Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

Kan håve inn 11 mill. på én kamp

Gruppeseier og «Lotto-gevinst» på spill når Norge møter Kypros mandag.

FORBEREDER KAMP: Lars Lagerbäck og Norge er på plass på Kypros. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORBEREDER KAMP: Lars Lagerbäck og Norge er på plass på Kypros. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

LARNAKA (Dagbladet): Lars Lagerbäck (70) og fotballandslaget ankom Larnaka lørdag kveld. Mandag spilles den avgjørende kampen mot Kypros i Nations League, og mer enn én ting står på spill.

Med seier vinner Norge gruppa, hvis laget fortsatt har bedre målforskjell enn Bulgaria. I tillegg kan Lagerbäck og co. spille inn rundt 11 millioner kroner til Norges Fotballforbund (NFF). Det er dette det europeiske fotballforbundet UEFA utbetaler til gruppevinneren på nivå C i Nations League.

Inntektene er ikke noe forbundet har budsjettert med. Sånn sett fortoner de seg som en «Lotto-gevinst». Fra før er det klart at grunnbeløpet for å spille på nivå C i Nations League også er på rundt 11 millioner kroner. Med maks uttelling kan fotballforbundet innkassere 22 millioner kroner fra UEFA i deltakelse- og premiepenger.

- Vi tenker ikke på pengene, sier Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn, til Dagbladet.

- Den sportslige verdien av eventuelt å sikre oss en plass i playoffen til EM-sluttspillet i 2020 trumfer økonomi. Det vil være en veldig viktig vitamininnsprøytning for alle i norsk fotball. Målet er fortsatt å kvalifisere oss til EM, og da er playoff bare et delmål på veien.

Lavere publikumsinntekter

På de tre hjemmekampene i Nations League denne høsten - mot Kypros, Slovenia og Bulgaria - hadde fotballforbundet budsjettert med 8,1 millioner kroner i publikumsinntekter. Men her ble det totale resultatet bare i underkant av fem millioner kroner.

Deler av forklaringen er «publikumsskandalen» mot Kypros i september. Da kom bare 5172 tilskuere til Ullevaal. NFF tok selvkritikk på at de hadde priset seg ut av markedet. På de neste kampene mot Slovenia og Bulgaria kom det henholdsvis 14 712 og 9523 tilskuere. Budsjettunderskuddet er imidlertid ingen krise for NFF. Dette skyldes blant annet at grunnbeløpet for å spille i Nations League gikk opp fra rundt 7 millioner kroner til de nevnte 11 millioner kronene.

- Pengene Nations League genererer vil gå inn i NFFs totale budsjett og ikke til A-landslaget for herrer spesielt, sier Graff.

- Selv om vi får lavere billettinntekter enn budsjettert, blir totalen likevel bra - ettersom overføringene er høyere enn hva UEFA først varslet.

Graff fortsetter:

- Så er det et poeng at vi får betydelige midler for TV-rettighetene til landslaget. De er økt med over 10 millioner kroner fra 2016. Men i motsetning til tidligere bestemmer vi ikke sammen med norsk rettighetshaver tidspunktet for kampene. Klokka 20.45-kamper midt i uka er vanskeligere å selge enn lørdagskamper klokka 18.00.

I førersetet

Penger var neppe det første Lars Lagerbäck tenkte på da han ruslet ut av flyplassen i Larnaka i går kveld. Fredag spilte Norge 1-1 mot Slovenia. Det samme gjorde Bulgaria mot Kypros. Dermed har både Norge og Bulgaria 10 poeng.

Norge har ett plussmål mer. Dersom lagene har likt antall poeng, vil målforskjellen avgjøre.

En strek i regningen er det at fredagens målscorer - Bjørn Maars Johnsen - hinker rundt på krykker. Han landet forkjært etter scoringen. Til Dagbladet opplyser han at han er usikker på om han spiller mot Kypros.

Norge trener på kamparenaen i dag.

Gruppevinneren rykker opp et nivå i Nations League. I tillegg får altså laget muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020. Den ordinære EM-kvalifiseringen spilles i 2019.

Gjenstående kamper mandag:

  • Kypros - Norge, klokka 20.45
  • Bulgaria - Slovenia, klokka 20.45
Tabell
Norge53115-210
Bulgaria53116-410
Kypros51225-75
Slovenia50234-72

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!