NY OPPGAVE: Det blir en helt ny hverdag for Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Scanpix
NY OPPGAVE: Det blir en helt ny hverdag for Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engelske journalister feller dom over Solskjær-ansettelsen

- Kan få fyken før påske

Britiske journalister mener Solskjær kommer inn på et godt tidspunkt, men at han må levere resultater i Manchester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke bare i Norge Ole Gunnar Solskjær skaper overskrifter. 45-åringen tar over en av verdens desidert største fotballklubber. Klubben hadde gått seg inn i et blindspor mot slutten av Mourinhos styre, og innad i klubben var man desperat etter en ny start, forteller britiske journalister til Dagbladet.

Mourinhos ledelse hadde ødelagt fotballgleden hos de røde i Manchester, mener fotballjournalist Gabriele Marcotti, som skriver for blant andre Times og ESPN og leder fotballpodkasten The Game hos The Times.

- Jeg tror først og fremst at den overveldende følelsen er at folk er glade for at Mourinho er borte. Jeg tror også at klubbens plan om å ansette en midlertidig trener, mens de tar seg tid til å gå etter et virkelig stort navn, også har blitt tatt godt imot, sier Marcotti til Dagbladet.

Elsket av fansen

Solskjær var ikke lenger den åpenbare kandidaten han virket å bli etter to strake seriegull med Molde i 2011 og 2012 og før Cardiff-fadesen. Likevel er han generelt blitt positivt tatt imot av Manchester Uniteds supportere. Men også rivalene er godt fornøyd med at Solskjær fikk jobben, mener The Suns Martin Lipton.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video: Kristoffer Løkås. Bilder: NTB ScanpixVis mer Vis mer Vis mer

- Om du er en United-fan ser du veldig positivt på ansettelsen, men alle andre supportergrupper er ganske forundret på grunn av hans miserable tid i Cardiff. Jeg tror ikke noen av rivalene ser på Manchester United som noen større trussel nå, sier Lipton.

Lipton sier til Dagbladet at han var en smule overrasket over ansettelsen, til tross for at han sto på lista over managere med ei fortid i klubben. Han mener at Solskjærs viktigste oppgave blir å endre stemningen og holdningene i garderoben.

- Han må vinne kamper og spille bedre fotball. Om ikke han vinner Champions League, ser jeg ingen måte han får beholde jobben på, men han kan legge et grunnlag. Han kan endre stemningen, spille på United-vis med offensiv fotball og stoppe alt tullet som har foregått i garderoben, sier Lipton til Dagbladet.

Marcotti mener årsaken til at Solskjær ble vurdert over andre kandidater til den midlertidige stillingen, er at han har vært trener i United-systemet tidligere, ikke bare spiller.

- Solskjær er naturlig nok elsket av fansen, men det som tippet avgjørelsen i hans favør, er at han har vært der som trener før og hatt en rolle i klubben, ikke bare som spiller. Selv om det ikke gikk særlig bra som Cardiff-manager, tror jeg folk forstår at Cardiff var en relativt dysfunksjonell klubb, fortsetter Marcotti.

- Kan få sparken før påske

Likevel endte Cardiff-eventyret langt tidligere enn hva Solskjær ønsket og håpet tilbake i 2014. Den walisiske klubben endte sist i Premier League under Solskjærs ledelse, og ting så ikke mye lysere ut i Championship før han fikk fyken av den eksentriske klubbeieren Vincent Tan.

Lipton forteller at inntrykket fra Cardiff fortsetter sitter godt, og med en svak start på United-jobben vil Solskjær føle presset umiddelbart.

- Da han reiste til Cardiff, var det sett på som et springbrett til Manchester United-jobben. Absolutt ingen trodde det for to dager siden. Nå har han en flott mulighet til å vise seg fram igjen. Det finnes ikke noe bedre sted å gjøre det, men om de fortsetter å tape kamper, detter ned på nedre halvdel, ryker tidlig i FA-cupen og blir ydmyket av PSG, kan han få fyken før påske, sier Lipton til Dagbladet.

Forventningene til Solskjær er at han nå skal få på plass en stødig ledelse av klubben fram til sesongslutt.

- De forventer ei stødig hånd til å styre skuta, en som ikke gjør ville avgjørelser. Når du vet du ikke får jobben langsiktig gjør du som regel ikke for store forandringer. Det handler om å få spillere til å tro og være stolte av å spille for drakta igjen, sier Marcotti.

- United er på sjette plass. På sett og vis må du være realistisk om hva de kan få til. Målet er å komme topp 4 og ville vært å gå langt i Champions League, men når de trakk PSG blir det vanskelig. Minimum for han blir å minske luka opp til topp 4, og hjelpe klubben å evaluere spillerne de har, fortsetter den italienske journalisten som har jobbet med engelsk fotball siden slutten av 90-tallet.

Fint for CV-en

Sjansen til å ende opp som Manchester United-manager på lang sikt er forsvinnende liten.

- Han er en korttidsløsning som er ansatt for å endre stemningen i og rundt klubben. Det bør han være kapabel til. De trengte noen som kjente klubben, forklarer Lipton.

Om det bare skulle bli det halve året før han vender tilbake til Molde er dette uansett en strålende mulighet for Solskjær til å skape seg et navn, som igjen kan være aktuelt for gode jobber i den engelske toppdivisjonen.

- Han trenger ikke engang ende topp 4. For ham personlig kan dette være en suksess om han får orden på laget, ikke gjør noe dumt og opptrer med verdighet. Han kommer til å ha seks måneder hvor han jobber med noen av verdens beste spillere før han drar hjem til Molde. Det kommer til å se bra ut på CV-en, sier Marcotti.

- Om han gjør det bra kommer det til å åpne seg mange muligheter. Kanskje ønsker Manchester United å beholde ham som assistent som blir gjort klar for å ta over på sikt. Han kan bevise at han har lært fra Cardiff og at han har blitt en bedre manager. Dette er en stor mulighet, mener Lipton.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer