Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aleksander Legkov mister OL-gullet

Kan få OL-medaljer på seremoni. Slik reagerer Northug på dopingsjokket

Fire norske mannlige langrennsløpere kommer til å få ettersendt OL-medaljer i posten om ikke Aleksandr Legkov vinner fram med en eventuell anke. Petter Northug skal feire med kake, mens Chris André Jespersen er irritert.

REVANSJE: Aleksandr Legkov satte Petter Northug i skyggen under olympiske leker i Sotsji i 2014. Nå er det Northug som ler sist og best. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REVANSJE: Aleksandr Legkov satte Petter Northug i skyggen under olympiske leker i Sotsji i 2014. Nå er det Northug som ler sist og best. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov utestenges på livstid fra olympiske leker og får kansellert sine resultater fra OL i Sotsji 2014.

Hvis de ikke vinner fram med en eventuell anke, betyr det at Legkov mister OL-gullet på femmila og at det russiske stafettlaget må gi fra seg OL-sølvet på herrestafetten.

I så fall rykker Martin Johnsrud Sundby opp til bronse på femmila, mens Røa-gutten gjør det samme på stafetten sammen med Petter Northug, Chris André Jespersen og Eldar Rønning.

NORTHUG I PERLEHUMØR: Her er et skjermdump av Petter Northugs SMS-svar til Dagbladet på spørsmål om hvordan han reagerer på at Aleksander Legkov er disket og at han trolig får tilsendt en ny OL-medalje.
NORTHUG I PERLEHUMØR: Her er et skjermdump av Petter Northugs SMS-svar til Dagbladet på spørsmål om hvordan han reagerer på at Aleksander Legkov er disket og at han trolig får tilsendt en ny OL-medalje. Vis mer

- En dom som innebærer bortfall av en medalje fører til omfordeling av medaljen. Jeg tror det da vil bli avholdt en seremoni, opplyser det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen til Dagbladet.

Northugs reaksjon

I en SMS til Dagbladet svarer Petter Northug med fem latter-smileys etter nyheten om at Legkov utestenges på livstid fra OL og mister sine medaljer, som medfører at Northug får en ny bronsemedalje på premiebordet sitt.

Det var en positiv overraskelse for Mosvik-ekspressen denne onsdagskvelden.

På Dagbladets oppfølgingsspørsmål om hvordan Northug skal feire sin nye OL-medalje, svarer han med fire emojier, som du kan se i skjermdumpet over, som gir hint om en kakefeiring.

Mens Northug jubler, raser den russiske leiren.

- IOC dømmer dem uten bevis. Dette er en skandaløs dom. Avgjørelsen fortjener betegnelsen skandale, sier Legkov-advokat Christof Wieschemann.

- Rart og bittert

IRRITERT: Chris André Jespersen skulle helst ha fått sin OL-medalje under lekene i Sotsji og ikke tre år senere, som nå kan skje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IRRITERT: Chris André Jespersen skulle helst ha fått sin OL-medalje under lekene i Sotsji og ikke tre år senere, som nå kan skje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Chris André Jespersen sitter på sin side igjen med en mer ambivalent følelse når han besvarer Dagbladets henvendelse onsdag ettermiddag.

- Det er rart å få en medalje i posten. Hvis russerne ikke når fram med en anke og jeg får en OL-bronse i ettertid, tar jeg gjerne imot den medaljen, sier Jespersen til Dagbladet.

- Men det er samtidig bittert. Min eneste verdenscupseier fikk jeg et halvt år i etterkant. Min eneste OL-medalje ser nå ut til å komme over tre år etter løpet. Det er surt.

- Hvilket forhold har du til Legkov?

- Jeg kjenner ikke fyren. Vi har aldri snakket sammen før.

Irritert på jukserne

Legkov er i første omgang bare utestengt fra OL og kan dermed i teorien få gå verdenscup til vinteren.

- Hva gjør dette med synet ditt på Legkov og Belov?

- Man blir jo irritert på folk som jukser og ødelegger den umiddelbare gleden for dem som egentlig skulle ha vunnet medaljer. Hvis bevisene er klare på at Legkov har dopet seg, er det likevel bedre å få medaljen seint enn aldri, sier Jespersen.

- Har du mistenkt dem?

- Jeg hadde aldri noen mistanke før McLaren-rapporten kom fra. Legkov gikk jo ikke så raskt at det var urealistisk. Jeg har ikke brukt noe tid og energi på å tenke over det.

- Petter ser veldig sterk ut

Jespersen er lagkompis med Petter Northug denne sesongen. Begge ligger godt an før den kommende OL-sesongen, skal vi tro førstnevnte.

- Jeg sikter meg inn mot 15 kilometer fristil i OL. Jeg har trent såpass mye med Petter at jeg skjønner at jeg må satse på intervallstartrenn foran fellesstarter, sier Jespersen til Dagbladet.

- Hvordan leser du Petters form?

- Petter ser veldig sterk ut. Avslutningen hans har sett helt rå ut i høst. Jeg er riktignok ingen målestokk på det området, men jeg tror både han og jeg ligger bra an.

PS: Hvis både Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin diskes fra OL-femmila, vil 44 år gamle Sergej Dolidovich rykke opp til bronsemedalje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!