Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cecilia Brækhus og regelbrudd

Kan ha brutt regelverket under Brækhus-stevne i Oslo

Påstander om at strenge regler ble oversett. 

SIKKERHETSSPØRSMÅL: Nå stilles det spørsmål rundt rutinene for utøvernes sikkerhet under det forrige stevnet til Cecilia Brækhus (t.v.), der hun møtte svenske Klara Svensson. Samme arrangør er ansvarlig på fredag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
SIKKERHETSSPØRSMÅL: Nå stilles det spørsmål rundt rutinene for utøvernes sikkerhet under det forrige stevnet til Cecilia Brækhus (t.v.), der hun møtte svenske Klara Svensson. Samme arrangør er ansvarlig på fredag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cecilia Brækhus og hennes selskap First Lady Promotion har hatt ansvaret for de to første proffboksestevnene i Norge etter at forbudet ble opphevet.

Under de to stevnene i Oslo Spektrum benyttet First Lady Promotion det tyske bokseforbundet BDB som teknisk arrangør.

De gjør det samme under fredagens stevne i Bergen når Cecilia Brækhus møter argentinske Erica Farias i kampen om verdensmestertitlene. Det betyr at det tyske forbundet har ansvaret for oppsett av funksjonærer.

Det er også fire rammekamper på arrangementet på Koengen: Kevin Melhus mot Josh Burke, Simen Nysæter mot Miklós Kovács, Joanna Ekedahl mot Nikolett Papp og Valgerdur Gudstensdottir mot Marianna Gulyas.

Dagbladet vet at det nå stilles spørsmål om arrangøren i de to andre stevnene på norsk jord så langt har fulgt retningslinjene rundt sikkerheten til utøverne, men i stedet fulgt tyske rutiner.

Utøvernes sikkerhet

Ifølge regelverket skal ringdommeren bare ha som oppgave å ivareta utøvernes sikkerhet og fritas fra vervet som en av tre avgjørende dommere for kampenes utfall.

Slik var det imidlertid ikke i det siste stevnet til Brækhus.

Dagbladet har registrert at det bare var to meddommere til stede under rammekampene til nordmennene Tim-Robin Lihaug, Kai Robin Havnaa og Alexander Hagen i februar.

Ringdommeren var tredje score-dommer. Dette kommer også fram i fakta om kampene på det offisielle nettstedet boxingrec.com. Her står det at ringdommer også leverte inn sitt scorecard og hadde operert som en av tre kampdommere.

Dette er i strid med reglementet.

- Vi observerte at det var to meddommere og en ringdommer som også opererte med scorecard i kampen til Lihaug, bekrefter administrerende direktør Chris Meyer i Sauerland Promotions til Dagbladet.

Han var selv til stede under arrangementet.

Meyer fortsetter i en sms til Dagbladet:

- Jeg er usikker på om det kommende stevnet er i fare. Men om reglene til WBC er lagt til grunn for å arrangere stevnet, og det innebærer under card-kampene, skjedde det et avvik. Men jeg vil også understreke at jeg ikke observerte noe irregulært i kampen mellom Brækhus og Svensson.

- Registrerte avvik

Godkjenningsnemnda for organisert kampaktivitet som tillater knockout har som ansvar å etterse at et relativt strengt reglement blir fulgt og skal sørge for at alle formalia er på plass som forvaltes i den såkalte knockoutloven.

I selve tittelkampen ble alle rutiner nøye fulgt opp og kontrollert av en observatør fra det internasjonale bokseforbundet WBC. Men noe skjedde i de såkalte «under card-kampene», der ingen tittel sto på spill.

Arrangøren var pålagt å følge regelverket til World Boxing Council (WBC).

WBC anses som forbundet som i størst grad har analysert sitt regelverk og foretatt justeringer for å ivareta utøvernes sikkerhet på best mulig måte.

- Vi registrerte et avvik i reglementet med dommeroppstillingene under de nevnte kampene. Vi hadde gått videre med det, om vi hadde hatt en ansvarlig rolle i arrangementet. Men First Lady Promotion velger å benytte seg av andre. Vi ville fulgt opp saken på vegne av bokserne, hvis de hadde vært lisensiert i Norge, og ikke i utlandet. sier Roger Rosmo, generalsekretær i Norges Profesjonelle Bokseforbund.

Den norske knockoutnemnda pålegger norske arrangører av proffboksestevner å innordne seg WBC-reglementet. WBC-observatøren som var til stede under arrangementet har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ukjent for Brækhus

Når Dagbladet forelegger dette overfor Cecilia Brækhus er hun ikke kjent med problemet.

- Det er observatører til stede fra alle forbundene der jeg har tittelbelter, også selvfølgelig representanter fra WBC. Jeg kan bare gå ut fra at alt har gått og blitt utført som det skal. Dette er ukjent for meg, sier Cecilia Brækhus.

Blir tatt tak i

Daglig leder Morten Andreassen i First Lady Promotion bekrefter onsdag ettermiddag over Dagbladet at det blir et møte med ansvarlig teknisk arrangør foran fredags stevne i Bergen for å kartlegge påstanden om regelbrudd:

«Representantene fra den lokale komiteen som etterser dette er nå på vei til Bergen. Vi har møte med dem i kveld, hvor dette blir et tema», skriver Morten Andreassen til Dagbladet i en sms.

Han legger til:

«Det er anledning til å få behandlet protester og klager på regelbrudd i vårt regelverk. Det er 3,5 måneder siden arrangementet og First Lady Promotion AS har pr. i dag ikke mottatt noen slike klager eller protester på gjennomføringen av arrangementet.»

Morten Andreassen ønsker å presisere overfor Dagbladet onsdag kveld at godkjenningen for arrangementet ble mottatt tidligere på dagen.

Hele Norges coronakart