Kan droppe fotball-VM om ikke rasismen forsvinner fra de russiske tribunene

- Det er uakseptabelt.

SER IKKE PROBLEMET: Piara Power, daglig leder i organisasjonen Fotball mot Rasisme i Europa, sier at man risikerer at afrikanske lag dropper VM i Russland om ikke de tar hånd om rasismeproblemet. Den russiske idrettsministeren, Vitalij Mutko, stiller seg uforstående tilat dette er et russisk problem. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/NTB Scanpix
SER IKKE PROBLEMET: Piara Power, daglig leder i organisasjonen Fotball mot Rasisme i Europa, sier at man risikerer at afrikanske lag dropper VM i Russland om ikke de tar hånd om rasismeproblemet. Den russiske idrettsministeren, Vitalij Mutko, stiller seg uforstående tilat dette er et russisk problem. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at Russland har vært plaget av tribunerasisme de siste årene.

Da Manchester City gjestet Moskva i fjor ble ivorianeren Yaya Toure utsatt for tilrop, og i år har både Christoph Samba og Hulk fått samme behandling.

Konfrontert av BBC om han hadde fått med seg de rasistiske tilropene fra tribunene, svarte Touré følgende:

- Ja, jeg sa ifra til dommeren. Jeg synes det er veldig trist, og noe vi ønsker å bli kvitt. Jeg synes Uefa må gjøre mye mer for å stoppe rasismen på tribunen. Kanskje spille noen kamper for tomme tribuner. Som en afrikansk spiller er det alltid trist å få tilrop som de jeg fikk, sa Touré ifølge den britiske TV-kanalen.

Piara Power, daglig leder i organisasjonen Fotball mot Rasisme i Europa, sier ifølge nettstedet Insidethegames.biz at slike episoder i verste fall kan ende med at enkelte lag vil boikotte VM i 2018 da Russland er vertsanasjon.

- Det er så absolutt mulighet for at et sterkt afrikansk lag sier: «Vi behøver ikke tolerere dette her, vi nekter å delta uansett hva som står på spill. Dette er større enn en kamp», sier han.

Han mener at nettopp fordi Russland skal arrangere VM, er det viktig at de tar tak i det han beskriver som et stort problem.

- Det som skjer på arenaene med rasisme og angrepene på minoriteter er på et nivå som er helt uakseptabelt i et land som skal stå for et mesterskap som VM, sier Power.

Den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko sier seg uenig i utspillet fra Power, og beskriver problematikken som verdensomspennende - ikke russisk.

- Flere mørkhudede spillere fra Afrika og Asia spiller i Russland, og jeg klarer ikke å se problemet. Det er et problem på et globalt nivå. Det dukker opp på arenaer verden over, sier han.