- Kan du snurre for oss, og vise ditt nye antrekk?

«Noe er galt med mediedekningen av kvinnelige idrettsutøvere.»

(Dagbladet): Hva om mannlige idrettsutøvere som Wayne Rooney, Sidney Crosby eller Russell Westbrook stadig fikk spørsmål om kropp, klær og kjærlighetslivet rett etter en kamp eller på pressekonferanser?

Kvinnelige idrettsutøvere opplever ofte å få upassende spørsmål fra media. Spørsmål som går på alt annet enn hva de presterer i sin idrettsgren.

«Du har mange fans her, hvor mange av dem er menn. De ønsker å vite: Hvis du kunne date noen i verden som drev med sport eller film, hvem ville du date?» spør en journalist i et intervju med ishockeyspiller Sidney Crosby.

#CoverTheAthlete Kampanjen «Cover The Athlete» har som mål å få media til å behandle kvinnelige og mannlige idrettsutøvere på lik linje. Idretten og prestasjonene skal stå i fokus. 

I en kampanjevideo, lastet opp på Youtube, har de satt sammen klipp fra intervjuer med mannlige idrettsstjerner som får spørsmål og kommentarer som tidligere har blitt stilt til kvinnelige idrettsutøvere.

Tanken er å vise hvor feil fokuset er.

«Noe er galt med mediedekningen av kvinnelige idrettsutøvere. Sexistisk kommentarer, upassende intervjuspørsmål, og artikler fokusert på fysisk utseende bagatelliserer ikke bare en kvinnes prestasjoner, men sender også et budskap om at hennes verdi er basert på hennes utseende, ikke evne. Det er altfor vanlig», står det på kampanjens nettsider.
 
Snurret foran kamera Eugenie Bouchard ble også bedt om å snurre rundt for å vise fram klærne sine under et intervju med en reporter under Australian Open i januar. Journalistens argument var at Serena Williams hadde gjort det samme. Litt overrasket og flau snurret hun rundt foran kamera.

• Se de mannlige idrettsutøverne få spørsmål om kropp, kjærester og hår øverst i videovinduet.

Hylles av idrettsutøvere Flere har bitt seg merke i kampanjen allerede, og gir sin hyllest på nettstedet Twitter. Deriblant Olympisk mester i kunstløp, Tessa Virtue.

Virtue skriver at hun elsker kampanjen. Meldingen er også merket med emneknaggen  «fordi det er 2015».

Også golferen Stacy Lewis har tvitret om kampanjen. «Det er på tide at media fokuserer på utøveren og prestasjonene, ikke hennes hår, kropp og klær.»

- Oppvisning i sexisme Også her i Norge har dette vist seg å være tilfellet. 

Under VM i Falun i februar fikk langrennsjentene spørsmål på en pressekonferanse om hvilken truse de likte best å bruke under trikoten

Therese Johaug reagerte på trusespørsmålet, og andre spørsmål fra pressen under VM i Falun. Det ble tatt opp i et møte landslaget hadde under mesterskapet.

Det førte også til at sportsredaktøren i svenske Expressen, Pär Andersson, tok et oppgjør med norsk oppførsel på pressekonferanser.

- Herregud, hver eneste pressekonferanse er en oppvisning i sexisme, pinligheter og uforskammede spøker, sa Pär Andersson under VM i Falun.