Kan det være skredderens feil?

- Det er slitsomt å hoppe på kul'n, var meldinga fra den norske hoppleiren i går ettermiddag. Så slitsomt at Tommy Ingebrigtsen, som hopper lengst av de som hopper kort, stupte rett i seng etter 19. plassen i Obertsdorf.

- Vi er for defensive, vi er frustrerte, vi sitter ikke stabilt i tilløpet - vi har ikke sjøltillit!!! Alt sammen er ord og forklaringer du har lest her i Dagbladet i løpet av tidenes korteste vinter med telemarknedslag. Men her har du en ny variant, servert av eksverdensmester Tommy Ingebrigtsen etter skuffelsen før gårsdagens skuffelse - den han opplevde på lørdag.

- Jeg følte meg ikke vel - jeg var for trang i baken, sa Tommy.

Og snakket om hoppdressen.

Det lønner seg å prøve!

Kan vi kalle det en skredderfeil? Har det seg slik at sydamen ikke har fulgt den stiplete linjen? Eller skyldes det rett og slett at det var for trangt - eller for varmt - da Tommy var innom prøverommet? For å finne ut om baken satt godt, i hoppdressen?

Dagbladets hoppekspert Arne Thoresen har følgende kommentar:

- Kjøper du en ny dress når du skal gifte deg, så prøver du den før du går i kirken. Kanskje det er noe å tenke på for Tommy.

Før jul - i finske Kuopio - vant Norge den første lagkonkurransen i verdenscupen. Der og da følte vi oss som verdens beste hoppnasjon. Men siden har det gått nedover - brattere og brattere. Bortsett ifra små lysglimt, hvor man har trodd på et vendepunkt, har årets sesong vært et fall på kul'n.

Alle er for dårlige

- Tommy er for dårlig - alle er for dårlige, sier hopplandslagets pressetalsmann Tom Dahl Frøshaug til Dagbladet. - Du kan ikke lande midt i bakken når du kommer fra Norge. Og ta Tommy som et eksempel - han vet hva han gjør feil.

- Likevel klarer han ikke å gjøre noe med det.

For meg som så på TV denne helga var den første innskytelsen på Tommy Ingebrigtsens problem i ovarennet at han må få vekk det som irriterer innafor hoppdressen. Trang over rompa eller ikke - er det noe der som klør, så må det bort. For gutten sitter jo ikke stille, han vrir seg nedover - defensiv (?), frustrert (?), ustabil (?) eller er det sjøltilliten?

Uansett svar - det fører i hvert fall til at han ikke er i balanse på hoppkanten.

- Etter andrehoppet i dag sa Tommy at han tapte tretti meter på at han kom så skjevt ut fra kanten, formidler Tom Dahl Frøshaug fra den sovende.

- Så hvorfor sitter han ikke stille?

- Når du sliter med en ting så lenge som Tommy har gjort, blir det mentalt. For hvert mislykket hopp blir hekkene han skal over bare høyere og høyere.

Om 14 dager avsluttes årets skandaløse hoppsesong i Planica i Slovenia.

Da skal alle, hoppere som ledere og trenere, gjøre som den andre havarerte nasjonalidretten - skøytesporten: evaluere elendigheta. Men konklusjonen får de allerede her - av Dagbladets hoppekspert Arne Thoresen, med 28 hoppuker og alle verdens unnarenn på samvittigheten:

På vei mot graven

- I hele vinter har man trodd at ett brukbart resultat ville stabilisere nedturen - i beste fall være et vendepunkt. Det har ikke skjedd. Og ramler de lenger ned nå, så ramler de i grava, sier Arne Thoresen.

Til orientering:

Der er det veldig mørkt.

Så mørkt at ingen vil se dem.