Kan fortsatt komme dopingavsløringer

Antidopingsjef melder om funn av forbudte stoffer i etterkant av Tour de France.

FANT FORBUDTE STOFFER: Det kan fremdeles komme dopingavsløringer i etterkant av årets Tour de France, sier lederen for Det franske antidopingsbyrået Pierre Bordry.    AFP PHOTO PATRICK HERTZOG
FANT FORBUDTE STOFFER: Det kan fremdeles komme dopingavsløringer i etterkant av årets Tour de France, sier lederen for Det franske antidopingsbyrået Pierre Bordry. AFP PHOTO PATRICK HERTZOGVis mer

(Dagbladet.no): Tour de France hadde sin siste etappe på søndag, og sammenlagtvinner Alberto Contador uttalte at det var en stor seier for sykkelsporten at ingen var tatt i doping.

Nå melder lederen for Det franske antidopingbyrået AFLD, Pierre Bordry, at de underveis i Tour de France fant spor av forbudte stoffer i søppelet til flere av lagene.

Tester på nytt
- Vi er overbevist om at noen av årets ryttere kan bli avslørt i å ha brukt to stoffer som ikke er på markedet ennå, sier han til sueddeutsche.de

Det skal være funnet stoffer av en type som produserer insulin, og som ofte brukes i forbindelse med diabetes.

Det er vanskelig for dopingjegere å avsløre de som jukser, mange av stoffene kan ennå ikke spores med de eksisterende testene, men nye testmetoder er underveis. Dette innebærer at alle blodprøver fra årets Tour de France, og fjorårets kan komme til å bli testet på nytt.

To av stoffene Bordry og hans dopingjegere har funnet skal være Hematide og AICAR. Hematide er en ny utgave av bloddopingsmiddelet EPO, den inneholder andre molekyler enn EPO og gir derfor ikke utslag på de tester som nå finnes.

Kan fortsatt komme avsløringer
Det andre stoffet AICAR er en slags «trening i en pille»-variant, skriver Cyclingnews. AICAR skal gi bedre utholdenhet.

I går fortalte Bordry at boldprøvene til totalt 15 av fjorårets ryttere vil bli testet på ny i september og okober.

- Vi har fått informasjon om disse rytterne og vi kommer til å teste prøvene deres på nytt, sa Bordry til AP.

Bordry sa også at det fortsatt kan komme dopingavsløringer fordi alle restultater fra årets tester fortsatt ikke er mottatt.

I fjor ble Bernard Kohl, som kom på tredjeplass sammenlagt, og vinneren av fem etapper Stefan Schumacer avslørt for doping i etterkant av Touren.