Du leser nå Dagbladet Pluss

Fotballspillere frykter demens etter karrieren

Kan fotballen forårsake demens? Alan Shearer frykter det verste

I England er fokuset større enn noen gang, og USA har bannlyst hodespill for barn under ti år. Men hva blir gjort i Norge?

TØFFE DUELLER: Rosenborgs Matthias Viljalmsson og Sarpsborgs Patrick Mortensen i duell i fjorårets sesong. Kan heading av ballen få konsekvenser etter karrieren? Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TØFFE DUELLER: Rosenborgs Matthias Viljalmsson og Sarpsborgs Patrick Mortensen i duell i fjorårets sesong. Kan heading av ballen få konsekvenser etter karrieren? Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Utallige hodestøt og tøffe dueller gjennom en hel karriere. Dette er noe enhver fotballspiller kan kjenne seg igjen i. De siste årene har spørsmålene om det kan ødelegge for spillerne seinere i livet dukket opp, men forblitt relativt ubesvart. Dette er i ferd med å endre seg.

Leger og forskere på området er splittet, men flere og flere mener nå at heading av en ball kan være med på å trigge hjernesykdommer.

​​Tidenes mestscorende spiller i Premier League, Alan Shearer, lagde en dokumentar om fotball og demens som kom ut like før jul for BBC. I dokumentaren sier han blant annet at for hvert mål han har scoret på hodet i kamp, har han øvd på det 1000 ganger på trening.

Den tidligere Newcastle-spissen har 260 mål, bare i Premier League. En femtedel av disse scoringene har kommet med hodet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.