- Kan få utøvere med enorme muskler

Norsk lege frykter nytt superdop i OL.

En ny form for doping kan ryste Beijing-lekene: Muskeloppbygging ved manipulering av celler.

- Dette er noe vi har snakket om i IOKs medisinske komité flere ganger. Det kan absolutt forekomme, sier professoren og idrettslegen Lars Engebretsen til NTB.

Han jobber nå blant annet for Ullevaal universitetssykehus og Den Internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Mennesker har en såkalt inhibitor (genet for myostatin) i hver celle. Den gjør at muskulaturen vokser til et visst punkt, men ikke lenger.

Ved å hemme denne «låsen», vil muskelcellene fortsette å vokse selv nesten uten trening.

- I ytterste konsekvens kan vi få mennesker med enorme muskler. Tenk bare på amerikansk fotball og forsvarerne der. Jeg vil tro at dette er noe mange idretter vil være interessert i å benytte seg av.

Okser av rasen Belgisk blå mangler myostatin og blir derfor også enormt store.

Tøff kamp

En rekke seriøse legemiddelprodusenter jobber for å komme opp med en medisin som kan hemme blokkeringen i cellene. Det kan bety en økonomisk gullgruve.

Rekonvalesenstiden for eldre vil blant annet kunne reduseres kraftig etter operasjoner eller sykdomsperioder som gir muskelsvinn.

UTØVERE KAN BYGGE ENORME MUSKLER: Professor Lars Engebretsen utelukker ikke en ny form for doping under Beijing-OL. Foto: SCANPIX
UTØVERE KAN BYGGE ENORME MUSKLER: Professor Lars Engebretsen utelukker ikke en ny form for doping under Beijing-OL. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er gjort forsøk på dette området, men effekten ble ikke helt slik man hadde håpet for eldre mennesker, sier Engebretsen.

Men det er foretatt forsøk på dyr, og de viste opp mot vel 50 prosent økning i muskelmasse.

Juksemakerne på idrettsfronten lar seg nok friste om et preparat viser seg å fungere også på tobeinte.


Tidens testregime

Det skal tas 4500 dopingtester under Beijing-OL. Et nybygget laboratorium på 5000 kvadratmeter skal analysere cirka 200 tester per dag. 150 personer vil jobbe døgnet rundt med dette.

Det arbeides nå på høygir for å komme opp med analyser som kan avdekke det nyeste på dopingfronten.

I Salt Lake City-OL i 2002 ble Johann Mühlegg avslørt for bruk av NESP. Metoden for det kom opp kort før lekene.

Deler av det finske langrennslaget ble tatt i 2001. Da hadde man like før Lahtis-VM funnet en måte å spore Hemohes på. Dette middelet kan skjule bloddoping.

(NTB)