Kan få spytt- klysa i retur

Irritert over å ha blitt dyttet sendte Francesco Totti av gårde ei saftig spyttklyse. Denne klysa kan nå sende Totti rett ut av EM. Ryktene sier at han allerede er sendt hjem.

PORTO (Dagbladet): Det var midt i andre omgang i oppgjøret mellom Danmark og Italia at Totti sendte ei saftig spyttklyse rett i ansiktet på Christian Poulsen. De to hadde knallharde dueller gjennom hele kampen. Og Poulsen hadde jobben med å ta ut Totti. En jobb han gjorde godt.

Det var få som la merke til spyttinga under kampen mandag. Det var heller ikke et tema blant pressefolk etter kampen. Den offisielle TV-produksjonen fanget aldri opp situasjonen. Men den danske TV-fotografen Niels Westh fulgte kampen fra sidelinja med eget kamera. Og på bakgrunn av hans avslørende bilder, leverte det danske forbundet inn en protest som trolig fører til en karantene for Totti. Italieneren risikerer i verste fall tre kampers utestengelse. I så fall er han ikke tilbake før enn eventuell semifinale.

Det europeiske fotballforbundet, UEFA, behandlet saken i går, og offentliggjør straffen i løpet av formiddagen torsdag. Hardnakkede rykter hevdet at italienerne allerede har sendt Totti hjem. Men det var umulig å få bekreftet i går. Det italienske forbundet la lokk på saken, og nekter å uttale seg før UEFA kommer med sin vurdering. Slikt demper ikke rykteflommen.

-  Ryktene sier at en italiensk spiller er sendt hjem, sier en UEFA-kilde til Dagbladet.

Men som sagt. I går kveld var det ikke bekreftet. Likevel, Totti-saken overskygget det meste annet i Portugal i går.

Ydmykende

Visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

-  Jeg kjenner ikke fakta i saken. Og kan ikke kommentere den. Heller ikke på generelt grunnlag. Vår disiplinærkomité tar seg av denne behandlingen, sier Omdal til Dagbladet.

Komiteen jobber i stillhet, og har allerede avhørt Christian Poulsen om saken. Men dansken snakket villig vekk om episoden på gårsdagens danske pressetreff i Algarve.

-  Jeg ventet selvsagt ikke at han skulle spytte på meg. Det er en ting når man løper og dytter litt på hverandre. Det hører liksom med, men spytting er noe helt annet. Det var meget arrogant av ham, og jeg opplevde det ydmykende, sier Poulsen.

TV-bildene viser at Poulsen gir Totti en dytt. Den italienske stjernen snur seg umiddelbart, og spytter Poulsen rett i ansiktet.

-  Man tenker jo på om man skal ta igjen, men da ville det være stor risiko for at jeg fikk rødt kort. Jeg ble selvfølgelig sur, men hva kan man gjøre.

Poulsen hevder Totti spyttet flere ganger.

-  Han spyttet tre ganger i 2. omgang. Jeg har ikke noe mot ham personlig, men jeg mener at en spiller som gjør noe slikt bør bli utestengt. Det er kanskje ikke til vår fordel om han blir det, men slikt bør få konsekvenser.

-  Svineri

Det danske fotballforbundet, DBU, anmeldte Totti, og er skråsikre på at han vil bli straffet. De hevder at UEFA allerede har gitt dem signaler om at det skjer.

-  Jeg tror at Totti kan se fram til en karantene. Hvor lenge vil jeg ikke tippe på, men normalt gis det et par kampers karantæne. Det må ikke ha betydning at han kommer fra en stor fotballnasjon. Det handler

om at gjøre spillet rent, sier DBU's generalsekretær, Jim Stjerne Hansen.

Den danske treneren, Morten Olsen, var heller ikke nådig i sin karakteristikk av Totti.

-  Det er sørgelig at en så stor en spiller gjør slikt svineri. Ja, jeg vil ikke engang kalle ham en stor spiller lenger. Jeg tar selvfølgelig avstand til den slags, sa den danske treneren Morten Olsen på den danske pressekonferansen i går ettermiddag.

-  Hvis Totti får en karantene, så kan det være at Sverige får glede av det, men vi kan ikke bruke en karantene til noe som helst nå. Det burde ha kostet han og italienerne under selve kampen.

Den italienske lama

Det er ikke første gang spytting har satt det sportslige i bakgrunnen i et fotballmesterskap. I VM i 1990 ble Nederlands Frank Rijkaard utvist etter å ha spyttet flere ganger på Vest-Tysklands Rudi Völler. Lazio-spilleren Sinisa Mihailovic ble i fjor høst utelukket i åtte kamper av UEFAs disiplinærkomité etter blant annet å ha spyttet på Chelsea-spillere i en mesterligakamp. Og i forrige VM fanget svenske TV-kameraer opp Senegals Papa Bouba Diop som spyttet Frankrikes Senegal-fødte Patrick Vieira. Det fikk ingen konsekvenser for ham.

For Totti har saken kostet enda mer tapt anseelse, etter at han i utgangspunktet fikk hundekjeft etter å ha jogget lat rundt på primadonnavis i største deler av kampen mot Danmark.

Det eneste han har vunnet er et nytt klengenavn: Den italienske lama.

ITALIENSK LAMA: Christian Poulsen hadde jobben med å ta ut Franscesco Totti. En jobb han gjorde så godt at Totti måtte ty til særdeles ufine metoder.