Kan få ny sjanse

Selv Australias statsminister fortviler etter at supersvømmer Ian Thorpe mistet OL-plassen på favorittdistansen.

(Dagbladet.no): Ian Thorpe (21) ble diskvalifisert for tjuvstart på 400 meter fri i det australske mesterskapet i går. I Australia er svømmerne nødt til å kvalifisere seg til OL gjennom resultatene i det nasjonale mesterskapet.

Thorpe forklarte at en lyd distraherte ham og fikk ham til å starte stupebevegelsen. Han forsøkte å stanse bevegelsen halvveis, og endte med å stupe rett ned i bassenget med et kjempeplask.

Dommerne hadde ingen forståelse for Thopes klager på lyden som lurte ham. Og det er ikke bare Thorpe selv som fortviler. Selv Australias statsminister har engasjert seg.

- Det er en tragedie at den beste svømmeren i Australia ikke får konkurrere på sin beste distanse under OL, sa John Howard tidligere i dag.

Mulig løsning

Nå kan det imidlertid bli en løsning på den nasjonale svømmekrisen. Vinneren på distansen i går, 23 år gamle Craig Stevens, kan oppgi plassen på 400-meteren i OL og prioritere sin egen favorittdistanse, 1500-meter.

Ifølge en talsmann for Australias olympiske komite «kan det løse seg på den måten», melder Sydney-avisa The Daily Telegraph.

- Men det må være fullstendig Stevens' bslutning. Vi vil ikke sette press på ham, sier talsmannen.

Presidenten i det australske svømmeforbundet sier det er for tidlig å spekulere i det endelige laguttaket til OL, men at forbundet må vurdere saken.

Vil ikke presse

Heller ikke for Ian Thorpe er det aktuelt å forsøke å presse Stevens til å trekke seg.

- Ian ville aldri spørre sin nære venn Craig Steves om å gi fra seg plassen på 400-meteren i Athen. Det er ikke Ians stil å i det hele tatt forsikig å antyde at Craig skal trekke seg. Det er bare ikke Ian, sier Thorpes manager David Flaskas.

Stevens selv har ikke sagt noe om han vurderer å gi fra seg plassen. Men han er klar over situasjonen, og antyder at tanken har streifet ham.

- Jeg har kvalifisert meg for plassen. Men jeg har 1500-meteren, som er min hoveddistanse, i slutten av uka, sier Stevens.

  • Thorpe er regjerende verdensmester på 200 og 400 meter fri, og tok OL-gull på 400-meter på hjemmebane i Sydney OL 2000.
HØRTE LYD:</B> En lyd fikk Ian Thorpe til å tjuvstarte. - En tragedie for hele landet, sa Australias statsminister John Howard på australsk TV i dag.
OOPS:</B> - En venn sendte meg en tekstmelding der det bare sto «Oops». Jeg synes det oppsummerer det som skjedde, sier Thorpe.