NY DRONNING: Therese Johaug, her fra Falun-VM sist vinter,  blir storfavoritt til å ta over som skidronning i Marit Bjørgens mammapermisjon. Klarer hun det vil hun forsyne seg grovt av sveitserfrancene som ligger i premiepotten.Foto: Hans Arne Vedlog
NY DRONNING: Therese Johaug, her fra Falun-VM sist vinter, blir storfavoritt til å ta over som skidronning i Marit Bjørgens mammapermisjon. Klarer hun det vil hun forsyne seg grovt av sveitserfrancene som ligger i premiepotten.Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Kan få kraftig lønnsøkning

Svak norsk krone gir rekordhøye premiepenger.

Sist vinter forsynte Marit Bjørgen seg grovt av premiepengene i verdenscupen i langrenn. Etter nok en fantastisk sesong, kunne den vordende mor printe ut kontoutskrifter som viste en inngang på 332,650 sveitsiske franc.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sin base i Sveits, og utbetaler premiene i lokal valuta.

For Marits del ga suksessen i sporet omlag 2,25 millioner norske kroner.

En anstendig sum for hardt arbeid, men hadde hun gjentatt suksessen fra i fjor, vinne utbetalingen trolig blitt enda høyere - selv med akkurat de samme resultatene.

Grunnen er selvsagt den for tiden svært så svake norske krona, og ergo en langt dyrere franc.

Mens kursen på sveitserfranc i fjor lå på 6,88 kroner, noterte DnB i går den samme valutaen til 8,75 kroner.

Nå er det selvsagt usikkert om den høye kursen vil vedvare, eller om krona klarer å styrke seg, men så langt i år har kursen bare gått en vei - opp.

Uendrede premier FIS har bestemt å holde premienivået i verdenscupen på samme nivå som i fjor. Det betyr at en enkeltseier er verdt 15.000 sveitserfranc. Med dagens kurs blir det drøyt 130.000 kroner, mens fjorårskursen utgjorde 103.000 norske kroner.

Den som vinner mange renn, noe både Therese Johaug, Heidi Weng, Martin Johnsrud Sundby og kanskje Petter Northug er i stand til å gjøre, kan ergo regne med å få bedre betalt enn noen gang for slitet.

Bare norsk Norske løpere forsynte seg for øvrig særdeles grovt av potten sist vinter. Både på dame- og herresiden var pengepallen helnorsk:

Damer:
1) Marit Bjørgen, 332.650 SFr.
2) Therese Johaug, 160.375 SFr.
3) Heidi Weng, 109.625 SFr.

Herrer:
1) Martin Johnsrud Sundby, 193.300 SFr.
2) Finn Hågen Krogh, 105,520 SFr.
3) Petter Northug, 102.125 SFr.