Kan drukne superduellen

Alle snakker om duellen mellom Ian Thorpe og Michael Phelps. Alle kan ta feil. Hvem vinner 200 m fri kl. 18.45?

(Dagbladet.no): Før OL har ordkrigen stått mellom amerikanske Michael Phelps (19) og australske Ian Thorpe (21). 200 meter fri er den eneste øvelsen hvor de unge svømmekjempene møtes.

Michael Phelps har allerede mistet muligheten til de åtte gullene han ville ha. Men han kan fortsatt vinne sju, og dermed tangere Mark Spitz' super-OL fra 1972. Det innebærer imidlertid seier i kveld. Ian Thorpe, med sine padleføtter i størrelse 53 er selvsagt en stor hindring.

Mannen som få snakker om, men som kan kan slå dem begge, er den regjerende OL-mesteren fra Sydney 2000: Nederlandske Pieter van den Hoogenband (26). Etter at han slo Thorpe i 2000, har han tapt i VM både i 2001 og i fjor. Men den klare bestetida i semifinalen kan tyde på at han er i form.

Flere utfordrere

I semifinalene vant nederlenderen sitt heat klart på 1.46,00. Thorpe og Phelps svømte inn til henholdsvis 1.46,65 og 1.47,08 i det andre heatet.

Dessuten er Thorpes landsmann Grant Hackett en utfordrer. Han svømte inn til 1.47,61 i semifinaleheatet til Thorpe og Phelps. Amerikanske Klete Keller ble nummer to i van den Hoogenbands heat på tida 1.47,28.

Michael Phelps er klar over at det er langt mer enn Ian Thorpe som står mellom ham og hans andre gull i Aten-OL.

- Du kan ikke stoppe der. Du har Pieter van den Hoogenband, den olympiske mesteren, tidligere verdensrekordholder Grant Hackett, og lista fortsetter, sier den unge amerikaneren ifølge Sydney Morning Herald.

RASKEST I SEMI: Her svømmer Pieter van den Hoogenband inn til raskeste tid i semifinalene. Den regjerende OL-mesteren kan slå både Ian Thorpe og Michael Phelps på 200 meter fri i kveld. Foto: AFP/Scanpix
RASKEST I SEMI: Her svømmer Pieter van den Hoogenband inn til raskeste tid i semifinalene. Den regjerende OL-mesteren kan slå både Ian Thorpe og Michael Phelps på 200 meter fri i kveld. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Thorpes øvelse

Likevel gleder Michael Phelps seg stort til i kveld.

- Det kommer til å bli en spennende konkurranse. En av tingene jeg virkelig har ønsket, er å konkurrere mot Thorpe i fristil før en av oss er ferdig. Dette har vært hans øvelse i fire år, og jeg ser virkelig fram til å svømme den.

Helt sikkert er det at det vil gå fort i OL-bassenget i kveld. Michael Phelps har en følelse av hvor fort.

- Jeg har en tid i hodet som jeg tror vil kreves for å vinne, men den holder jeg for meg selv, sier han.

Ian Thorpe har verdensrekorden på distansen: 1.44,06 fra VM i Fukuoka, Japan 25. juli 2001.