Kan du ikke engelsk, sier du?

Snart kan fotballstjerner bli nektet Premier League.

(Dagbladet.no): - Var det mål, Carlos, ja eller nei?

- Ja, mumlet argentineren.

- Var det straffe, ja eller nei?

- Jejejeje.

- Så du er fornøyd?

Tevez tok en råsjans.

- Nei, nei.

Slik hørtes det ut da Carlos Tevez ble intervjuet etter to kontroversielle situasjoner i en Premier League-kamp. Argentineren er en glitrende fotballspiller, men i likhet med spillere som Javier Mascherano og Anderson er det engelske ordforrådet sørgelig dårlig.

KAN NESTEN IKKE ENGELSK: Carlos Tevez er en av mange utlendinger i Premier League som neppe hadde gjort det særlig skarpt på en gloseprøve i engelsk. Enn så lenge lar argentineren føttene snakke. Foto: AP
KAN NESTEN IKKE ENGELSK: Carlos Tevez er en av mange utlendinger i Premier League som neppe hadde gjort det særlig skarpt på en gloseprøve i engelsk. Enn så lenge lar argentineren føttene snakke. Foto: AP Vis mer

Må gjennom engelsktest

Nå vil innvandringsmyndighetene i England sette en stopper for at fotballspillere utenfor EU og EØS-land får spille i Premier League uten å beherske elementære engelskkunnskaper, melder The Times og Daily Mail.

For å få innvilget arbeidstillatelse må man blant annet gjennom en engelsktest, som inngår i et poengbasert system der hensikten er å redusere antallet innvandrere til England med rundt 20 000 i året.

Ifølge Daily Mail ble prosjektet lagt fram av innvandringsminister Liam Byrne tirsdag, men han møtte motstand hos opposisjonen, som mente tiltaket ville ha en liten påvirkning på den årlige tilstrømningen av utlendinger på rundt 450 000.

Om planene blir realisert hjelper det ikke at fotballspillere først og fremst skal la føttene snakke - reglene vil være like for alle.

Det kan fort bety at spillere som Ronaldinho og Lionel Messi kan få problemer med å gå til Premier League, i hvert fall ikke før de har gjennomført et engelskkurs.

Kunne fått problemer

Om reglene også hadde angått personer innenfor EU- og EØS-området, kunne FA neppe ansatt en mann som Fabio Capello i framtida - onde tunger vil kanskje hevde at også Sven Göran Eriksson faller innenfor samme kategori.

Kan du ikke engelsk, sier du?

Capello kunne knapt et ord engelsk da han fikk jobben, men insisterte på at språkbarrieren ikke ville by på problemer.

- Det er viktig å kunne kommunisere med spillerne. Jeg skal jobbe hver eneste dag frem mot første samling, og er overbevist om at jeg vil være i stand til å snakke med spillerne på engelsk, sa Capello.

Myndighetene planla opprinnelig at personer utenfor EU-området måtte beherske engelsk helt opp til GCSE-nivå. GCSE står for General Certificate of Secondary Education, og er i utgangspunktet en engelsktest for ungdommer mellom 14 og 16 år fra England, Wales og Nord-Irland.

Det kunne bli i tøffeste laget, selv for lærevillige fotballspillere, og planene ble dermed skrinlagt.

<B>HAR TATT LYNKURS:</B> Englands landslagssjef Fabio Capello.
<B>INGEN RACER I ENGELSK:</B> Men Ronaldinho går neppe til en engelsk klubb uansett.