppidrettssjefens synspunkt er det egentlig bare to idretter som har sviktet i forhold til målsettingene. Langrenn (0 gull) og skøyter (ingen medaljer) har ikke fått det til i Torino.

- Noen bruker begreper som stang ut og uflaks. Det har jeg aldri brukt, og kommer aldri til å bruke dem heller. Nivået er ekstremt høyt, og vi har ikke utviklet oss tilsvarende. Det er en realitet. Svaret på hvorfor får vi i evalueringene, men det er viktig å huske at det har vært positive tegn hos unge utøvere som har vist seg frem i disse idrettene også, sier Aambø.

Sport for sport

Foruten de to grenene som ikke har prestert, er Aambøs umiddelbare dom over norsk OL-innsats som følger:

 • Hopperne har gjennomført tidenes OL med medaljer i alle øvelser, og gull til Lars Bystøl i normalbakken. Ekstremt bra, er Aambøs egne ord om innsatsen.
 • Alpint traff med gullet de hadde ønsket seg, selv om de kanskje hadde ønsket seg en medalje til.
 • Snowboard og kulekjøring er oppløftende, med bronse til Kjersti Buaas i snowboard, og sølv til Kari Traa i kule.
 • Skiskytterne har tatt mange medaljer, men lite gull. Godkjent, selv om gullet mangler.
 • Kombinertgutta har levert ut fra omstendighetene. Tross sykdom har Magnus Moan tatt både bronse og sølv, og sykdom hindret laget fra å delta på deres kanskje sterkeste øvelse.
 • Skeletonkjører Desirée Bjerke fikk en bra plassering (niendeplass), men uten feilen hennes kunne hun vært blant topp-seks. Godkjent.
 • Skøyter er langt bak pari, det samme er langrenn.

  Hvorfor det gikk som det gikk


  Tendensen er altså at Norge har beveget seg sidelengs på medaljestatistikken. Fra å være gullgrossister, er Norge nå stormestere i sølv og bronse. Uten å konkludere med at han har rett, lanserer Aambø følgende teorier på hvorfor utøverne våre ikke lenger er best når det gjelder:

  - Kanskje vi har blitt presset på defensiven etter alle de gode resultatene i de forrige mesterskapene? Vi vet hvor viktig det er å være i angrepsposisjon for å prestere, sier Aambø.

  - Kanskje vi har gjentatt suksessformler? Det er en ekstrem utvikling i idretten, og tror man at man har funnet fasiten, blir man fort frakjørt.

  - Var oppkjøringen til OL for bra, slik at vi ikke var nok skjerpa inn i mesterskapet?

  - Kan det tenkes at vi har mista noe av ydmykheten?

  Aambø trekker fram hopplandslaget, og trener Mika Kojonkoskis mantra om at ydmykhet er den viktigste forutsetningen for å prestere. Den tankegangen følger Aambø og Olympiatoppen hopperne fullt og helt på.

  - Det er en grunnleggende viktig verdi for oss å beholde ydmykheten. Spesielt når det går som best.


  Tiltak


  Uavhengig av evalueringene til de forskjellige idrettene, lover Aambø at Olympiatoppen skal setter i gang med følgende tiltak for å forsikre seg om at Norge leverer som forventet de neste årene:
 • Styrking av det mentale feltet i toppidretten.
 • Forsterke jobbingen med teknikk og motorikk.
 • Bruke OL i Torino, både det positive og det negative, for å komme tilbake i angrepsposisjon.
 • Legge ned betydelige ressurser i å styrke idretter. Først og fremst på jentesiden, men også generelt fram mot sommer-OL i Peking i 2008.

  Men viktigst av alt for toppidrettssjefen etter OL, er at vi har tatt mange medaljer, og at medaljevinnerne ikke må drukne i alt det som ikke har gått som planlagt.

  - Det er viktig å bevare den gode følelsen i arbeidet videre, sier Aambø, og serverer kake pyntet med 19 marsipanmedaljer.

SVIKTET I TO IDRETTER: Toppidrettssjef Jarle Aambø mener Norge har sviktet i langrenn og skøyter. Foto: SCANPIX
SVIKTET I TO IDRETTER: Toppidrettssjef Jarle Aambø mener Norge har sviktet i langrenn og skøyter. Foto: SCANPIX Vis mer
<B>MEDALJEKAKE: Norge endte med to gull, åtte sølv og ni bronsemedaljer i OL.