- Kan garantere at vi rykker ned med denne poengsummen

AaFK-leiren nekter å ta av etter sin fjerde strake hjemmeseier.

TAR IKKE AV: Aalesunds Fredrik Ulvestad feiret sin 3-0-scoring mot Stabæk med supporterne, men feiring blir det lite av selv om AaFK tok et langt steg vekk fra den verste nedrykksstriden.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TAR IKKE AV: Aalesunds Fredrik Ulvestad feiret sin 3-0-scoring mot Stabæk med supporterne, men feiring blir det lite av selv om AaFK tok et langt steg vekk fra den verste nedrykksstriden. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

• AaFK - Stabæk 3-0
ÅLESUND (Dagbladet): AaFK hadde store planer om å feire sitt hundreårsjubileum på samme måte som nabo Molde gjorde under Ole Gunnar Solskjær i 2011.

I stedet ble sesongstarten et mareritt uten like, og sunnmøringene måtte innse at denne sesongen handler om å redde plassen og intet annet.

Etter tangotrøyenes fjerde strake hjemmesier mot Stabæk er den operasjonen snart i boks. Med sju poeng ned til nedrykk og fem poeng til kvalifiseringsplassen, samt best målforskjell av lagene på nedre halvdel, ser det lysere ut enn noen gang for AaFK hittil i 2014.

Frykter fortsatt nedrykk Det tok tid før medaljejaktende AaFK-spillere innså alvoret, men nå er denne holdningen så innprentet at de ikke senker skuldrene av den formidable formstigningen.

- Jeg kan garantere at vi rykker ned med 28 poeng. Vi må bare peise på videre mot Rosenborg på Lerkendal. Det er fullt mulig å vinne der også, sier keeper Sten Grytebust til Dagbladet.

- Vi kan ikke senke skuldrene nå. Alvoret er der fortsatt. Dette var nok et steg i riktig retning, men vi må være like god også i de kommende kampene, mener AaFK-trener Jan Jönsson.

- Nei, vi er på ingen måte sikret ennå. Vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Fredrik Ulvestad, som scoret 3-0-målet mot Stabæk.

Uvant bakromsscoring Det var kronen på verket i en etter hvert meget god forestilling av tangotrøyene. Midtbaneeleganten tok et sjeldent bakromsløp, kom alene med keeper og slapp ballen i det idelle hundredelet. Ingen toppspiss kunne gjort det bedre.

- Jeg er ikke akkurat noen bakromsspiller. Det var vel den første scoringen min på seniornivå hvor jeg scorer på denne måten, forteller Ulvestad.

- Det var store rom mot slutten, Henrik Bjørdal hadde ballen og jeg så muligheten til å stikke igjennom. Jeg skjønte at jeg kunne løpe fra Stabæk-forsvareren, så det var veldig kjekt, sier 22-åringen.

Leke James med ketchupeffekt I løpet av 15 minutter scoret AaFK tre mål mot Stabæk. Formsterke Sakari Mattila og Leke James scoret de to første.

Nå står AaFKs nigerianske spiss, som hadde måltørke hele vårsesongen, med seks scoringer på de siste ti kampene.

- Det betyr veldig mye at Leke har kommet i scoringsform. Det ser ut som ketchupeffekten slår til nå, sier Grytebust.

- Leke er veldig god å ha i laget. Han er en lagspiller som er god i flere faser av spillet, sier Jönsson.

Seieren var ekstremt viktig for et AaFK-lag som kun har igjen to hjemmekamper.

Tenker Molde Like viktig var ikke kampen for Stabæk. På onsdag spiller de cupsemifinale mot Molde, men Stabæk-spillerne forsøkte å ikke tenke for mye på denne kampen i Ålesund.

- Vi ville veldig gjerne vinne her også. Det er vanskelig å si om Molde-kampen lå i bakhodet. Vi kan nesten håpe det, for da har vi noe å skylde på, sier Morten Morisbak Skjønsberg og smiler.

- Vi mangler skarphet og tempo i det vi gjør. Vi må bli bedre på alt om vi skal slå Molde. Men vi vet at vi kan mye bedre, og jeg vet at vi kommer til å prestere bedre mot Molde. Det blir en helt annen kamp med en fantastisk ramme og publikummet vårt i ryggen. I tillegg får vi tilbake blant Magne Hoseth, som gleder seg veldig til denne kampen, varsler Stabæk-veteranen.