- Kan hende han må vekk

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener bare topplagene i Nederland er bedre enn Eliteserien. Tror det kan være lurt av Martin Ødegaard å sikte seg inn mot en større liga.

UTENFOR ULLEVAAL: Martin Ødegaard var svært ettertraktet og populær blant fansen da Norge spilte mot Sverige tirsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
UTENFOR ULLEVAAL: Martin Ødegaard var svært ettertraktet og populær blant fansen da Norge spilte mot Sverige tirsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Dag-Eilev Fagermo og Ronny Deila er blant de beste trenerne i Norge på spillerutvikling. Nå legger de siste hånd på forberedelsene til starten i Eliteserien.

Men hva tenker de om utviklingen til Martin Ødegaard (20), spilleren som går for å være det aller største fotballtalentet i Norge? Denne sesongen er han lånt ut fra Real Madrid til Vitesse i Nederland. Klubben ligger på femteplass i Æresdivisjonen, og Ødegaard har scoret fem mål.

LEVERTE VARENE: Martin Ødegaard har lagt bak seg en god landslagssamling med Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LEVERTE VARENE: Martin Ødegaard har lagt bak seg en god landslagssamling med Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det ser veldig bra ut, sier Fagermo.

- Det var smart av ham å reise til Nederland og spille der. De store talentene våre må spille på et nivå som gjør at de tar steg. Spiller du ikke, så stopper utviklingen opp. Men det kan hende at han etter hvert må vekk fra der han er nå. Han må ta enda et steg.

- Du synes ikke den nederlandske ligaen er god nok?

- Jeg mener neste steg er en liga som er bedre enn i Nederland. Du skal ikke veldig langt tilbake før Rosenborg slo ut Ajax (i playoff til Europa League i 2017). Topplagene i Nederland er bedre enn toppen i Norge. Men mange av de andre lagene er ikke noe bedre. Rosenborg ville klart seg fint i Æresdivisjonen. Han må til en tøffere liga, mener Fagermo.

Ødegaard og Vitesse møter ADO Den Haag lørdag. Han har lagt bak seg en landslagsuke - med kamper mot Spania og Sverige - der han kan synes å ha spilt seg inn i førsteelleveren. Ødegaard hadde definitivt defensive svakheter. Men offensivt var han ofte drivkraften i det Norge gjorde. En forløsende pasning her, og en finte der, gjorde ham elegant å se på.

- Jeg føler at han tar steg hele tida, sier Vålerenga-trener Ronny Deila.

- Martin har nettopp passert 20 år. Vi er ikke i nærheten av å ha sett det beste av ham. Han må bare fortsette å tro på seg selv og tenke prosess.

ODD-TRENER: Dag-Eilev Fagermo. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
ODD-TRENER: Dag-Eilev Fagermo. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet sier Ødegaard at han har fokus på å fullføre sesongen i Nederland. Deretter drar han til Madrid og skal ha et møte med Real Madrid. Han kommer til å lytte til hva klubben har å si. Og han kommer til å lufte egne tanker.

Med Zinédine Zidane som nygammel trener i klubben, kastes kortstokken opp i været på nytt. Zidane vet hva Ødegaard står for og har muligens gjort seg noen tanker om framtida hans.

- Du skal ikke tro at du skal være der med en gang, påpeker Deila.

- Det er ikke sånn det fungerer. Du må begynne et sted og så må du legge stein på stein. Det er umulig å spekulere i om han hadde tatt enda raskere steg et annet sted. Det viktigste er at han får erfaring. Og den erfaringen han har fått så langt, er utrolig til å være 20 år.

Deila var trener i Strømsgodset da Ødegaard kom inn og debuterte i Tippeligaen. Da var han 15 år og 117 dager. Samme sommer dro Deila til Celtic. Han legger ikke skjul på at han forsøkte å få Ødegaard til Skottland. Men til slutt falt valget på Real Madrid.

VÅLERENGA-TRENER: Ronny Deila. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VÅLERENGA-TRENER: Ronny Deila. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Vi snakket sammen med Manchester City om å hente ham, forteller Deila.

- Planen var at han skulle komme til City og leies ut til Celtic. Hvis han ble solgt videre, skulle det være en ordning med delingsprosent. Rundt juletider i 2014 var jeg i møte med City og Martin. Men han hadde andre alternativer også. Og jeg skjønner at det er vanskelig å si nei til Real Madrid.

Den nederlandske ligaen avsluttes 12. mai.

- Hvis det går som jeg håper og tror, så kommer han til å spille for en av de store ligaene i Europa, sier Deila.