Iran protester i Qatar-VM

Kan dø for dette

De her gutta er VMs modigste spillere.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DE MODIGSTE I VM: Irans fotballhelter i stille protest under nasjonalsangen før VM-starten mot England i går. Hjemme risikerer de alt etter denne aksjonen.FOTO: REUTERS/Marko Djurica
DE MODIGSTE I VM: Irans fotballhelter i stille protest under nasjonalsangen før VM-starten mot England i går. Hjemme risikerer de alt etter denne aksjonen.FOTO: REUTERS/Marko Djurica Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.


OM du synes de iranske spillerne så stusslige ut der de forgjeves løp etter ball og engelskmenn i gårsdagens 2 - 6 tap, må du løfte blikket fra sporten.

Det var akkurat det disse gutta gjorde minutter før denne første VM-kampen deres ble blåst i gang.

Et VM er det største i enhver fotballspillers sportslige liv, men der og da på Khalifa Stadion betydde det bare muligheten til å ofre livet for noe som er mye større enn sporten:

  • Samtlige spillere på det iranske VM-laget valgte å støtte opprøret i hjemlandet ved å være helt stille under nasjonalsangen.

Mot et regime som dreper sine kritikere både hjemme og i utlandet, var det en rørende protest.

DET var derfor iranske kvinner på tribunen brast i gråt. I to måneder har opprøret rast over hele Iran etter at presteregimets moralpoliti drepte 22-årige Masha Amini fordi hun visstnok ikke hadde dekket til håret sitt på sømmelig nok vis.

Nå ble kvinnene hørt av landets fremste sportsstjerner. De aller beste brukte den aller største scenen til å stille seg bak opprøret.

Et helt lag av fotballhelter som nekter å synge nasjonalsangen, er et mektig kor.

Sjelden har total stillhet på en fotballbane hatt en sårere klang.

PROTEST: Både spillerne og de iranske supporterne valgte å markere sitt standpunkt overfor regimet før VM-kampen mot England. Video: @SwainITV / Twitter Vis mer

HJEMME i Iran ble tonen forstått umiddelbart.

VM-starten ble feiret med fri på skolene og pause på arbeidsplassene. En hel nasjon var samlet foran TV-skjermene. Men da spilleraksjonen startet, ble det bråstopp.

På den statlige iranske direktesendingen var det nærbilder av de tre første spillerne som sto der uten å synge. Så kastet plutselig produsenten til kringkasteren «Den Iranske Republikk (IRIB)» inn tilfeldige bilder fra tribunen i stedet for å zoome på landets største sportshelter.

Lyden var fortsatt den feiende iranske nasjonalsangen, men noe dramatisk hadde skjedd.

I IRAN skjer det dramatiske uten stopp. Rett før VM ble Ali Karimi; en av tidenes største iranske fotballhelter, tiltalt av myndighetene for å støtte opprøret.

Den tidligere Bayern München-stjernen hadde brukt Instagram-kontoen sin til å hylle Masha Amini.

- Ikke la uskyldige blø, advarte han det iranske sikkerhetspolitiet.

Det var en advarsel som nådde Karimis 12 millioner Instagram-følgere, og regimet raste. Nå er Ali Karimi siktet for «sammensvergelse mot rikets sikkerhet »

DEN tidlige storspilleren er ennå i en viss trygghet i Dubai. Samtidig er det iranske regimet beryktet for å jakte sine kritikere også i utlandet.

Gårsdagens aksjon under nasjonalsangen kan koste samtlige involverte dyrt. Den var godkjent av lagets portugisiske trener Carlos Queiroz som lot spillerne selv ta sjansen. Enkelte av dem satser på at stjernestatusen holder som beskyttelse:

- I verste fall blir jeg kastet ut av landslaget, skriver spissen Sardar Azmoun på Instagram.

Han er ikke i tvil om at han gjerne risikerer såpass:

- Det er en liten pris å betale selv for et lite strå av iranske kvinners hår. Det er en skam at dere dreper folket!

LIKE uforsonlig mot regimet er lagkaptein Ehsan Hajsafi. Allerede på en pressekonferanse før kampen mot England ga han full støtte til opprøret i hjemlandet:

- I navnet til regnbuens gud, innledet han alvorlig pressekonferansen.

Dette er en referanse til 10-åringen Kian Pirfalk som ble skutt av det iranske sikkerhetspolitiet idet faren hans prøvde å kjøre de to trygt hjem. På sosiale medier viser en video hvordan lille Kian leker med en trebåt i en bøtte med vann. Kontrasten til dette meningsløse drapet kunne ikke vært større.

Dette hardt pressede regimet tar hvem som helst når som helst.

ETTER kampen i går ble plakatene med VM-laget revet ned fra vegger og stolper i hovedstaden Teheran. Da er det ikke gitt at en iransk landslagstrøye er beskyttelse bra nok.

For et par måneder siden var den iranske sandfotball-stjernen Saeed Piramoon like modig som VM-spillerne. Under finalen i en internasjonal turnering i Dubai lot han som om han klippet av seg håret etter å ha sikret 2 - 1 seieren over Brasil.

Bildet av protesten spredde seg hjemme i Iran, men straffen kommer. Det iranske fotballforbundet har lovet å ta stjernen sin:

- Vi vil ikke spare på noe. Vi garanterer at vi kommer til å gå hele veien i overensstemmelse med Irans nasjonale interesser, truer forbundet i en pressemelding om hva som nå venter Saeed Piramoon etter hårklippingen.

FOR to år siden henrettet iranske myndigheter den profilerte bryteren Navid Afkari etter at han var blitt plukket ut av politiet under en demonstrasjon mot regimet og arrestert.

I fengselet ble Afkari torturert, og under mishandlingen drepte han en sikkerhetsvakt. Det ga dødsdom.

I dette kriserammede landet er antall drap sterkt økende, og regimet svarer med henrettelser både her og i flere ulike saker. Av de offentliggjorte 597 dødsdommene over hele verden i fjor, ble hele 314 gjennomført i Iran.

Bare de siste ukene har myndighetene krevd dødsdommer i 21 saker knyttet til de omfattende demonstrasjonene.

DETTE er bakteppet for det dramatiske som skjedde ute på Khalifa stadion i går. Da blir en engelsk overkjøring og et 2 - 6 tap ikke så knusende likevel. Og den angivelige drømmestarten for de engelske fotballfruene på ferietur, ikke lenger så vesentlig.

De iranske VM-spillerne sto oppreist uten å si noen ting.

Mens de egentlig fikk sagt alt.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer